Seba77 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Witam Od dzisiaj na tapecie B5N2 Kate Hasegawy. Dokupiłem blachy edka do tego modelu. Dzięki niej mogę wykonać model ze złożonymi skrzydłami. Na początek porozcinałem skrzydła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Po przerwie ciąg dalszy. Nie za dużo ale i czasu ostatnio mam niewiele. Na początek przetestowałem mój nowy nabytek czyli piłkę Olfy którą z powodzeniem montuję do uchwytu nożyka. Według instrukcji odciąłem przód podłogi. Kabina Kate to spore ilości drobnicy z fabryki Eduarda czyli blaszka fototrawiona ciąg dalszy Kabina przygotowana do pomalowania. Tablice z filmami przykleję dopiero po pomalowaniu wnętrza, gdyż dam biały podkład pod film. Silnik dostał tylko odrobię drobnicy. Przewody i popychacze Hasegawa odlała z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Cześć, widać, że się sporo w kabince dzieje. Zapowiadany wariant ze składanymi skrzydłami z pewnością będzie się ciekawie prezentował. Czy malowanie będzie z art-boxu czy inne? Powodzenia - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Malowanie będzie na podstawie instrukcji plus korekty na podstawie zdjęć. Malowanie z Oceanu Indyjskiego lotniskowiec Akagi. Dodatkowo dokupiłem fragment pokładu Akagi skala 1:72. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Ambitne podejście, choć sam zestaw jak pamiętam dość podły, na dodatek mi się trafiła połamana szklarnia. Kibicuje, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Szklarnia już jedzie nowa Vacu oraz maski do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Fajnie, ja swoją piłowałem jakieś 2mm od spodu Uważaj też na pasowanie osłony silnika z kadłubem Fajne wnętrze się zapowiada ale raczej nie wiele będzie widać Lubię ten samolot, może kiedyś w 48 go dopadnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LarwaKraft Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Witam! Interesowałem się kiedyś tymi podstawkami pod modele. Jak to wygląda w realu bo nie miałem okazji pomacać. Ten pokład na zdjęciu wygląda jak fragment mojego blatu od biurka. Czy są tam zaznaczone choćby deski? Pytam bo mam chrapkę na niektóre podstawki tego producenta. Warte to wydanych złociszy? Pozdro Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 i jak to ma się do gabarytów modelu,bo rozmiar to chyba coś ok30 cm w długości... Też się noszę z zakupem plyty lotniskowej i ciekawi mnie jak taka podstawka wygląda pod modelem. Mozna by cyknać fotkę z polożonym modelem tak dla porównania. Co do Kate,to jeden z nielicznych samlotów ,które ładnie wyglądają że złożonymi skrzydłami. Będzie co oglądać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Podstawka wydrukowana jest na dość twardym tworzywie więc przetrasowanie delikatnie narysowanych desek nie wchodzi w grę. Poniżej zamieszczam fotki podstawki i modelu w 1:72 dla porównania. Co do ceny trudno powiedzieć. Jak ktoś by się uparł pewnie sam by taką podstawkę wykonał za 1/3 ceny. Osobiście chciałem się przekonać jak to wygląda i wydałem ok.25zł . Są jeszcze podstawki w wykonaniu Eduarda ale już za kwoty rzędu 40-60 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 myślałem że w porównaniu będzie mniejsza :-) jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Więc walczymy dalej Kokpit już pomalowany, kolor to Tamka XF-71 Jestem świadom że na zdjęciach ładnie wyszedł gdzie nie gdzie Super Glutek ale po zamknięciu nie powinno go widać. Zresztą dam jeszcze Washa i przetrę suchym pędzlem to może wcale nie będzie aż tak źle. A tak na marginesie to największa mordegą było zwijanie zapasowych magazynków do tylnego km-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 Witam Na dzień dzisiejszy udało mi się zamknąć kadłub. Oczywiście nie obyło się bez szpachlowania w kilku miejscach. Łączenie sterów wysokości będzie wymagało interwencji szpachli w płynie Surfa 500. Mimo szlifowania po przyklejeniu powstała niewielka ale zawsze szczelina Końcówki skrzydeł po sklejeniu wymagały pocienienia ścianek aby ładnie wkomponować się w element fototrawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 23 Maja 2013 Share Napisano 23 Maja 2013 Piękny model się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 Pomalutku do przodu Do dzisiaj poprawiłem pudełkową torpedę wzbogacając ją o elementy fototrawione. Następnie przygotowałem całą skorupę modelu i parę drobiazgów do położenia podkładu. Mając przykre doświadczenia z podkładem Vallejo przerzuciłem się na Mr.Surfacer 1200. Śmierdzi w porównaniu z Vallejo ale jest bardzo fajny w obróbce jak szpachla. Mając na uwadze zdrowie mojego małego brzdąca ( ma dopiero 1,5 miesiąca ) musiałem ewakuować się do kuchni Powierzchnia musi być w jak najlepszym stanie gdyż większość modelu będzie pokryta kolorem srebrnym. Podkład położony i już wiem gdzie jeszcze trzeba coś zaszpachlować. Jak na razie nie doczekałem się na kabinę od Pavla vacu. Więc prace pewnie utkną na jakiś czas. Zawsze na tym etapie montuję osłonę kabiny i zaczynam malowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 czyżby vallejo nadtapiał plastik,pokrywał model że szkoda mowić? ja już wolę uzywać samochodowego podkładu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 25 Maja 2013 Autor Share Napisano 25 Maja 2013 Raczej bardzo słaba przyczepność do podłoża. Nic nie dawało odtłuszczanie modelu przed malowaniem , a nawet matowienie powierzchni. Wszelkiego rodzaju ingerencje w postaci próby przeszlifowania powierzchni z podkładem Vallejo kończyły się kicaniem i łuszczeniem się warstwy podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 26 Maja 2013 Autor Share Napisano 26 Maja 2013 Pomalowałem już silnik ,śmigło ,golenie podwozia oraz zacząłem malować opony. Do malowania śmigła użyłem po raz pierwszy Mr.Hobby silver H8. Po pomalowaniu stwierdziłem że ziarno jest tak duże jak u Pactry ( poza tym uwielbiam malować Pactrą ) Przemalowałem raz jeszcze tylko że z użyciem Vallejo Air silver. Efekt widoczny. Ziarno delikatne i zero zabawkowego brokatowego błysku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 31 Maja 2013 Autor Share Napisano 31 Maja 2013 Przygotowania do przyklejenia oszklenia. Nie doczekałem się na kabinę od Pavla więc użyję zestawowej. Com się na szlifował na polerował ufff Na początek pomalowany kadłub pod oszkleniem. Przyczyna zatonięcia wielu alianckich okrętów, czyli japońska torpeda lotnicza. Spód kadłuba otrzymał kolor. Srebrny Vallejo Air , ładnie wygląda. Góra po przyklejeniu oszklenia też srebrna , nie dałem fotki ale oszklenie na wstępie pomalowane kolorem wnętrza. Na koniec pomalowany i gotowy do wklejenia silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 Ładnie, choć ja bym polecał, zdaje się, niedostępnego teraz, Humbrola 27002. No ale tak, jak zrobiłeś, też jest ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 rzeczywiscie humbrol daje ładny efekt ,tylko że pewnie kolega woli akryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 31 Maja 2013 Autor Share Napisano 31 Maja 2013 Zdecydowanie wole akryle łatwiej czyścić arka i nie ma tak intensywnego zapachu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2013 I stało się. Chciałem zamaskować maskolem Mr.Hooby fragmenty srebrnej powierzchni przed malowaniem na zielono. Maskol wszedł w reakcję ze srebrnym akrylem. Przy próbie ściągania maskolu odchodził razem z farbą. Zostałem zmuszony do ściągnięcia całości maskolu z modelu ( kładłem go na większości górnych powierzchni ) i przeszlifowania powierzchni drobnym papierem ściernym. Niewiele brakowało, a porzuciłbym ten projekt. Teraz przemaluję trochę dół raz jeszcze na srebrny , a górę od razu na zielono. Odrapania zrobię potem gąbką i pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Spróbuj maskowania solą. Skrop wodą powierzchnię modelu, posyp to solą i zdmuchnij jej nadmiar. Po pomalowaniu wystarczy bardzo delikatnie ruszyć igłą czy skaplelem grudki soli i ładnie odchodzą z modelu. A efekt moim zdaniem jest lepszy niż malowanie obić gąbką na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Spróbuj maskowania solą. Skrop wodą powierzchnię modelu, posyp to solą i zdmuchnij jej nadmiar. Po pomalowaniu wystarczy bardzo delikatnie ruszyć igłą czy skaplelem grudki soli i ładnie odchodzą z modelu. A efekt moim zdaniem jest lepszy niż malowanie obić gąbką na koniec. Zdecydowanie się z tym zgadzam. Poza tym wydaje mi się jednak, że H8 jest ładniejsze od tego sreberka vallejo, które jakieś takie szare jest. Ziarnistość może i większa ale jak przetrzesz szmatką albo papierem toaletowym nie będzie wyglądało źle i zapewne nie będzie tego typu rewelacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi