Skocz do zawartości

B5N2 Kate - Hasegawa 1:72

Seba77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dzisiaj na tapecie B5N2 Kate Hasegawy. Dokupiłem blachy edka do tego modelu.

Dzięki niej mogę wykonać model ze złożonymi skrzydłami.

P5050004_zps91e72c6f.jpg

P5050002_zpsedbef96b.jpg

Na początek porozcinałem skrzydła.

P5050001_zpsea1d966c.jpg

Pozdrawiam

Po przerwie ciąg dalszy. Nie za dużo ale i czasu ostatnio mam niewiele.

Na początek przetestowałem mój nowy nabytek czyli piłkę Olfy którą z powodzeniem montuję do uchwytu nożyka.

Według instrukcji odciąłem przód podłogi.

P5110012_zpsbde560e5.jpg

Kabina Kate to spore ilości drobnicy z fabryki Eduarda czyli blaszka fototrawiona ciąg dalszy

P5180037_zpse9fe17ae.jpg

P5180038_zpsb62a37dd.jpg

P5180040_zps2c5ffb9b.jpg

Kabina przygotowana do pomalowania. Tablice z filmami przykleję dopiero po pomalowaniu wnętrza, gdyż dam biały podkład pod film.

Silnik dostał tylko odrobię drobnicy. Przewody i popychacze Hasegawa odlała z plastiku.

P5180039_zps64d7a7db.jpg

Cześć, widać, że się sporo w kabince dzieje. Zapowiadany wariant ze składanymi skrzydłami z pewnością będzie się ciekawie prezentował. Czy malowanie będzie z art-boxu czy inne?

Powodzenia - Mikołaj

Malowanie będzie na podstawie instrukcji plus korekty na podstawie zdjęć.

Malowanie z Oceanu Indyjskiego lotniskowiec Akagi.

Dodatkowo dokupiłem fragment pokładu Akagi skala 1:72.

P51800382_zps6e041f2a.jpg

Pozdrawiam

Fajnie, ja swoją piłowałem jakieś 2mm od spodu Uważaj też na pasowanie osłony silnika z kadłubem Fajne wnętrze się zapowiada ale raczej nie wiele będzie widać Lubię ten samolot, może kiedyś w 48 go dopadnę...

Witam!

Interesowałem się kiedyś tymi podstawkami pod modele. Jak to wygląda w realu bo nie miałem okazji pomacać. Ten pokład na zdjęciu wygląda jak fragment mojego blatu od biurka. Czy są tam zaznaczone choćby deski? Pytam bo mam chrapkę na niektóre podstawki tego producenta. Warte to wydanych złociszy?

Pozdro Krzych

i jak to ma się do gabarytów modelu,bo rozmiar to chyba coś ok30 cm w długości... Też się noszę z zakupem plyty lotniskowej i ciekawi mnie jak taka podstawka wygląda pod modelem. Mozna by cyknać fotkę z polożonym modelem tak dla porównania.

Co do Kate,to jeden z nielicznych samlotów ,które ładnie wyglądają że złożonymi skrzydłami. Będzie co oglądać....

Podstawka wydrukowana jest na dość twardym tworzywie więc przetrasowanie delikatnie narysowanych desek nie wchodzi w grę.

Poniżej zamieszczam fotki podstawki i modelu w 1:72 dla porównania. Co do ceny trudno powiedzieć. Jak ktoś by się uparł pewnie sam by taką podstawkę wykonał za 1/3 ceny. Osobiście chciałem się przekonać jak to wygląda i wydałem ok.25zł . Są jeszcze podstawki w wykonaniu Eduarda

ale już za kwoty rzędu 40-60 zł.

P5190037_zps1bcb3e2d.jpg

P5190038_zps76a2a8d3.jpg

P5190039_zps01ad83f4.jpg

Pozdrawiam

Więc walczymy dalej

Kokpit już pomalowany, kolor to Tamka XF-71

Jestem świadom że na zdjęciach ładnie wyszedł gdzie nie gdzie Super Glutek ale po zamknięciu nie powinno go widać. Zresztą dam jeszcze Washa i przetrę suchym pędzlem to może wcale nie będzie aż tak źle.

A tak na marginesie to największa mordegą było zwijanie zapasowych magazynków do tylnego km-u.

P51900372_zps5c5c8fa0.jpg

P51900392_zpsa06c3d4b.jpg

P5190040_zps1dbef6ff.jpg

P5190041_zpsb6609688.jpg

Witam

Na dzień dzisiejszy udało mi się zamknąć kadłub. Oczywiście nie obyło się bez szpachlowania w kilku miejscach.

Łączenie sterów wysokości będzie wymagało interwencji szpachli w płynie Surfa 500. Mimo szlifowania po przyklejeniu powstała niewielka ale zawsze szczelina

Końcówki skrzydeł po sklejeniu wymagały pocienienia ścianek aby ładnie wkomponować się w element fototrawiony.

P5220050_zpsd18f666b.jpg

P5220051_zpsccb83baf.jpg

P5220052_zpsf2bf09a6.jpg

P5220053_zps7fa247bd.jpg

P5220054_zps671b04f2.jpg

Pomalutku do przodu

Do dzisiaj poprawiłem pudełkową torpedę wzbogacając ją o elementy fototrawione.

P5250001_zps152e8dc6.jpg

Następnie przygotowałem całą skorupę modelu i parę drobiazgów do położenia podkładu. Mając przykre doświadczenia z podkładem Vallejo przerzuciłem się na Mr.Surfacer 1200. Śmierdzi w porównaniu z Vallejo ale jest bardzo fajny w obróbce jak szpachla.

Mając na uwadze zdrowie mojego małego brzdąca ( ma dopiero 1,5 miesiąca ) musiałem ewakuować się do kuchni

Powierzchnia musi być w jak najlepszym stanie gdyż większość modelu będzie pokryta kolorem srebrnym.

P5250002_zps0cd4410e.jpg

P5250003_zpsa62313fc.jpg

P5250004_zps1c36a106.jpg

Podkład położony i już wiem gdzie jeszcze trzeba coś zaszpachlować.

P5250005_zpsfcf692a8.jpg

P5250006_zps5857e3d8.jpg

P5250007_zps22a4e9fe.jpg

P5250008_zpsfb9ed09e.jpg

P5250010_zpsd6c75b36.jpg

P5250009_zps8c3db7d4.jpg

Jak na razie nie doczekałem się na kabinę od Pavla vacu. Więc prace pewnie utkną na jakiś czas. Zawsze na tym etapie montuję osłonę kabiny i zaczynam malowanie.

Pozdrawiam

Raczej bardzo słaba przyczepność do podłoża. Nic nie dawało odtłuszczanie modelu przed malowaniem , a nawet matowienie powierzchni. Wszelkiego rodzaju ingerencje w postaci próby przeszlifowania powierzchni z podkładem Vallejo kończyły się kicaniem i łuszczeniem się warstwy podkładu.

Pomalowałem już silnik ,śmigło ,golenie podwozia oraz zacząłem malować opony.

Do malowania śmigła użyłem po raz pierwszy Mr.Hobby silver H8. Po pomalowaniu stwierdziłem że ziarno jest tak duże jak u Pactry ( poza tym uwielbiam malować Pactrą )

P5260001_zps25eebabb.jpg

Przemalowałem raz jeszcze tylko że z użyciem Vallejo Air silver.

Efekt widoczny. Ziarno delikatne i zero zabawkowego brokatowego błysku.

P5260002_zps2914f366.jpg

Pozdrawiam

Przygotowania do przyklejenia oszklenia. Nie doczekałem się na kabinę od Pavla więc użyję zestawowej. Com się na szlifował na polerował ufff Na początek pomalowany kadłub pod oszkleniem.

P5300011_zps3eb3b75b.jpg

Przyczyna zatonięcia wielu alianckich okrętów, czyli japońska torpeda lotnicza.

P5300012_zpsb2960eee.jpg

P5300013_zpsc3cdfa75.jpg

Spód kadłuba otrzymał kolor. Srebrny Vallejo Air , ładnie wygląda.

P5300014_zpsb60f1ece.jpg

Góra po przyklejeniu oszklenia też srebrna , nie dałem fotki ale oszklenie na wstępie pomalowane kolorem wnętrza.

P5310011_zpse64abecd.jpg

P5310012_zps352d2fc8.jpg

P5310017_zps5ca32f78.jpg

Na koniec pomalowany i gotowy do wklejenia silnik.

P5310014_zps127cafbb.jpg

P5310015_zps12d74d90.jpg

I stało się. Chciałem zamaskować maskolem Mr.Hooby fragmenty srebrnej powierzchni przed malowaniem na zielono. Maskol wszedł w reakcję ze srebrnym akrylem. Przy próbie ściągania maskolu odchodził razem z farbą.

Zostałem zmuszony do ściągnięcia całości maskolu z modelu ( kładłem go na większości górnych powierzchni ) i przeszlifowania powierzchni drobnym papierem ściernym.

Niewiele brakowało, a porzuciłbym ten projekt.

P53100112_zpsfd64ff1f.jpg

P53100122_zps081435d2.jpg

Teraz przemaluję trochę dół raz jeszcze na srebrny , a górę od razu na zielono. Odrapania zrobię potem gąbką i pędzelkiem.

Spróbuj maskowania solą. Skrop wodą powierzchnię modelu, posyp to solą i zdmuchnij jej nadmiar. Po pomalowaniu wystarczy bardzo delikatnie ruszyć igłą czy skaplelem grudki soli i ładnie odchodzą z modelu. A efekt moim zdaniem jest lepszy niż malowanie obić gąbką na koniec.

Spróbuj maskowania solą. Skrop wodą powierzchnię modelu, posyp to solą i zdmuchnij jej nadmiar. Po pomalowaniu wystarczy bardzo delikatnie ruszyć igłą czy skaplelem grudki soli i ładnie odchodzą z modelu. A efekt moim zdaniem jest lepszy niż malowanie obić gąbką na koniec.

Zdecydowanie się z tym zgadzam. Poza tym wydaje mi się jednak, że H8 jest ładniejsze od tego sreberka vallejo, które jakieś takie szare jest. Ziarnistość może i większa ale jak przetrzesz szmatką albo papierem toaletowym nie będzie wyglądało źle i zapewne nie będzie tego typu rewelacji