Skocz do zawartości

IJN Fumizuki (ex Сильный) Combrig 1:350

sotter

Rekomendowane odpowiedzi

Na tapecie nieco mniejszy temacik. Dłubanie przy Dreadnoughcie zmęczyło mnie do tego stopnia, że muszę sięgnąc po jakiś przerywnik. Jest nim rosyjski kontrtorpedowiec Silny (klasa Sokół), ktory uczestniczył w wojenie rosyjsko-japońskiej, który osiadł na mieliźnie podczas jednej z licznych akcji kontrtorpedowców. Przjęty przez Japończyków został wcielony do Nippon Kaigun jako Fumizuki (dosłownie: siódmy miesiąc kalendarza księżycowego).

IJN_DD_Fumitsuki_1908_Kure_zpsb510745c.jpg

Sam model to żywiczny wypust z Combrig w skali 1:350. Nie przedpadam za żywica ale predrednotowe torpedowce czy kontrtorpedowce to temat niszowy. Żywica, ciemna dosyć przyjemna w obróbce. Zdetalowanie zadawalające (takie 4 w skali 1-6), zestaw uzupełnia zdublowana niewielka blaszka (chociaż relingi olano załkowicie). Model można wykonać waterline lub full hull. Ja zdecydowałem się wykonać wersję z pełnym kadłubem więc musiałem zmierzyć się z różnica szerokości obu elementów o jakiś 1 mm.

Posiłkuję się zestawami blasek z serii Askold z North Star Model, żywicznymi dodatkami z Complect Zip i drobnicą. Nie ukrywam, że nidościgłym wzorem jest przepiękny torpedowiec Elster w wykonaniu donalyah00.

Po pierwsze wywierciłem otworki i wkleiłem rurki, które mają imitowac bulaje - zobaczymy co z tego wyjdzie. Wywierciłem tez wielkie dziury w pokładzie, w które wkleję włazy z otwartymi klapami robione od zera. Wyrzutnie torped też wypada zrbić samodzielnie, bo te odlane z żywicy tylko markują nawet te istotniejsze elementy. Wklejone osłony wałów śrób napędowych. kadłub po pierwszy szlifowaniu.

Niestety nie mialem jak zrobić sensownych zdjęć, więc jedynie poglądowo fotki dłubaniny.

6db6c4a90146f0280baf76404e421f61_zps60f666ec.jpg

6817f57bb19042f2b075bfedb55c5c56_zps3a232df3.jpg

fb2828de4e01ee968f4c9177cf73b6f9_zps034e2ab9.jpg

Ale fajny temat! Cieszy mnie niezmiernie, że mogłem być inspiracją.

Zdetalowanie zadawalające (takie 4 w skali 1-6), zestaw uzupełnia zdublowana niewielka blaszka (chociaż relingi olano załkowicie).

Czyli widać że to standard w niszowych tematach. :(

Model można wykonać waterline lub full hull. Ja zdecydowałem się wykonać wersję z pełnym kadłubem więc musiałem zmierzyć się z różnica szerokości obu elementów o jakiś 1 mm.

Słodko. Czy elementy kadłuba posiadały jakąś fakturę czy były zupełnie gładkie?

Posiłkuję się ... żywicznymi dodatkami z Complect Zip...

Czy mógłbyś wstawić kilka zbliżen posiadanych części ich produkcji?

Pozdrawiam,

Marek

• 5 months later...

"Just when I thought I was out, they pull me back in" powiedział mój ulubiony bohater filmowy.

Wróciłem do modelarstwa, gabinecik pełen pudełek, rozbabrane projekty, nie wiadomo za co się brać. Kilka miesięcy przerwy spowodowało, że nie za bardzo ogarniam np. jakim kolorem śmigałem Dreadnoughta. No nic czas się brać do roboty.

Czy elementy kadłuba posiadały jakąś fakturę czy były zupełnie gładkie?

sam kadłub całkowicie gładki. Za Twoim przykładem mozolnie powklejałem miedziane rurki żeby bulajki były nieco bardziej efektowne.

Posiłkuję się ... żywicznymi dodatkami z Complect Zip... Czy mógłbyś wstawić kilka zbliżen posiadanych części ich produkcji?

Cudo to to nie jest ale nie chce i się tych malutkich cannetów dziargać, można kupić ale szału nie ma. Pokrętła trzeba z blaszek dorabiać.

Jedno działko z otwartą komorą ładunkową.

IMG_5869_zps269e55af.jpg

IMG_5867_zpsadad831a.jpg

Generalnie drobnica dorobiona i gotowa do malowania.

IMG_5866_zpsbd16a5f4.jpg

IMG_5876_zpsdd9a1f3f.jpg

IMG_5874_zpsb8f81a1a.jpg

Blaszki samoróbki:

IMG_5857_zpsf5df843e.jpg

Widok ogólny:

IMG_5856_zpsbf48052d.jpg

IMG_5855_zps612f59f9.jpg

Pozostał jedynie maszt do zrobienia i relingi. No i "pergolę" pod tent trzeba by wytrawić.

Wszyscy sami robią blaszki ja tez chcę, nauczcie mnie... :

Eee.. Ja to tylko ewentualnie w corelu coś prostego wyrysuję, a do trawienia wysyłam do fachowca. Rysowanie skomplikowanych blaszek jest mocno czasochłonne, a czasu brak.

• 5 months later...

No i wróciłem do klejenie.... niestety miesiące bezczynności skutkowały popełnieniem przeze mnie wszystkich możliwych błędów technicznych, w części właściwie nie do usunięcia.

Miłego złego początki czyli podstawka pod model, którą wykonałem według własnej fantazji techniką intarsji z dwóch gatunków forniru:

fumi1_zps81b96a3f.jpg

fumi2_zpsedbeb863.jpg

Oczywiście na etapie obróbki kadłuba nie chciało mi się zamontować jakiekolwiek uchwytu więc już po malowaniu musiałem wywiercić dziurę w dnie żeby wkleić coś za co można trzymać model.

fumi5_zps0f4d9829.jpg

Nie mam sił opisywać co spartaczyłem, po wstępnym malowaniu całość bez wyposażenia, które będę teraz montował wygląda tak:

fumi4_zps98677c5f.jpg

fumi7_zps9c8e9d45.jpg

Np. zapomniałem pomalować w pierwszej kolejności czarne opaski na kominach i musiałem malować z ręki.

fumi6_zps1eaf9b18.jpg

Największy babol był wynikiem niedokładnego przygotowania powierzchni kadłuba pod malowanie. Taśma tamiyi zerwała płat farby w części podwodnej. Nie mam serca zmywać wszystkiego i malować od nowa, więc psiknąłem tylko tę część uszkodzonej powłoki. Niestety pierwotne malowanie wykonałem kolorem red hull złamanym czerwienią i osiągnięcie idealnie takiego samego odcienia jest niemożliwe. Przede wszystkim widoczna jest pod światło różnica faktury (zerwało podkład).Spróbuję to skorygować malowaniem i lakierem. Zobaczymy co wyjdzie choć optymistą nie jestem:

fumi9_zpsbf51d8d1.jpg

Post factum zorientowałem się, że coś przekombinowałem i na zdjęciach niewiele co widać. Teraz powinno być lepiej. Trochę prac wykończeniowych, nieco sprzętu, maszt, kotwice, olinowanie - tyle mniej więcej zostało. Tak łajba wygląda teraz:

IMG_6603_zps7ceef1b6.jpg

IMG_6590_zpsf4e80c26.jpg

IMG_6591_zps762d96b1.jpg

IMG_6594_zpsd9980be3.jpg

IMG_6597_zpsa75c45d9.jpg

IMG_6598_zps67dd3702.jpg

IMG_6599_zpsb0bdc2d9.jpg

IMG_6601_zps30a46e0e.jpg

IMG_6602_zpsc15f22bf.jpg

Do poprawki idą też ślady eksploatacji na burtach bo miejscami nieciekawie to wygląda.

Będzie dobrze

Przekonales mnie.

Hehe, dzięki za wiarę w sukces Rhayader. Zacieki są tam gdzie być powinne. Te łajby brały fale na twarz, ze tak powiem, a wiele ponad wodę nie wystawały. Na dziobie, będą na pokładzie kotwice i łańcuchy więc teoretycznie powinno być ok.

Model prosty a woziłem się z nim nie pamiętam już jak długo, stąd wiele niedoróbek.

• 3 weeks later...

No czekam tylko na wytrawienie "pergoli" czyli rusztowania pod tent, które musiałem wytrawić. Jak dokleję ten szajs, dojdą śruby, ster i koła ratunkowe.

Przy olinowaniu pierwszy raz skusiłem się na trawione śruby rzymskie z North Star Models.

IMG_6604_zps2840e318.jpg

IMG_6607_zps20480f83.jpg

IMG_6609_zps7328d832.jpg

IMG_6610_zpsdc04a10e.jpg

IMG_6612_zpsdba70650.jpg

IMG_6613_zps1c1485d6.jpg

IMG_6615_zps8deefa74.jpg

No i na podstawce pojawiły się "podkłady" pod kadłub:

IMG_6622_zps70a3f16b.jpg

IMG_6623_zpsaf6f8980.jpg