SKAYRAIDER Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Fascynował mnie ten model od lat, za sprawą Henia Hemke w końcu skończyłem model w skali 1:48. Nie podobał mi się bo nie miałem takiej dokumentacji ażeby pokazać wszystko, no prawie wszystko. Trzy lata temu zacząłem budowę M - 18 w skali 1:35 ale sklejone płaty polistyrenu musiały swoje odpracować po sklejeniu. Teraz robota ruszyła pełną parą. Pilniki, papiery ścierne, raszple w ruch. Jak dobrze pójdzie powstanie Dromader z żywicy !!!!! 1:35 !!!!! Marek Wierzchowski Może album, trzy miesiące pracy i nie wiem ile jeszcze. http://skyraider.fotosik.pl/albumy/290876.html#e Edytowane 16 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Genialne! Nareszcie nie Me, nie Fw, nie Ju, nie Do, Mk., Lf. itp. A tego w 48 nie chcesz pokazac? Mozna gdzies zobaczyc modele Henryka Hemke? O ile sie nie myle to ztym nazwiskiem spotkalem sie juz w latch 80tych lub 90tych. Chodzilo wtedy o piekne modele 1:72 (Gawron, Dromader) zbudowane od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Marku cos nie tak z pierwszym linkiem Model oblukalem na stronie klubowej i popieram slowo uzyte przez Erkamo czyli genialne przez duze G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Wklejam za zgoda Marka fotki Dromadera 1:48. To prawdziwa DORO. Fotki nie sa niestety pierwszej klasy. Ale modelik owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_86 Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Ładnie wygląda. Z okna widzę lotnisko (no jest troche daleko 4-5km) gdzie 2 takie stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Marek, jakbyś sprzedawał model do sklejenia, to masz we mnie nabywcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 Coś pięknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 1 Września 2007 Autor Share Napisano 1 Września 2007 (edytowane) Dzięki za słowa uznania, dzisiaj porobię parę zdjęć w 1:35 to wieczorem je wstawię. W przyszłym roku powinno udać się go skończyć. Ale tak jak ze wszystkimi modelami będzie to baza wyjściowa dla modelarza który dostanie do modelu płytę ze wszelkimi wersjami, i tu dopiero zaczyna się jazda. Życzcie mi powodzenia przy dalszej pracy nad nim, bo jest jeszcze dużo do zrobienia. Pozdrawiam Wszystkich Marek Witajcie !!! To jeszcze trochę potrwa ????????????? ile nie wiem. Ale teraz po trzech miesiącach zrobienia bryły zaczynają się szczegóły. Ponad 1200 przetłoczeń trzeba nakleić na klapy, statecznik poziomy i pionowy co 2,2 mm i między nimi mniejszy, HORORRRRRRRRRRRR !!!! POZDRAWIAM MAREK Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Września 2007 Share Napisano 3 Września 2007 Fantastyczna robota , nie mogę doczekać efektu końcowego , mam nadzieje że będzie można go zobaczyć na żywo na którymś z Toruńskich konkursów modelarskich. Pozdrawiam Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_66 Napisano 6 Września 2007 Share Napisano 6 Września 2007 Tyż chciałbym mieć Dormadera, Kruka... Ale jakoś nie mam motywacji, żeby dłubać od podstaw. Ale co mnie interesuje w tym wątku to skala - dlaczego 1/35, a nie 1/32? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Września 2007 Share Napisano 6 Września 2007 Duży szacunek !!!! świetny efekt, na swój sposób piękny samolot. Twój model jest bardzo inspirujący. Sam mam ochotę otworzyć klapy w He-177 ale jakoś nie miałem odwagi. Ale po tym co tu zobaczyłem wezme sie za robote :-)) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 11 Października 2007 Autor Share Napisano 11 Października 2007 (edytowane) Witam Wszystkich po paru dniach nieobecności, zrobiłem próbne odlewy. Dodałem do albumu. Jutro dodam parę innych szczegółów. Odlewam z żywicy poleconej mi przez Radka z KARAYA. 7 minut na odessanie powietrza to zarazem dużo i mało, trzeba by mieć niebotyczną pompę próżniową. Pozdrawiam Marek Edytowane 16 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 O to chodzi Co to dokladnie za zywica Co do wykonania PS: Marku dawaj w przyszlosci prosze miniaturki. Jakos latwiej sie czyta takie relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 erkamo tu jeszcze dodałbym Ana-2 zrobionego od podstaw, którego widziałem na wystawie IPMs w Lublinie w latach 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 15 Października 2007 Autor Share Napisano 15 Października 2007 (edytowane) An - 2 od podstaw w skali 1:32 buduje Tomek Wacławski z Grudziądza. Dodałem zdjęcia do m-18 Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Coś nie "ten tego" z linkami do fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 (edytowane) tu jeszcze dodałbym Ana-2 zrobionego od podstaw, którego widziałem na wystawie IPMs w Lublinie w latach 90. Pewnie, ze tez chetnie bym obejrzal ale to chyba marzenie scietej glowy. Jak na razie znalazlem w necie pare fotek starszych modeli Andrzeja Ziobera, a poza tym nic ze "starych mistrzow" lat 80-tych i 90-tych. Coś nie "ten tego" z linkami do fotek. SKYRAIDER jakos nie moze przez to przebrnac. O! Juz wszystko cacy. Za to jego warsztatu modelarskiego mozna mu tylko pozazdroscic. Edytowane 24 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 A ja miałem okazję tego gotowego Dromadera niemal polizać.. jest piękny... Marku, czy pamiętasz strażaka, który u Ciebie w Toruniu zdobył między innymi Puchar Komendanta?? i miał kolekcję amerykanów z USA??? Pozdrawiam Marku, takie cóś z resin to wypas!!! Marcin FIRE Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 18 Października 2007 Autor Share Napisano 18 Października 2007 (edytowane) Witam Jako tako to wygląda, trochę się pośpieszyłem z wyjmowaniem z formy, ale będzie to prototyp poglądowy z samej żywicy. Teraz Stateczniki i skrzydła potem reszta, podwozie, kabina oraz drzwi i oszklenie. Może uda się skończyć wcześniej niż planowałem, ale 10 godzin dziennie trzeba popracować. Pozdrawiam Marek Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Witam. Piękna praca. Podziwiam zapał i umiejętności .Przykro mówić ale ja nie mam nawet 10 godzin tygodniowo na modelarstwo Pozdrawiam. Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 18 Października 2007 Autor Share Napisano 18 Października 2007 Taka jest prawda że bez poświęcenia czasu nic nie da się nic zrobić, ja mam ten komfort że już nie muszę pracować i czasu mam dużo a za razem mało jeżeli chcę zrobić to mam w planach. Czas nieubłaganie tak szybko leci, niedawno była wielkanoc, a za pasem mamy wigilię. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 19 Października 2007 Share Napisano 19 Października 2007 Witam, SKAYRAIDER, podziwiam Twoja prace i dokladnosc wykonania. Mysle, ze Pan Heniu Hemke moze byc z siebie zadowolony - zainspirowal wielu modelarzy. Mnie tez zarazil modelami plastikowymi kiedy dal mi Cataline w 1/72 (wczesniej tylko kartonowki). Przylaczam sie do Gulusa i jesli zestaw zywiczny bedzie na sprzedaz, to staje w kolejce zaraz za nim. Czy ten pierwszy DROMADER w 1/48 jest tez z zywicy? Bo jesli zostaly jakies formy, to pisze sie tez na DROMADERA w 1:48 (dla porownania wielkosci z reszta moich modeli). Bardzo szanuje modelarzy takich jak Ty, ktorzy zadaja sobie wiele trudu by dokladnie odwzorowac oryginal wlasnym nakladem prac. Sam buduje modele od podstaw i daje mi to wiecej radosci niz model "prosto z pudla" zreszta nie robie juz gotowcow. Zawsze musze dodac cos od siebie, albo chociaz wzbogacic podstawowy zestaw czasciami dostepnymi na rynku. P.S. Pozdrowienia dla Jarka (pracowalem z nim kiedys)... Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 21 Października 2007 Autor Share Napisano 21 Października 2007 Witam Drobek w 1:48 był zrobiony z polistyrenu i innych dostępnych materiałów. Niestety odleciał do USA. Jak go robiłem nie miałem pojęcia o odlewaniu. To było tak dawno że "pierwotni" nie pamiętają. Przekażę pozdrowienia dla Jarka. Jutro nowe zdjęcia, stateczniki i klapy są obżłobkowane trysnę sufracerem i do formy. Podwozie, konkretnie golenie będą metalowe ze względu na wielkość i wagę modelu. Od środy biorę się za skrzydła, to będzie koniec z bryłą. Za dwa trzy tygodnie zaczną się szczegóły silnika i kabiny no i podwozia. Nie wiem jak rozwiążę problem kółka ogonowego, zostawiam to na później. Pozdrawiam Wszystkich marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 24 Października 2007 Autor Share Napisano 24 Października 2007 (edytowane) Witam Wszystkich Jeden dzień opóźnienia, dzisiaj odlałem stateczniki poziome i klapy od strony kadłuba. Koniec z żłobkowaniem, teraz lotki i skrzydła. Najgorsze za mną !!! Jak znam siebie to spasuję stateczniki poziome i dołączę do kadłuba. Jak będzie gotowe to umieszczę zdjęcia. Sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądać i pasować. Pozdrawiam Marek Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 Jak na to patrzę to gęba mi się sama smieje.:-)))))))) Fantastyczna robota, świetny samolot. świetne technologie. Po co odlewałes stateczniki. Czy są takie same, czy musiałes zrobić osobne "kopyto" do lewego i prawego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi