Zvezdar Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 Witam, zrobiłem niedawno model P 51 D ''Mustang'' z zestawu firmy Revell, przedstawia on samolot z 369 Fsq/359 FG o nazwie własnej ''Hubert'' IV-D pilota Lt. Rene L. Burtner'a z wiosny 1945 roku, na którym jak myślę zniszczył trzy sowieckie Jaki w okolicach Morynia w czasie omyłkowego ataku na to lotnisko w dniu 18 marca'45. W samym modelu dokonałem kilku modyfikacji, między innymi: wykonałem poprzez fototrawienie nową klapkę od osłony w dolnej części silnika, dorobiłem linkę antenki oraz antenę AN/APS 13 na stateczniku pionowym, lusterko wsteczne ICM, siłowniki od podnoszenia klap podwozia oraz chłodnicy(ta jest ruchoma) zmieniłem śmigło na inne z zestawu ICM, powycinałem lotki, klapy i stery, dodałem przewody hamulcowe, lekko zmodyfikowałem golenie podwozia. Model miał być niskobudżetowy i posłużył za poligon doświadczalny dlatego po raz pierwszy w życiu wykonałem na nim zmianę linii na wgłębne oraz nitowanie. Oznaczenia są różne: -firmowe revlowskie to: napisy eksploatacyjne oraz gwiazdy, -nazwa Hubert, biały podkład pod ludzikiem oraz IV-D to szablony, -nr seryjny, metryczka pod kabiną, kolorowy ludzik , trzy czerwone paski na sterze oraz światła do lotu w szyku to kalkomanie własnego pomysłu wydrukowane na drukarce. Model malowany był metalizerem MM1418, MM chrom, lakierem Sealer MM, akryle Pactra. Kilka zdjęć z budowy [img[http://imageshack.us/a/img6/7397/dsc06961s.jpg[/img] Zdjęcia oryginalnej maszyny oraz pilota R.L. Burtner'a Kilka zdjęć gotowego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 Ja tam nie jestem wybitnym specem od Mustangów, ale tej linki od anteny w europejskim Mustangu to jesteś pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreator86 Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Też teraz pracuję nad Mustangiem w mniejszej skali, ale mam pytanie czy owiewka kabiny pilota powinna tak odstawać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Wykonanie bardzo dobre,ale mam pewne wątpliwości w sprawie zdjęć .Wydaje mi się ,że przedstawiają dwa różne samoloty.Oba posiadają śmigła Hamilton Standard,ale różne wersje,oraz na dolnym nie widać zielonej osłony silnika.Wydaje mi się ,że Twój model przedstawia samolot z drugiego zdjęcia z nieprawidłową zieloną osłoną silnika.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zvezdar Napisano 3 Maja 2013 Autor Share Napisano 3 Maja 2013 Ja tam nie jestem wybitnym specem od Mustangów, ale tej linki od anteny w europejskim Mustangu to jesteś pewien? Nie jestem pewien w tym konkretnym egzemplarzu , ja się sugerowałem instrukcjami od producentów kalkomanii do tego konkretnego samolotu, ale to jest jednak błąd.... Co proponujesz? Też teraz pracuję nad Mustangiem w mniejszej skali, ale mam pytanie czy owiewka kabiny pilota powinna tak odstawać ? Revell tak opracował, że można ją odsuwać i zamykać, tak więc jest w prowadnicach... Wykonanie bardzo dobre,ale mam pewne wątpliwości w sprawie zdjęć .Wydaje mi się ,że przedstawiają dwa różne samoloty.Oba posiadają śmigła Hamilton Standard,ale różne wersje,oraz na dolnym nie widać zielonej osłony silnika.Wydaje mi się ,że Twój model przedstawia samolot z drugiego zdjęcia z nieprawidłową zieloną osłoną silnika.Pozdrawiam. Cieszę się, że Ci się podoba, zdjęcie o którym wspominasz pochodzi ze strony 359 FG http://www.littlefriends.co.uk/gallery.php?Group=359&Style=item&origStyle=list&Item=19&Temp=469&searchString= i wydaje mi się, że coś było przy nim majstrowane, rozmazane jest przejście między zielonym dziobem a resztą kadłuba oraz zamazana jest metryczka pod kabiną-takie odnoszę wrażenie, no ale jest to chyba jedyne zdjęcie całego płatowca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Antek :) Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 fajny PS też mam takie farbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi