Cerel Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Witam. Projekt zaczynam nietypowo ze względu na fakt, iż nie dotarł jeszcze do mnie An-2 z Amodel'u stanowiący bazę do budowy " Lali ". Więc rozpoczynam budowę modelu bez modelu Korzystając więc z niewielkiej ilości dostępnych w sieci zdjęć i planów ( oraz "Antka" stojącego na półce ) zabrałem się do pracy Na pierwszy ogień poleciało usterzenie wraz z kratownicową konstrukcją ogona. Efekty prac poniżej Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Ambitny plan Początki obiecujące Dopracuj trochę bardziej paski biało czerwone, bo w niektórych miejscach dokładności zabrakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 A się Grześ czepiasz hihihihi... Nie, no prawda... Zauważyłem jeszcze niedokładności w połączeniach kratownicy. Nie zbiegają się w punkcie na jednym poziomie (ostatnia poprzeczna rura kratownicy i dołączone do niej skośne). Mimo niewielkich rozmiarów jest to bardzo widoczne i psuje efekt. A model zapowiada się ciekawie... Bardzo ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cerel Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Dziękuję za spostrzeżenia postaram się poprawić kratownicę i te pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Kiedyś , gdy na sklepowych półkach sporadycznie pojawiały się modele Plasticardu a wizyta w sklepie Centralnej Składnicy Harcerskiej w mieście wojewódzkim była wielką wyprawą, w Młodym Techniku pojawił się artykuł o Lali z rysunkiem w trzech rzutach... Miałem wtedy 9 - 10 lat chyba. Antka znałem dobrze z "nieba" a ta hybryda bardzo mi się spodobała... Postanowiłem wtedy zrobić modelik w "skali" rysunkowej. Jak na moje ówczesne możliwości byłem zadowolony. LALA miała ok. 6 cm rozpiętości... Było to ponad 40 lat temu... łezka się w oku kręci. Może jeszcze kiedyś zbuduję ten model w jakiejś bardziej odpowiedniej dla moich oczy skali . I tu prośba: Byłbyś skłonny udostępnić zebraną dokumentację? I żeby nie offtopować. Nie wiem jak montowałeś kratownicę, ale ja montaż przeprowadzam na przezroczystej folii np. takiej jak do robienia foliogramów... Super Glue nie chwyta tego na amen a rysunek pod spodem pozwala na dokładny montaż. Poza tym jest wielokrotnego użycia ;) a jeśli montaż przeprowadzasz na tafli szklanej to masz bardzo równe kratownice... Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Pięknie zaczęte Cerel ...nie obawiasz się że może kratownica potem nie pasować?? skąd wziąłeś wymiary kadłuba modelu?? czy wszystko pi razy drzwi na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cerel Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Wymiary biorę ze skończonego niedawno Antka. Więc wszystko będzie pasować. A w sprawie dokumentacji, mimo że nie wiele tego mam to podzielę się Wszystko co udało mi się wygrzebać z czeluści internetu: http://www.fotosik.pl/u/mikicerel/album/1437482 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Ja też szykuję materiały do budowy w 1:72. Mam parę innych zdjęć, jeśli coś potrzeba- pisz. Obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 ajajajajajajjjj, zawsze chodził za mną Lala, faktycznie zdjęć i materiałów jak na lekarstwo, ale widziałem już kilka prób na temat. Tym bardziej trzymam kciuki! Skoro jest kilku chętnych to może mały... projekcik grupowy? zobowiązuje się jeszcze namówić Krystka. Czy Krystek mnie słyszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Gerd... Kusisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cerel Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Widzę, że rozpętałem burzę tematem Lali, ale pomysł godny uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?t=27395 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cerel Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2013 A więc ciąg dalszy nastąpił. Poprawiony został ogon według waszych porad. Powstała także owiewka końcowej części kadłuba oraz wlot powietrza do silnika odrzutowego A oto efekty: CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Przyglądam się budowie, ponieważ myślę że jeszcze w tym stuleciu uda mi się zabrać za budowę swojej "Lali", jak nie to przełożę na następne Mam pytanie, czy silnik AI-25 zrobiłeś w osi samolotu, tak jak to sugerują fotografie? Jeżeli tak to może jeszcze uda się poprawić. W rzeczywistości oś silnika była przesunięta w prawo, żeby równoważyć moment powstający na skutek oporu generowanego przez dodatkowy wlot powietrza. Czekam na dalsze postępy w pracach nad tą najfajniejszą odmianą Antka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Za pomysł i to jeszcze w tej skali Przyglądam się i kibicuje, ale moje małe ale odnośnie tego odcienia żółtego, bo LALA miał w rzeczywistości malowanie typowo ZUA czyli kremowo-niebieskie jak każdy AeN "rolnik". Czy te powierzchnie stateczników nie powinny być trochę bledsze Może to wina fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cerel Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Silnik faktycznie nie jest w osi samolotu, co pokazują plany z których korzystam. Nie widać tego na zdjęciach ale przesunięcie to jest odwzorowane w modelu. A jeśli chodzi o kolor to wszystko i tak się z mieni w dalszych etapach prac "lakierniczych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi