Skocz do zawartości

Spitfire Mk IX wczesnośredni :)

HK1885

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

Potrzebuję w siedemdwójce Spita z małym chwytem powietrza do gaźnika, niskim sterem kierunku i płatem typu C z dużym bąblem i długim działkiem.

Ktoś się orientuje czy jest na rynku gotowiec w 1/72 (jakiś AZ albo Sword) czy trzeba samemu porzeźbić, żeby taką konfigurację zrobić?

Szanowni,

Potrzebuję w siedemdwójce ...z dużym bąblem..?

o jaki bąbel chodzi jeśli mogę zapytać???

O ile pamiętam, z Mk.IXc AZ-Modelu da się zrobić taką konfigurację.

Dobrze pamiętasz, potwierdzam. AZ wypuścił zestaw, z którego da się zbudować wszystkie wczesne, średnie i późne ( może z wyjątkiem tych najpóźniejszych, identycznych zewnętrznie z Mk.XVI). Brakuje jedynie małej kroplowej owiewki po prawej stronie kadłuba i oczywiście parę drobnych różnic między maszynami z różnych fabryk nie zostało uwzględnione, ale problem jest do ogarnięcia.

Szanowni,

Potrzebuję w siedemdwójce ...z dużym bąblem..?

o jaki bąbel chodzi jeśli mogę zapytać???

Skrzydło C mogło mieć teoretycznie po dwa działka na skrzydło, ten duży bąbel miał kryć oba. Z racji, że w praktyce nigdy tej konfiguracji nie stosowano, wynaleziono osłonę działka mniejszą, pasującą do rzeczywistych potrzeb.

Z racji, że w praktyce nigdy tej konfiguracji nie stosowano

Zdarzało się. Fakt, że na MkIX raczej nie.

Masz oczywiście rację, są zdjęcia Mk.V ze skrzydłem "c" i z czterema działkami. Do tej pory nie widziałem jednak Mk.IXc tak uzbrojonego.

Podziękował

Przyjrzę się bliżej tym AZetom i zobaczę jak to wygląda.

Jak rozumiem o takie coś na przykład chodzi?

AZmodel.jpg

Myślałem jeszcze o Hasegawie, ale nieuchwytna, a jeśli już to po paskarskich cenach.

Hasegawę właśnie złożyłem i nie polecam. Pracochłonna w złożeniu (bryła mocno pocięta ze względu na wersje). Jakieś tam drobiazgi jak za małe śmigło albo garbek nad silnikiem niby można poprawić, ale też kłopot.

Tak, ale ponieważ jak wiadomo, "Spitfire'y są jak chipsy...", szukaj JoyPacka - 3 Spity bez kalkomanii w cenie jednego.

Z chęcią bym przygarnął JoyPacka ale z tego co pamiętam rozszedł się był błyskawicznie.

Hasegawę właśnie złożyłem i nie polecam. Pracochłonna w złożeniu (bryła mocno pocięta ze względu na wersje). Jakieś tam drobiazgi jak za małe śmigło albo garbek nad silnikiem niby można poprawić, ale też kłopot.

Do złożenia jest wszystko więc pocięcie bardzo mi nie przeszkadza, podobnie jak małe śmigło - siedemdwójka tak bardziej na rozbieg u mnie jest, żeby się nauczyć robić aerografem, a że kalki mam w tej skali spitfajerowe to się nie zmarnują

Tylko ta cena Hase...

Pooglądełam też Twój warsztat RAV i widzę, że i z Italerki można całkiem udatną złośnicę wykrzesać tylko bąble by trzeba zrobić samemu.

Z chęcią bym przygarnął JoyPacka ale z tego co pamiętam rozszedł się był błyskawicznie.

Oj tam, można nabyć np. tu:

http://exito.sklep.pl/pl/p/AZ-MODEL-AZ-7701-172-Supermarine-Spitfire-Mk.IX-Joy-Pack-3-kits-in-box/13182

albo tu:

http://www.sklep.tankmodels.pl/az-model/5045-supermarine-spitfire-mkix-joy-pack-3-in-1-az-model-7701.html

Gdyby 3 sztuki było Ci za dużo, to jednego chętnie bym odkupił!

oj dobrze z AZmodel to ktoś zna jakość tego wytworu?! (pewnie tak) ja ostatnio chciałem zrobić dość ambitny projekcik z AZmodel - LIma 6 (link w podpisie) i nie mile to wspominam, jestem zmuszony zrobić powtórkę ponieważ nie chce mi się naprawiać tego co wyszło a zestaw jest faktycznie tani dlatego lepie od nowa (może dlatego dają od razu trzy komplety a przy okazji zrobili propagandę marketingową); nie traktujcie tego jako mądrzenia się poczatkującego modelarza bo akurat napotkałem takie same opinie o moim zestawie Roberta Ostrowskiego, który go sklejał. Oczywiście ze Spitem może być inaczej ale o tym niech się wypowiedzą Ci którzy go zmęczyli.

oj dobrze z AZmodel to ktoś zna jakość tego wytworu?! (pewnie tak)

Model z AZ jest kopią modelu Sworda, a niektórzy uważają, że forma powstała z tego samego wzorca.

I jest to najlepszy obecnie wymiarowo i merytorycznie model Spitfire w tej skali. Shortrun, ale w nowej technologii, która daje jakość niemal identyczną z modelami z form stalowych.

no nieźle dalej tak podsyłajcie mi linki na to czeskie forum a zacznę biegle czytać w ich języku. ale podoba mi się może to nie przekonuje do samego zestawu ale na pewno zachęca do zaryzykowania w taką inwestycję. Faktycznie na miejscu autora niniejszego tematu pozostałbym przy zakupie 'trzy paka'