sotter Napisano 17 Kwietnia 2013 Share Napisano 17 Kwietnia 2013 Na tapecie nieco mniejszy temacik. Dłubanie przy Dreadnoughcie zmęczyło mnie do tego stopnia, że muszę sięgnąc po jakiś przerywnik. Jest nim rosyjski kontrtorpedowiec Silny (klasa Sokół), ktory uczestniczył w wojenie rosyjsko-japońskiej, który osiadł na mieliźnie podczas jednej z licznych akcji kontrtorpedowców. Przjęty przez Japończyków został wcielony do Nippon Kaigun jako Fumizuki (dosłownie: siódmy miesiąc kalendarza księżycowego). Sam model to żywiczny wypust z Combrig w skali 1:350. Nie przedpadam za żywica ale predrednotowe torpedowce czy kontrtorpedowce to temat niszowy. Żywica, ciemna dosyć przyjemna w obróbce. Zdetalowanie zadawalające (takie 4 w skali 1-6), zestaw uzupełnia zdublowana niewielka blaszka (chociaż relingi olano załkowicie). Model można wykonać waterline lub full hull. Ja zdecydowałem się wykonać wersję z pełnym kadłubem więc musiałem zmierzyć się z różnica szerokości obu elementów o jakiś 1 mm. Posiłkuję się zestawami blasek z serii Askold z North Star Model, żywicznymi dodatkami z Complect Zip i drobnicą. Nie ukrywam, że nidościgłym wzorem jest przepiękny torpedowiec Elster w wykonaniu donalyah00. Po pierwsze wywierciłem otworki i wkleiłem rurki, które mają imitowac bulaje - zobaczymy co z tego wyjdzie. Wywierciłem tez wielkie dziury w pokładzie, w które wkleję włazy z otwartymi klapami robione od zera. Wyrzutnie torped też wypada zrbić samodzielnie, bo te odlane z żywicy tylko markują nawet te istotniejsze elementy. Wklejone osłony wałów śrób napędowych. kadłub po pierwszy szlifowaniu. Niestety nie mialem jak zrobić sensownych zdjęć, więc jedynie poglądowo fotki dłubaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Ale fajny temat! Cieszy mnie niezmiernie, że mogłem być inspiracją. Zdetalowanie zadawalające (takie 4 w skali 1-6), zestaw uzupełnia zdublowana niewielka blaszka (chociaż relingi olano załkowicie). Czyli widać że to standard w niszowych tematach. :( Model można wykonać waterline lub full hull. Ja zdecydowałem się wykonać wersję z pełnym kadłubem więc musiałem zmierzyć się z różnica szerokości obu elementów o jakiś 1 mm. Słodko. Czy elementy kadłuba posiadały jakąś fakturę czy były zupełnie gładkie? Posiłkuję się ... żywicznymi dodatkami z Complect Zip... Czy mógłbyś wstawić kilka zbliżen posiadanych części ich produkcji? Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 21 Października 2013 Autor Share Napisano 21 Października 2013 "Just when I thought I was out, they pull me back in" powiedział mój ulubiony bohater filmowy. Wróciłem do modelarstwa, gabinecik pełen pudełek, rozbabrane projekty, nie wiadomo za co się brać. Kilka miesięcy przerwy spowodowało, że nie za bardzo ogarniam np. jakim kolorem śmigałem Dreadnoughta. No nic czas się brać do roboty. Czy elementy kadłuba posiadały jakąś fakturę czy były zupełnie gładkie? sam kadłub całkowicie gładki. Za Twoim przykładem mozolnie powklejałem miedziane rurki żeby bulajki były nieco bardziej efektowne. Posiłkuję się ... żywicznymi dodatkami z Complect Zip... Czy mógłbyś wstawić kilka zbliżen posiadanych części ich produkcji? Cudo to to nie jest ale nie chce i się tych malutkich cannetów dziargać, można kupić ale szału nie ma. Pokrętła trzeba z blaszek dorabiać. Jedno działko z otwartą komorą ładunkową. Generalnie drobnica dorobiona i gotowa do malowania. Blaszki samoróbki: Widok ogólny: Pozostał jedynie maszt do zrobienia i relingi. No i "pergolę" pod tent trzeba by wytrawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 21 Października 2013 I kolejny nietypowiec Fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Twoje detale budzą respekt podglądam z zaciekawieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Pieknie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Piękny początek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Października 2013 Share Napisano 22 Października 2013 Blaszki samoróbkiWszyscy sami robią blaszki ja tez chcę, nauczcie mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Października 2013 Share Napisano 22 Października 2013 Blaszki samoróbkiWszyscy sami robią blaszki ja tez chcę, nauczcie mnie... nidościgłym wzorem jest przepiękny torpedowiec Elster w wykonaniu donalyah00Nie będzie łatwo, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 22 Października 2013 Autor Share Napisano 22 Października 2013 Wszyscy sami robią blaszki ja tez chcę, nauczcie mnie... : Eee.. Ja to tylko ewentualnie w corelu coś prostego wyrysuję, a do trawienia wysyłam do fachowca. Rysowanie skomplikowanych blaszek jest mocno czasochłonne, a czasu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 25 Marca 2014 Autor Share Napisano 25 Marca 2014 No i wróciłem do klejenie.... niestety miesiące bezczynności skutkowały popełnieniem przeze mnie wszystkich możliwych błędów technicznych, w części właściwie nie do usunięcia. Miłego złego początki czyli podstawka pod model, którą wykonałem według własnej fantazji techniką intarsji z dwóch gatunków forniru: Oczywiście na etapie obróbki kadłuba nie chciało mi się zamontować jakiekolwiek uchwytu więc już po malowaniu musiałem wywiercić dziurę w dnie żeby wkleić coś za co można trzymać model. Nie mam sił opisywać co spartaczyłem, po wstępnym malowaniu całość bez wyposażenia, które będę teraz montował wygląda tak: Np. zapomniałem pomalować w pierwszej kolejności czarne opaski na kominach i musiałem malować z ręki. Największy babol był wynikiem niedokładnego przygotowania powierzchni kadłuba pod malowanie. Taśma tamiyi zerwała płat farby w części podwodnej. Nie mam serca zmywać wszystkiego i malować od nowa, więc psiknąłem tylko tę część uszkodzonej powłoki. Niestety pierwotne malowanie wykonałem kolorem red hull złamanym czerwienią i osiągnięcie idealnie takiego samego odcienia jest niemożliwe. Przede wszystkim widoczna jest pod światło różnica faktury (zerwało podkład).Spróbuję to skorygować malowaniem i lakierem. Zobaczymy co wyjdzie choć optymistą nie jestem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 Post factum zorientowałem się, że coś przekombinowałem i na zdjęciach niewiele co widać. Teraz powinno być lepiej. Trochę prac wykończeniowych, nieco sprzętu, maszt, kotwice, olinowanie - tyle mniej więcej zostało. Tak łajba wygląda teraz: Do poprawki idą też ślady eksploatacji na burtach bo miejscami nieciekawie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Powoli zaczyna przypominać łajbę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Marca 2014 Super Moderator Share Napisano 28 Marca 2014 Uroczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 ładny będzie, tylko te dziobowe "nacieki: .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 ładny będzie, tylko te dziobowe "nacieki: .... Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Będzie dobrze Przekonales mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Mi się podoba. Cieszy fakt, że eksperymentujesz malarsko. Bardzo fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 29 Marca 2014 Autor Share Napisano 29 Marca 2014 Będzie dobrze Przekonales mnie. Hehe, dzięki za wiarę w sukces Rhayader. Zacieki są tam gdzie być powinne. Te łajby brały fale na twarz, ze tak powiem, a wiele ponad wodę nie wystawały. Na dziobie, będą na pokładzie kotwice i łańcuchy więc teoretycznie powinno być ok. Model prosty a woziłem się z nim nie pamiętam już jak długo, stąd wiele niedoróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2014 No czekam tylko na wytrawienie "pergoli" czyli rusztowania pod tent, które musiałem wytrawić. Jak dokleję ten szajs, dojdą śruby, ster i koła ratunkowe. Przy olinowaniu pierwszy raz skusiłem się na trawione śruby rzymskie z North Star Models. No i na podstawce pojawiły się "podkłady" pod kadłub: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi