EasyPlayer Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Myślę o zrobieniu rdzy na rurach wydechowych w czołgu. Prawdopodobnie kupię pigment. To chyba najprostsza opcja. Farba np. Pactra rust nie da takiej fajnej faktury. I jeśli już zdecyduję się na pigment, to o jakim odcieniu? Wg jakiś ciemniejszy rdzawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Pigment tez nie da Tobie "fajnej faktury". Widziałeś rdzę ? Jeżeli tak, to kolor chyba sam potrafisz dobrać ? Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 polecam zestaw kredek pastelowych, można zmieszać sobie całą tęczę. często pożyczam od córki i jest to naprawdę dobre rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
verde Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 polecam zestaw kredek pastelowych, można zmieszać sobie całą tęczę. często pożyczam od córki i jest to naprawdę dobre rozwiązanie. I czym to później nakładasz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 sproszkowane pastele niczym się nie różnią od suchych pigmentów - można je wcierać na sucho, mieszać z terpentyną lub fixerem, mieszać z żywicą akrylową, mieszać z gipsem lub klejem do płytek... kwestia eksperymentów i tego, co chcemy uzyskać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 a dlaczego za bzdurę to uznajesz Kamilu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 dziekuję, to sie nazywa szybka odpowiedź. uzywałem pigmentów i pasteli w ilościach aptekarskich bo w 72 wiele nie potrzeba, różnice z mojego punktu widzenia były niezauważalne. zamienniki mają swój urok - cenowy i praktyczny. wszystko jest kwestią tego, co chcemy uzyskac i ile zainwestować. i na dodatek ile pojemników z pigmentami pomieszczą nasze szuflady :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Kupujesz kilka pigmentow i ew. mieszasz jak potrzebujesz inny odcień. Pastele są bledsze i gorzej wcieralne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RCTRAX-PL Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 I ja uważam, że używanie pasteli zamiast pigmentów, to półśrodek zastępczy. Pigmenty nie są aż tak drogie, żeby sobie na nie nie móc pozwolić. Ja dla siebie wziąłem 3 odcienie MIG Productions: P024, P025, P230. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts