Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako laik w sprawach lotnictwa zapytam który z tych obecnie dostępnych modeli jest najlepszy?

Napisano

Obecnie to RS Models plus ew. kalki Techmod nr kat. 72137A, jeśli ktoś chce mieć wybór w polskich malowaniach, jako że w zestawie RS Models jest tylko jedno dla samolotu nr 925 (podskrzydłowy L954), kpt. Mieczysława Sulerzyckiego z GC III/6. Hasegawa MS 406 "Polish Air Force"(?), jest trudno dostępny, drogi (seria specjalna) i ma poważne błędy choćby w kalkomaniach dla 2-ch maszyn GC III/1, jak kompletny brak numerów podskrzydłowych.

Napisano

Kalki kalkami , ale jeśli chodzi o jakość zestawu , składalność , spasowanie -to w dalszym ciągu Hasegawa. Najlepiej + blaszki Parta. Zestawy o których tu mowa - RS czy SH to na pewno ciekawe propozycje , ale dla naprawde doswiadczonych modelarzy.

Napisano

Jeśli tak podejdziemy do pytania "który model jest najlepszy" to chyba oczywiste. Natomiast merytorycznie, który najlepiej odzwierciedla samolot w skali 1/72, to Hasegawa wypada słabo np.

1. Imitacje wzmocnień skrzydeł (paski na skrzydłach) HAS tylko dwie kreski wgłębne, zamiast rzeczywistej imitacji pasków jak w RSM,

2. Za małe stateczniki poziome.

3. Kompletny brak komór podwozia,

4. Detale wnętrza kabiny na poziomie Airfixa czy Froga z lat 60-tych,

5. Lepsze detale chłodnicy, m.in. rozdzielenie konstrukcji w kształcie litery "M" od paneli chłodnicy.

6. Lepsze koła podwozia głównego (jedyna żywica w modelu).

Dla mnie dwie rzeczy są najważniejsze: "paski" na s krzydłach i wnęki komór podwozia, gdyż pamiętam, że kiedy budowałem swojego pierwszego MS 406C1, to musiałem nakładać paski wykonane z grubej taśmy maskującej oraz szukać odpowiednich opakowań po lekarstwach, aby wyciąć z nich wnęki podwozia.

Napisano

Dzięki wielkie. Co do kalkomanii to mój wymarzony MS 406C1 ma wyglądać tak:

polish_morane_by_jeremak_j-d4azcdw.png

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Napisano

Ok. Ale prewie wszystkie detale , oraz jeszcze więcej zawiera zestaw Parta dedykowany do Hasegawy. Wnęki komór podwozia i koła - jest dedykowany zestaw żywiczny , bodajrze Airesa.

Też jest z tym trochę roboty , ale efekt jest naprawde ok. Zależy od preferencji , ja osobiście wolę męczyć się z blachami niż z short run-ami.

Napisano
ja osobiście wolę męczyć się z blachami niż z short run-ami.

Coraz mniejsza różnica miedzy nimi...

Te nowe wypusty Sworda, Special Hobby, czy nawet AZModel, są z metalowych form. Co prawda uzyskanych inną metodą niż w przypadku klasycznego drążenia.

Zobacz sobie co Czesi oferują w XXI wieku, bo pojęcie shortruna znacząco się ostatnio zmieniło, chociaż RS akurat dysponuje tą starą technologią.