Gość Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Witajcie!! Jako że nie dawno, minęło 5 lat, jak zamieszkałem na wyspach brytyjskich, postanowiłem że uczczę ten fakt i zbuduję sobie coś z tutejszego podwórka. Ze względu na to że jestem fanem współczesnej pancerki, wybór modelu był prosty i padło na trumpkowego Challengera 2 Po zasięgnięciu opinii o modelu u kolegi Pawła Czarnockiego ( dziękuje Pawle i liczę że wkrótce dołączysz do tegoż warsztatu, serdecznie zapraszam ), zakupiłem delikwenta i coś tam sobie podłubię. Chciałbym z góry uprzedzić że warsztat, będzie posuwał się bardzo powoli, ze względu na to, że od nie dawna, znów zacząłem pracować i muszę pomału odrabiać straty finansowe. No dobra, do rzeczy. Model Trumpetera, planuję wzbogacić o trzy żywiczne zestawy firmy Accurate Armour. Te zestawy to : A053- czyli wszystko co niezbędne do poprawienia błędów Trumpetera T68- czyli gąsienice, wraz kołami napędowymi A073- czyli koła drogowe wraz z napinającymi Koła zamówię najprawdopodobniej w wersji z uszkodzonymi bandażami, gdyż i takie ma w swojej ofercie Accurate Armour. Zestaw A053 już posiadam i w tym miejscu chciałem sie pochwalić, że zakupiłem go u samego źródła, czyli bezpośredni z wytwórni Accurate Armour, gdzie miałem zaszczyt przebywać, podczas mojego krótkiego pobytu w Szkocji ( Glasgow ). Naprawdę fajne doznanie, być w takim miejscu, mieć możliwość poznania osobiście pracujących tam ludzi i podglądać ich przy pracy. Nie mogłem się oprzeć by nie zrobić malutkiej foto relacji z pobytu w Accurate Armour. Niestety, nie pozwolono mi fotografować pomieszczeń w których powstają te żywiczne wspaniałości ale tzw. Hall of Fame, padło ofiarą mojego aparaciku . Od razu przepraszam za jakość fotek, szczególnie za ich żółty odcień ale to wina tego, że pomieszczenie w którym stoją gabloty z modelami, jest całe pomalowane na żółto, łącznie z podłogą i sufitem. Ok, teraz kilka fotek z Accurate Armour: No to by było na tyle jeśli chodzi o wizytę w Accurate. Fotek może mało, ale po prostu czas nie pozwolił na więcej. Przejdźmy teraz do Challengera. Model, jak na staruszka, dość fajny, kilka braków i błędów jest ale tragedii nie ma i żywicami oraz blaszkami da się je nadrobić. Oczywiście nie mogłem oprzeć się zrobieniu kilku fotek, modelowi oraz żywicom: Jak pisałem, jeden zestaw apgrejdujący już mam, resztę, będę sukcesywnie dokupował. To na razie tyle na początek. Pozdrawiam serdecznie. P.S. Pawle mam nadzieję że narobiłem Ci smaka Edytowane 4 Czerwca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 No to działaj Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Fajny "felieton" z wizyty w accurate! Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Będzie ciekawie! Chętnie popatrzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Hej.Nie wiem czy sa jakies roznice miedzy wypraskami do Twojego a Oper.Telic Trumpa.Jesli nie ma to musisz uwazac na te wszystkie doklejane skrzynki do wiezy-za czorta nie trzymaja i wymiarow i kata.Bez paskow plastiku i ostrego pilnikowania sie u mnie nie odbylo.A i wieza po zmontowaniu szoruje po kadlubie. Oczywiscie kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 P.S. Pawle mam nadzieję że narobiłem Ci smaka Phiii też mi coś. Praktycznie 75 % modelarzy z Polski tam było, widzieli wszystko i żadna to rewelacja. Liczyłem , że porobisz sobie jakieś "słit focie" przy lustrach wiesz takie z dzióbkiem,z browarem w koszulce heloł kity, a tu lipa nic z tych rzeczy. Nie no masz moje wsparcie, duchową pomoc itp. Szkoda, że akurat teraz straciłem pracę bo bym sobie taki zestaw Accurate zanabył i rozpoczęlibyśmy wspólny projekt. Bardzo mi sie podoba ta brytyjska seria CCC Centurion, Chieftain i Challenger. Będę Cię wspomagał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Phiii też mi coś. Praktycznie 75 % modelarzy z Polski tam było, widzieli wszystko i żadna to rewelacja. Liczyłem , że porobisz sobie jakieś "słit focie" przy lustrach wiesz takie z dzióbkiem,z browarem w koszulce heloł kity, a tu lipa nic z tych rzeczy. Witaj Pawle !! Ja po prostu uwielbiam Twoje komentsy . Naśmiałem się, czytając je co nie miara Ok, coś tam, nie śmiało sobie podłubałem. Ogólnie to skleił się już cały układ jezdny i pojawiły się pierwsze żywice na górnej płycie kadłuba. Dziś, zacząłem się zastanawiać, czy dobrze zrobiłem kupując model Trumpka, myślę że lepiej by było kupić desertaisera Tamiyi i przekuć go na zwykłego Challiego, no ale nie załamuję rąk, może coś z tego Trumpka ulepię i będzie ładnie. A tu taki verry small update fotograficzny: To wszystko na teraz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Dziś, zacząłem się zastanawiać, czy dobrze zrobiłem kupując model Trumpka, myślę że lepiej by było kupić desertaisera Tamiyi i przekuć go na zwykłego Challiego, no ale nie załamuję rąk, może coś z tego Trumpka ulepię i będzie ładnie. Aż tak źle nie będzie. Tutaj parę znanych fotek które pomogą Ci w budowie. http://www.primeportal.net/tanks/challenger2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Dzięki za wsparcie Pawle. Oczywiście Prime Portal jest odpalony cały czas w trakcie zmagań z tym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Dzięki za wsparcie Pawle. Oczywiście Prime Portal jest odpalony cały czas w trakcie zmagań z tym modelem A linki z PW zadziałały ? Jeśli nie to napisz do mnie na priv to podeślę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Pooglądam Grzesiek jak ci idzie. Może kiedyś w końcu się wezmę za swojego Chieftain'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Dzięki za wsparcie Pawle. Oczywiście Prime Portal jest odpalony cały czas w trakcie zmagań z tym modelem A linki z PW zadziałały ? Jeśli nie to napisz do mnie na priv to podeślę fotki Pawle, linki zadziałały, ale po cichu przyznam Ci się że zdjęcia Twojego Challengera, zarzuciłem sobie na dysk jeszcze zanim kupiłem swój model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Kolejna aktualizacja. Znów mała porcja żywic i troszeńkę blacharki. Nie wklejałem jeszcze żywicznych, tylnych świateł, bo trzeba je lekko podrasować. Z beczkami też jeszcze nie wiem, czy dać żywiczne, czy zestawowe i wzbogacić je obejmami Eduarda. No nic, zobaczy się . A teraz kilka fotek: No, to tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Griszka, zakup sobie debonder. Warto nadmiar kleju CA zmyć bo to wylezie pod farbką. No i mi to nie raz uratowało model. Ja mam taki. Polecam http://www.hobbysta.pl/debonder-pi-26937.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Ja wiem, wiem Pawle, debonder już zamówiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Hej, hej. Po blisko 2 miesiącach przerwy, udało mi się wreszcie przysiąść na chwilkę przy moim Chellim. Za wiele się nie narobiłem, ale już coś widać. Dokleiłem troszkę żywic i kilka blaszek. No ogólnie muszę przyznać, że sam model, mimo że nie skomplikowany, to może o nerwice przyprawić, szczególnie wieża. Mało co w tej wieży pasuje do siebie, ale walczę i chyba coś z tego ulepię. Zastanawiałem się nawet, czy by nie zakupić żywicznej wieży z Accurate Armour, ale postanowiłem że już w ogóle nie będę inwestował w ten model ( żadnych żywicznych kół, gąsienic itp. itd. ). Wciąż czekam na zamówione blaszki, liczę że już nie długo dojadą. Ok, dość pisania, mam tu kilka fotek i pochwalę się dotychczasowymi osiągnięciami: A tak na marginesie, to muszę się uwijać z tym Challenger, bo za 2 miesiące zabieram się za to: To na razie tyle. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 No to żwawiej proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Warto płacić za Menga 2x więcej niż za Zvezdę? Ten T-90 jest dużo lepszy od tego Zvezdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Ten T-90 jest dużo lepszy od tego Zvezdy? Oglądałem jedną relację z budowy tej nowej 90-ki i przyznaje że pod paroma względami Meng podszedł rzetelniej do sprawy. Zresztą zobaczcie sami: http://www.track-link.com/forums/site_blogs/17482 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 A tak co by jeszcze pozaśmiecać własny wątek. Po otwarciu tego linka: http://www.meng-model.com/index2_new.php?id=204 Jestem zupełnie pewny że za 90-kę Menga warto zapłacić 2x więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 A tak co by jeszcze pozaśmiecać własny wątek. Po otwarciu tego linka: http://www.meng-model.com/index2_new.php?id=204 Jestem zupełnie pewny że za 90-kę Menga warto zapłacić 2x więcej Ciekawe jaki będzie T-90 z Trumpka ? Aaaaaa i ja do mojego Challengera mam takie kółeczka ładne http://exito.sklep.pl/pl/p/PANZERART-35079-135-Road-Wheels-for-MBT-Challenger-2/10285 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Ja jednak pozostanę przy kołach zestawowych a zaoszczędzoną kasiorkę przeznaczę na 90-kę Menga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 90-tka Menga na pewno będzie najlepszym modelem tego pojazdu na rynku. Szczerze powiem, że myślałem, że T-80 z Xactu zwali mnie z nóg, a tymczasem Mengowy teciak to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 My tu gadu,gadu, a Chelliemu wyrosła lufa : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 A nie myślałeś o Broncowych gąsienicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi