Skocz do zawartości

Challenger 2 Trumpeter+ Accurate Armour 1/35

Gość Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!! Jako że nie dawno, minęło 5 lat, jak zamieszkałem na wyspach brytyjskich, postanowiłem że uczczę ten fakt i zbuduję sobie coś z tutejszego podwórka. Ze względu na to że jestem fanem współczesnej pancerki, wybór modelu był prosty i padło na trumpkowego Challengera 2

british-challenger-2-1-35-trumpeter-tank-model-kit-00308_zps696ed311.jpg

Po zasięgnięciu opinii o modelu u kolegi Pawła Czarnockiego ( dziękuje Pawle i liczę że wkrótce dołączysz do tegoż warsztatu, serdecznie zapraszam ), zakupiłem delikwenta i coś tam sobie podłubię. Chciałbym z góry uprzedzić że warsztat, będzie posuwał się bardzo powoli, ze względu na to, że od nie dawna, znów zacząłem pracować i muszę pomału odrabiać straty finansowe. No dobra, do rzeczy. Model Trumpetera, planuję wzbogacić o trzy żywiczne zestawy firmy Accurate Armour. Te zestawy to :

A053- czyli wszystko co niezbędne do poprawienia błędów Trumpetera

T68- czyli gąsienice, wraz kołami napędowymi

A073- czyli koła drogowe wraz z napinającymi

Koła zamówię najprawdopodobniej w wersji z uszkodzonymi bandażami, gdyż i takie ma w swojej ofercie Accurate Armour. Zestaw A053 już posiadam i w tym miejscu chciałem sie pochwalić, że zakupiłem go u samego źródła, czyli bezpośredni z wytwórni Accurate Armour, gdzie miałem zaszczyt przebywać, podczas mojego krótkiego pobytu w Szkocji ( Glasgow ). Naprawdę fajne doznanie, być w takim miejscu, mieć możliwość poznania osobiście pracujących tam ludzi i podglądać ich przy pracy. Nie mogłem się oprzeć by nie zrobić malutkiej foto relacji z pobytu w Accurate Armour. Niestety, nie pozwolono mi fotografować pomieszczeń w których powstają te żywiczne wspaniałości ale tzw. Hall of Fame, padło ofiarą mojego aparaciku . Od razu przepraszam za jakość fotek, szczególnie za ich żółty odcień ale to wina tego, że pomieszczenie w którym stoją gabloty z modelami, jest całe pomalowane na żółto, łącznie z podłogą i sufitem. Ok, teraz kilka fotek z Accurate Armour:

Obraz072-1_zps2810be4a.jpg

Obraz064-1_zpsb56d3a9e.jpg

Obraz065-1_zps7185cdf0.jpg

Obraz070-1_zps865d91db.jpg

Obraz071-1_zpsd89de39b.jpg

Obraz069-1_zps12b1e362.jpg

Obraz068-1_zpsec7bef5a.jpg

Obraz067-1_zpsfa3c8c71.jpg

Obraz066-1_zps54b446df.jpg

Obraz063-1_zps830ee6f0.jpg

Obraz060-1_zpsa488e2d8.jpg

Obraz061_zps6d0401ca.jpg

Obraz062-1_zpsa344efd4.jpg

Obraz059_zps1369eb1e.jpg

No to by było na tyle jeśli chodzi o wizytę w Accurate. Fotek może mało, ale po prostu czas nie pozwolił na więcej.

Przejdźmy teraz do Challengera. Model, jak na staruszka, dość fajny, kilka braków i błędów jest ale tragedii nie ma i żywicami oraz blaszkami da się je nadrobić. Oczywiście nie mogłem oprzeć się zrobieniu kilku fotek, modelowi oraz żywicom:

Obraz007-10_zps5f05b066.jpg

Obraz008-10_zpscd5cf0f0.jpg

Obraz010-8_zps480e372d.jpg

Obraz006-9_zps147e468e.jpg

Obraz009-9_zps8894ac4f.jpg

Jak pisałem, jeden zestaw apgrejdujący już mam, resztę, będę sukcesywnie dokupował. To na razie tyle na początek. Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Pawle mam nadzieję że narobiłem Ci smaka

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hej.Nie wiem czy sa jakies roznice miedzy wypraskami do Twojego a Oper.Telic Trumpa.Jesli nie ma to musisz uwazac na te wszystkie doklejane skrzynki do wiezy-za czorta nie trzymaja i wymiarow i kata.Bez paskow plastiku i ostrego pilnikowania sie u mnie nie odbylo.A i wieza po zmontowaniu szoruje po kadlubie.

Oczywiscie kibicuje.

P.S. Pawle mam nadzieję że narobiłem Ci smaka

Phiii też mi coś. Praktycznie 75 % modelarzy z Polski tam było, widzieli wszystko i żadna to rewelacja. Liczyłem , że porobisz sobie jakieś "słit focie" przy lustrach wiesz takie z dzióbkiem,z browarem w koszulce heloł kity, a tu lipa nic z tych rzeczy.

Nie no masz moje wsparcie, duchową pomoc itp. Szkoda, że akurat teraz straciłem pracę bo bym sobie taki zestaw Accurate zanabył i rozpoczęlibyśmy wspólny projekt. Bardzo mi sie podoba ta brytyjska seria CCC Centurion, Chieftain i Challenger. Będę Cię wspomagał.

Phiii też mi coś. Praktycznie 75 % modelarzy z Polski tam było, widzieli wszystko i żadna to rewelacja. Liczyłem , że porobisz sobie jakieś "słit focie" przy lustrach wiesz takie z dzióbkiem,z browarem w koszulce heloł kity, a tu lipa nic z tych rzeczy.

Witaj Pawle !! Ja po prostu uwielbiam Twoje komentsy . Naśmiałem się, czytając je co nie miara

Ok, coś tam, nie śmiało sobie podłubałem. Ogólnie to skleił się już cały układ jezdny i pojawiły się pierwsze żywice na górnej płycie kadłuba. Dziś, zacząłem się zastanawiać, czy dobrze zrobiłem kupując model Trumpka, myślę że lepiej by było kupić desertaisera Tamiyi i przekuć go na zwykłego Challiego, no ale nie załamuję rąk, może coś z tego Trumpka ulepię i będzie ładnie. A tu taki verry small update fotograficzny:

fotografierozne001_zpsa15d66ae.jpg

fotografierozne003_zpsb6253cfc.jpg

fotografierozne002_zpscf33e89c.jpg

To wszystko na teraz. Pozdrawiam

Dziś, zacząłem się zastanawiać, czy dobrze zrobiłem kupując model Trumpka, myślę że lepiej by było kupić desertaisera Tamiyi i przekuć go na zwykłego Challiego, no ale nie załamuję rąk, może coś z tego Trumpka ulepię i będzie ładnie.

Aż tak źle nie będzie. Tutaj parę znanych fotek które pomogą Ci w budowie. http://www.primeportal.net/tanks/challenger2.htm

Dzięki za wsparcie Pawle. Oczywiście Prime Portal jest odpalony cały czas w trakcie zmagań z tym modelem

A linki z PW zadziałały ? Jeśli nie to napisz do mnie na priv to podeślę fotki

Pawle, linki zadziałały, ale po cichu przyznam Ci się że zdjęcia Twojego Challengera, zarzuciłem sobie na dysk jeszcze zanim kupiłem swój model

Kolejna aktualizacja. Znów mała porcja żywic i troszeńkę blacharki. Nie wklejałem jeszcze żywicznych, tylnych świateł, bo trzeba je lekko podrasować. Z beczkami też jeszcze nie wiem, czy dać żywiczne, czy zestawowe i wzbogacić je obejmami Eduarda. No nic, zobaczy się . A teraz kilka fotek:

fotografierozne007_zps2b0376ff.jpg

fotografierozne004_zpsb6d30105.jpg

fotografierozne006_zps427339df.jpg

No, to tyle. Pozdrawiam

• 1 month later...

Hej, hej. Po blisko 2 miesiącach przerwy, udało mi się wreszcie przysiąść na chwilkę przy moim Chellim. Za wiele się nie narobiłem, ale już coś widać. Dokleiłem troszkę żywic i kilka blaszek. No ogólnie muszę przyznać, że sam model, mimo że nie skomplikowany, to może o nerwice przyprawić, szczególnie wieża. Mało co w tej wieży pasuje do siebie, ale walczę i chyba coś z tego ulepię. Zastanawiałem się nawet, czy by nie zakupić żywicznej wieży z Accurate Armour, ale postanowiłem że już w ogóle nie będę inwestował w ten model ( żadnych żywicznych kół, gąsienic itp. itd. ). Wciąż czekam na zamówione blaszki, liczę że już nie długo dojadą. Ok, dość pisania, mam tu kilka fotek i pochwalę się dotychczasowymi osiągnięciami:

Obraz014_zps73002b55.jpg

Obraz013_zps78ee2f4f.jpg

Obraz012_zps3ec6467d.jpg

Obraz011_zps059ac6dc.jpg

A tak na marginesie, to muszę się uwijać z tym Challenger, bo za 2 miesiące zabieram się za to:

T90news2_zpsbff9be19.jpg

To na razie tyle. Pozdrawiam serdecznie.

A tak co by jeszcze pozaśmiecać własny wątek. Po otwarciu tego linka:

http://www.meng-model.com/index2_new.php?id=204

Jestem zupełnie pewny że za 90-kę Menga warto zapłacić 2x więcej

Ciekawe jaki będzie T-90 z Trumpka ? Aaaaaa i ja do mojego Challengera mam takie kółeczka ładne

http://exito.sklep.pl/pl/p/PANZERART-35079-135-Road-Wheels-for-MBT-Challenger-2/10285

90-tka Menga na pewno będzie najlepszym modelem tego pojazdu na rynku.

Szczerze powiem, że myślałem, że T-80 z Xactu zwali mnie z nóg, a tymczasem Mengowy teciak to zrobił.