Patryk2000 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Witam wszystkich użytkowników.Zakładam ten wątek ponieważ będę miał sporo pytań na temat blaszek.Pierwsze moje pytanie czym lepiej wyginać blachy metalową suwmiarką czy otóż taką wyginarką viewtopic.php?f=59&t=37794 do której mamy dostęp na naszym forum.A jeżeli zginarką to czy polecacie zginarkę którą podałem w linku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Wysyłka jest po mojej stronie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Maja 2013 Super Moderator Share Napisano 18 Maja 2013 Czołem Jak planujesz większą przygodę z blaszkami kup zaginarkę , taką czy inną ale bez narzędzi nie da rady. Potem są komentarze że "tych blaszek" to się nie da zrobić,pewnie że nie pęsetą po prababci i nożykiem do tapet nie da rady. Zmarnujesz kasę na blaszki a użyjesz 30%... Ewentualnie polecam coś z kolekcji dla złotników koszt około 70 pln używam sam od 10 lat http://www.antidotum.sote.pl/szczypce-plaskie-gladkie-antilope.html Ewentualnie jak masz więcej pytań pw Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Czołem Jak planujesz większą przygodę z blaszkami kup zaginarkę , taką czy inną ale bez narzędzi nie da rady. Potem są komentarze że "tych blaszek" to się nie da zrobić,pewnie że nie pęsetą po prababci i nożykiem do tapet nie da rady. Zmarnujesz kasę na blaszki a użyjesz 30%... Ewentualnie polecam coś z kolekcji dla złotników koszt około 70 pln używam sam od 10 lat http://www.antidotum.sote.pl/szczypce-plaskie-gladkie-antilope.html Ewentualnie jak masz więcej pytań pw Pozdrawiam Bardzo dziękuje za odpowiedź na pewno kupię zginarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Zgadzam się z PepsiAdamem ja do dzisiaj nie dorobiłem się zaginarki ,a używam kleszczy(płaskoszczypów) mam ich 3 różne szt, jestem w stanie wygiąć każdy element do skali 1/35 oczywiście.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
war_men Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 ja też używam szczypiec i jak na razie daje rade, nawet z wiatrownicą do br 52 długości 13 cm jakoś się udało, myślałem nad zaginarką przy blachach do bergepantery ale na razie szkoda kasy i kombinuje na różnych kleszczach i efekt mnie zadowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 A co to są za szczypce i gdzie można je nabyć Czy chodzi o takie płasko szczypce http://sklep.avt.pl/p/pl/491034/plaskoszczypce+profesjonalne+zabkowane.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 2 sztuki kupiłem w sklepie z częściami i narzędziami dla elektryków/elektroników są to płaskie długie wąskie i płaskie krótkie szerokie, 3 sztukę kupiłem w Castoramie jest z nich najmniejsza i też płaska.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Ząbkowanymi popsujesz blaszki - muszą być gładkie. Suwmiarka też daję rady z drobnicą. Można jeszcze używać różnego rodzaju pęset. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 A do dłuższej zabawy z blaszkami lepiej kupić zginarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 A,to jak chcesz ,ja już 3lata wyginam kleszczami(popełniłem tak już 9 modeli i mam 2 do remontu tj.do wyposażenia w blaszki) i zamiast na zaginarkę te 150 to przeznaczę na jakiś pojazd z ''Pustynnej burzy''wraz z blaszkami Pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 A do dłuższej zabawy z blaszkami lepiej kupić zginarkę Według mnie zdecydowanie tak. Jeśli zamierzasz zając się tym na poważnie, ułatwi ona życie, zapobiegnie zniszczeniu wielu fototrawionek i zaoszczędzi sporo nerwów. Już o różnicy w jakości zginania elementów zaginarką, a pęsetami zwłaszcza bez doświadczenia nie wspominając A 150 zł w dzisiejszym modelarstwie to... naprawdę niewiele Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 A do dłuższej zabawy z blaszkami lepiej kupić zginarkę Według mnie zdecydowanie tak. Jeśli zamierzasz zając się tym na poważnie, ułatwi ona życie, zapobiegnie zniszczeniu wielu fototrawionek i zaoszczędzi sporo nerwów. Już o różnicy w jakości zginania elementów zaginarką, a pęsetami zwłaszcza bez doświadczenia nie wspominając A 150 zł w dzisiejszym modelarstwie to... naprawdę niewiele Kamil Bardzo dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 A ja powiem tak, przez 5 lat używałem różnych narzędzi o których piszecie itp, ale niestety mają swoje wady, jak kolega pisał wyżej szczypczyki, niestety zostawią ślady gdy są ząbkowane, Nigdy nie udało mi się wykorzystać wszystkich blach, zawsze coś zepsułem, zwłaszcza gdy miałem długi i cienki do wygięcia. Odłóż kasę i kup zaginarkę którą pokazałeś na początku. Ja kupiłem dosłownie ją w zeszłym tygodniu i Jest to MEGA HIPER SUPER POMOC w blachach. Ci co jęczą że szkoda kasy itp, widocznie nigdy nie pracowali na tak dobrym sprzęcie. Uwierz mi kasa warta wydania. I NIE JEST TO ŻADNA REKLAMA KOLEGI KTÓRE JE ROBI, ale naprawdę jest to super sprzęt, i bardzo wielka pomoc i ułatwienie w blaszkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 A którą zginarkę kupiłeś z tego wątku viewtopic.php?f=59&t=37794 tą z pierwszego postu czy tą o 15 cm dłuższą,i jaką polecasz do wyginania błotników i klamerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Ja kupiłem tą mniejszą, i w zupełności wystarcza na skalę 1:35. Większej nie widzę sensu kupować, tą którą kupiłem już jest duża, mimo wydających się małych wymiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 A takie inne pytanko czy ktoś zna jakieś insygnia dla niemieckich żołnierzy ale z waffen ss. Ponieważ te nadają się do żołnierzy z wermachtu http://www.hobbysta.pl/insygnia-dla-niemieckich-zolnierzy-ii-wojna-swiatowa-p-13115.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Co do hitlerowskich dystynkcji dla SS-zbirów to zobacz na Eduard cz. coś tam powinni mieć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Panie Adamie dziękuje za odpowiedź przejrzałem a są gdzieś do zdobycia klamry do pasów waffen ss i wermachtu w skali 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Na pana to trzeba mieć wygląd i pieniądze a ja jak na razie to ani jednego ani drugiego wal Adam ,jak nie masz ciśnienia to na spokojnie poszukam i Ci wyślę na pw.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Co myślicie i jakie macie zdanie o aberowskich blachach a zwłasza o tych zestawach http://www.mojehobby.pl/products/King-Tiger-Pz.Kpfw.VI-Ausf.B-Tiger-II-Sd.Kfz.182-TAM.html http://www.mojehobby.pl/products/Oslony-boczne-do-Tiger-II.html http://www.mojehobby.pl/products/Przednie-i-tylnie-blotniki-do-Tiger-II-i-Jagdtiger.html I czy ktoś wie czy będą pasować do modelu dragona.I tak z innej beczki czy ktoś wie czy błoto zrobione z żywicy akrylowej miga i pigmentów również miga będzie trzymało sie gąsienic Friulmodel Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 31 Maja 2013 Autor Share Napisano 31 Maja 2013 Czy takie gąsienice http://www.mojehobby.pl/products/PANTHER-Late-Type-Tracks-1952922.html będą pasować do panthery ausf a late.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 30 Października 2013 Autor Share Napisano 30 Października 2013 Proszę o usunięcie wątku przez moderatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia 2014 Share Napisano 1 Stycznia 2014 Witam w nowym roku! Ja mam pytanie w innej kwestii, a mianowicie czym kleić. Na rynku jest od groma klejów rzadkie, średnie, gęste, szybko schnące, wolno schnące? Powiedzcie mi czy dobrze kombinuje http://www.martola.com.pl/pl144/produkty36354/super_klej_rzadki_cyjanoakrylowy do drobnicy http://www.martola.com.pl/pl144/produkty36355/super_klej_sredni_cyjanoakrylowy do większych części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Stycznia 2014 Share Napisano 1 Stycznia 2014 Wszystkiego Naj,Naj w Nowym Roku. Co do blaszek, ja używam żelowego Technicola z Castoramy jest średniej gęstości i bardzo szybko łączy,kleję nim małe i duże elementy jak np. 8" lufa do M110A2 w 1/35(25cm litego aluminium) i daje radę.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi