Tazman79 Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Ja bede probowal z kolorami Agamy... Kiedys robilem wersje UB nr 28 i malowalem go Model Masterem ale kurde samolot nie przetrwal i koloruow farb tez nie pamietam :-( Cytuj
BOMI21 Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Wstrzymuję budowę - czekam na żywiczny kokpit z Eduarda - na maks. trzy tygodnie. Cytuj
Marcinej Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Przecież Eduard dodaję żywiczny kokpit do tego zestawu. Chyba, że udało Ci się już go zepsuć Cytuj
BOMI21 Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Przecież Eduard dodaję żywiczny kokpit do tego zestawu. Chyba, że udało Ci się już go zepsuć Nie, nie został zepsuty, po prostu mnie nie satysfakcjonuje - a części z niego się przydadzą do Miga z GWH Cytuj
Marcinej Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Dopiero spojrzałem, że to nie jest to samo. Do "Limited Edition" dodali praktycznie tylko wannę i fotel. Polityka trzepania forsy przez Eduarda nie przestanie mnie dziwić Cytuj
BOMI21 Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 mi się wydaje, że kokpit do Limited edition był robiony na szybko, a ten sprzedawany oddzielnie jest po prostu dopracowaną jego wersją. Cytuj
Tazman79 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Przecież Eduard dodaję żywiczny kokpit do tego zestawu. Chyba, że udało Ci się już go zepsuć Nie, nie został zepsuty, po prostu mnie nie satysfakcjonuje - a części z niego się przydadzą do Miga z GWH Akurat do GWH Eduard wydal dodatki jak kokpit tak i el zewnetrzne oraz zagluszki na dysze i wloty powietrza glowne i gorne... Cytuj
Tazman79 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 mi się wydaje, że kokpit do Limited edition był robiony na szybko, a ten sprzedawany oddzielnie jest po prostu dopracowaną jego wersją. Tu nie do konca sie zgodze bo jesli chciec wykonac naszego MiGa to w tym oddzielnym zestawie brakuje zestawu GPS ktory byl montowany w 29-ych po remontach... Fakt jezt troche bardziej dopracowany ale jesli chcesz zrobic naszego po dooosazeniu to musisz laczyc blaszki z Limited Edition MiGa-29A gdzie jest antena GPS montowana za zaglowkiem fotela katapultowego i jednego elementu z zestawu MiGa-29 UB Eduarda gdzie jest czesc odpowiadajaca za monitor GPS.... Zastanawia mnie to czemu Eduard w jednym zestawie dal sama antene a drugim monitor... Cytuj
BOMI21 Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 Przecież Eduard dodaję żywiczny kokpit do tego zestawu. Chyba, że udało Ci się już go zepsuć Nie, nie został zepsuty, po prostu mnie nie satysfakcjonuje - a części z niego się przydadzą do Miga z GWH Akurat do GWH Eduard wydal dodatki jak kokpit tak i el zewnetrzne oraz zagluszki na dysze i wloty powietrza glowne i gorne... mi się wydaje, że kokpit do Limited edition był robiony na szybko, a ten sprzedawany oddzielnie jest po prostu dopracowaną jego wersją. Tu nie do konca sie zgodze bo jesli chciec wykonac naszego MiGa to w tym oddzielnym zestawie brakuje zestawu GPS ktory byl montowany w 29-ych po remontach... Fakt jezt troche bardziej dopracowany ale jesli chcesz zrobic naszego po dooosazeniu to musisz laczyc blaszki z Limited Edition MiGa-29A gdzie jest antena GPS montowana za zaglowkiem fotela katapultowego i jednego elementu z zestawu MiGa-29 UB Eduarda gdzie jest czesc odpowiadajaca za monitor GPS.... Zastanawia mnie to czemu Eduard w jednym zestawie dal sama antene a drugim monitor... Blachy, które Eduard wypuścił do sprzedaży w Maju, lecą do mnie wraz z potrzebnym tutaj kokpitem do Academy. Możesz mi wskazać, o które dokładnie części Ci chodzi? Jeżeli chodzi o anteny za zagłówkiem, to masz na myśli chyba którąś z tych części albo tą Monitor to chyba jest to Radio VHF/UHF Do polskiej wersji będzie też potrzebny taki radar ale robiona przeze mnie maszyna w tym wątku jeszcze takiego nie miała. ... i w ogóle nie jest to maszyna po doposażeniu . ... bo tutaj już jest Cytuj
Tazman79 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 BOMI21 korzystam z netu w komorce wiec napisze o ktore czesci chodzi... Zeby wykonac wnetrze kabiny naszych 29-ych to antena gps to czesci PE23 i PE41...Monitor GPS to czesci PE 51, PE80 i PE29... W wersji bojowej przed kabina jest czesc R23 ale tylko w wersji bojowej... Do tego w obu wersjach sa anteny czesc R20 oraz czerwone swiatla stroboskopowe czesci R24... Mam nadzieje ze wystarczy Ci taki opis... Ale nadmieniam ze te czesci ktore podalem wysteouja tylko w samolotach po remontach w Bydgoszczy... Maszyny latajace w ex czeskim kamuflarzu jeszcze ich nie mialy... Cytuj
Toyo Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Zgoda, zaraz po przejęciu od Czechów nie było GPS-a, ani radiostacji w tym miejscu (później też nie, umieszczona była standardowo po lewej stronie na półce), jedynie czym się różnił od "standardowego" to mały wyświetlacz wysokości podanej w stopach, umieszczony był w okolicach "WDT JETTISON". Wymienione elementy dostał dopiero po remoncie w WZL, zwróćcie uwagę, ze nawet nie maił na grzbiecie (i osłonie silnika) lampki antykolizyjnej. Jeszcze taki drobny szczegół, fotel tego samolotu w tamtym czasie miał swoje pasy, dopiero później przystosowano go do szelek pilota. Cytuj
BOMI21 Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 Zgoda, zaraz po przejęciu od Czechów nie było GPS-a, ani radiostacji w tym miejscu (później też nie, umieszczona była standardowo po lewej stronie na półce), jedynie czym się różnił od "standardowego" to mały wyświetlacz wysokości podanej w stopach, umieszczony był w okolicach "WDT JETTISON". Wymienione elementy dostał dopiero po remoncie w WZL, zwróćcie uwagę, ze nawet nie maił na grzbiecie (i osłonie silnika) lampki antykolizyjnej. Jeszcze taki drobny szczegół, fotel tego samolotu w tamtym czasie miał swoje pasy, dopiero później przystosowano go do szelek pilota. Rozumiem. A w jakis sposób przerobić pasy, aby były zgodne z oryginałem w tamtym czasie? Cytuj
Tazman79 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Zgoda, zaraz po przejęciu od Czechów nie było GPS-a, ani radiostacji w tym miejscu (później też nie, umieszczona była standardowo po lewej stronie na półce), jedynie czym się różnił od "standardowego" to mały wyświetlacz wysokości podanej w stopach, umieszczony był w okolicach "WDT JETTISON". Wymienione elementy dostał dopiero po remoncie w WZL, zwróćcie uwagę, ze nawet nie maił na grzbiecie (i osłonie silnika) lampki antykolizyjnej. Jeszcze taki drobny szczegół, fotel tego samolotu w tamtym czasie miał swoje pasy, dopiero później przystosowano go do szelek pilota. Rozumiem. A w jakis sposób przerobić pasy, aby były zgodne z oryginałem w tamtym czasie? Toyo miary w stopach byly na poniemieckich MiGach... Mysle ze dopiero po remontach w tym czasie takze Minskie MiGi zostaly przystosowane do tych miar... A jesli chodzi o pasy to zstaw Eduarda daje mozliwosc zrobienia albo pelnych pasow albo uprzezy pod szelki...Wystarczy przestudiowac dokladnie instrukcke montarzu... Fotele w ktorych byly stosowane szelki dla pilota byly rownierz i mysle wziely sie dlatego w MiGach w Su-22 Cytuj
Mikele Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Żeby wykonać 77 w ex-czeskim malowaniu z grubsza wystarczy wykonać ten zestaw zgodnie z instrukcją jak dla 7702 bo to własnie ta maszyna przez przekazaniem do WLOP Cytuj
BOMI21 Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 Rozumiem. A jak te szelki wykonać? Jakieś zdjęcie macie? Cytuj
Mikele Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Mam ten sam zestaw i zamierzam wykonać go w tym samym malowaniu co Ty. Moim zdaniem do tego akurat samolotu przed jakąkolwiek modernizacją u nas w WZL-2 te pasy, co są na blaszce są w sam raz. Tak to w K-36DM powinno wyglądać. Cytuj
Tazman79 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Mam ten sam zestaw i zamierzam wykonać go w tym samym malowaniu co Ty. Moim zdaniem do tego akurat samolotu przed jakąkolwiek modernizacją u nas w WZL-2 te pasy, co są na blaszce są w sam raz. Tak to w K-36DM powinno wyglądać. Dokladnie tak tak to wyglada ale rownierz pasowaly fotele od Su-22... I wtedy byly tylko szelki... Cytuj
Mikele Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Bo na obu samolotach wykorzystywany jest ten sam fotel, K-36, nieco innych wersji, ale generalnie to jedno i to samo. Cytuj
reiden Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Ekhm..... Tazman.... Piszesz o MiGu-29 nb 77 tym z sokołem i napisem Toyo i dyskutujesz z jego kierowcą n/t tego jak ten samolot wyglądał i co w nim było?.... Wydaje mi się, że Toyo wie lepiej co i jak z tą maszyną było.... Poczytaj choćby to: http://jetryders.pl/rozmowy-o-lataniu-i-nie-tylko-z-witoldem-sokolem-toyo-ptak/ Cytuj
Tazman79 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Ekhm..... Tazman.... Piszesz o MiGu-29 nb 77 tym z sokołem i napisem Toyo i dyskutujesz z jego kierowcą n/t tego jak ten samolot wyglądał i co w nim było?.... Wydaje mi się, że Toyo wie lepiej co i jak z tą maszyną było.... Poczytaj choćby to: http://jetryders.pl/rozmowy-o-lataniu-i-nie-tylko-z-witoldem-sokolem-toyo-ptak/ Ja nie zamierzam z nikim dyskutowac tylko ogolnie sie wypowiadam jak najpoerw fotele z pelnymi pasami byly w MiGach ex czeskich a pozniej przystosowane do uprzezy pilota.. Z tego co sie orientuje to fotele tego typu byly montowane w Su-22 Cytuj
Toyo Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Odnośnie wyświetlacza (choć ta nazwa jest nieco na wyrost) pokazującego wysokość w stopach, to Czesi mieli ten system jako "równoległy" do metrycznego na przyrządach. Wielkość tego "ustrojstwa" była rzędu 7cm na 3cm wysokości, czyli małe, a do tego czerwone. Po przejęciu MiG-ów przez nasze Siły Powietrzne, wyświetlacz dołączono argumentując to dogłębnie we właściwy sobie sposób: "Nie i już". Z pokorą przyjęliśmy tłumaczenie i dalej przeliczaliśmy z metrów na stopy (w lotach gdzie było to konieczne). Odnośnie pasów i fotela. Pasy są połączone ze spadochronem i to jego wersja determinuje pasy lub szelki (za chwilę wyjaśnię różnicę), fotele w Su-22 i MiG-29 są niby takie same, jednak nieco się różnią między sobą. Otóż w MiG-u, dźwignia katapultowania jest tzw. "łamana", czyli aby ją zabezpieczyć należało nacisnąć przyciski i pchnąć uchwyty do przodu, oczywiście po włożeniu centralnej zawleczki zabezpieczającej, znajdującej się w podstawie uchwytu. W Su dźwignie były stałe, tj. cały czas miały pionową pozycję i zabezpieczało się je poprzez włożenie dwóch zawleczek w część za którą chwyta pilot. Generalnie Suczka jako większy samolot maiła większe dźwignie Pasy i szelki - o co Kaman? W pewnym okresie pojawiły się obydwa typu uprzęży pilota, aby nie mylić się i nie wracać po szelki (ponoć przynosi pecha, a piloci są zabobonni), ustaliliśmy nazewnictwo: - samolot ma pasy - pilot nie musi nic brać; - samolot ma szelki - pilot musi je wziąć. Bywało, że na wszelki wypadek zabierało się tak czy inaczej szelki, najwyżej zostawały na ziemi. PS: Na zdjęciu w postach wyżej jest fotel od MiG-29 (lub taki sam), dźwignia jest "złamana". Link do innego zdjęcia z K-36DM - KLIK A tu do K-36D - KLIK choć jest sporo zdjęć z K-36DM w Su-22. Cytuj
BOMI21 Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 Kurczę, jak Toyo się wypowie, to wszystkie wątpliwości znikają. Dziękujemy! Cytuj
BOMI21 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Napisano 9 Czerwca 2013 Więc lecimy dalej. Dojechał (w końcu!) do mnie kokpit z Czech. Wpasowałem go i teraz się zastanawiam, jak (i czym go pomalować). Cytuj
Mikele Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 Jeśli malujesz farbami Gunze, to dobierz farbę pod panelu z blaszki barwionej C308. To jest prawidłowy kolor wnętrza kabiny w MiG-29. Grunt, żeby Cię nie kusiło pomalować na czarno czy turkusowo ;) Na forum wrzucałem swego czasu zdjęciakokpitu politechnicznego 29tego. Cytuj
BOMI21 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Napisano 9 Czerwca 2013 Jeśli malujesz farbami Gunze, to dobierz farbę pod panelu z blaszki barwionej C308. To jest prawidłowy kolor wnętrza kabiny w MiG-29. Grunt, żeby Cię nie kusiło pomalować na czarno czy turkusowo ;) Na forum wrzucałem swego czasu zdjęciakokpitu politechnicznego 29tego. Mam H308, ale skąd pewność, że H308 jest poprawnym odcieniem? Eduard zwykle niezbyt trafia z odcieniami proponowanych farb - miałem kiedyś wrażenie, że H308 jest za jasny. [...]. Grunt, żeby Cię nie kusiło pomalować na czarno czy turkusowo ;) Nie martw się, nie kusi mnie aby pomalować tak kokpit. W końcu Mig-29 to mój ulubiony odkurzacz, a ignorantem też nie jestem . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi