Skocz do zawartości

M4A1 76W Sherman Italeri, 1:35, rewitalizacja

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Na warsztat trafił w weekend stareńki Sherman od Italeri, zlepiony dawno temu, malowany pędzlem i pobrudzony mieszaniną Humbrola i gipsu. Wpadłem na pomysł, by zrobić go w polskim oznaczeniu którejś z naszych jednostek z I Dywizji Pancernej.

Mając do dyspozycji jedynie "Polskie Shermany" Vol. II Janusza Ledwocha doszedłem do wniosku, że z tego zestawu da się zrobić pojazd z Dowództwa 10. Brygady Kawalerii Pancernej. Jeśli to możliwe, to proszę Szanownych o potwierdzenie tej tezy i w miarę możliwości o zdjęcia numerów bocznych; Ledwoch na ilustracji barwnej w powołanej pozycji podaje numer T262454, a pojazd ma szprychowe koła jezdne, nie zaś z prasowanej blachy, jak większość innych polskich Shermanów opisywanych w tej pozycji.

Ma to być projekt niskobudżetowy, więc jeśli ktoś ma "na zbyciu" kalkomanie lub choćby pojedyncze numery, godła, to proszę o info na lipstein@interia.pl.

Na chwilę obecną model rozebrany na części, umyty z farby, wykonana faktura odlewu na górnej części kadłuba i na osłonie transmisji (klej Tamiya Extra Thin i ostry gruby pędzel), zaszpachlowane szpary wokół drzwiczek amunicyjnych w wieży, połówki kadłuba sklejone i poszpachlowane, lekko przerobione uchwyty transportowe (podszpachlowane miejsce spawu do kadłuba).

Dzisiaj prawdopodobnie zrobię fakturę odlewu na wieży i osłonie jarzma armaty, bo w końcu znalazłem zdjęcia, jak wyglądała ta odlewana wieża - na niektórych egzemplarzach widać było szew w tylnej dolnej części, pod przeciwwagą.

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czołem Bartku

Postaram się jutro poszukać jakiś kalek do Twojej wersji Shermana coś mi świta że miałem do polskich Shermanów w 1:35

Hej.Sam kiedys mialem ten sam problem;wspomniany wyzej T262454 na zdjeciu kola wygladaja na pelne(zdjecie nr 30).Ciezko jest cos pewnego wyciagnac z tych fotek.

Pewniakiem jest Kitus II T262411,zdj.23.

Jesli masz tyle cierpliwosci moge zaoferowac suche kalki Archera z numerami do brytyjskich shermanow.

Wojtas, nigdy nie działałem z suchymi kalkami, ale dziękuję za odzew i propozycję.

Jako że prowadzę kilka prac na raz, postępy są niewielkie: przerobiłem uchwyty na zapasowe ogniwa gąsienic, lekko pocieniłem błotnik, przykleiłem osłonę transmisji, zaszpachlowałem miejsce łączenia osłony z bokami kadłuba. Osłonę złączyłem z listwą za pomocą której przykręcano całość do kadłuba używając Tamiya Extra Thin - super wynalazek, który niedawno kupiłem i daje naprawdę niezłe możliwości: obie części posmarowałem lekko pędzelkiem z klejem, dając trochę czasu na wyschnięcie pierwszej warstwy, co dało w moim przekonaniu efekt zespawania obu elementów.

IMG_3319.JPG

5890729122512071906?sort=7&pid=5890729122512071906&oid=116812237389063649887

IMG_3321.JPG

5890729173052447794?sort=7&pid=5890729173052447794&oid=116812237389063649887

IMG_3322.JPG

IMG_3328.JPG

Aha - nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale zaszpachlowałem też ten fragment:

IMG_3323.JPG

Lufa się rozkleiła, dlatego od strony zamka wlałem do niej kilka kropel kleju. Plastik oczywiście zmiękł... No nic, może przy obecnych temperaturach ładnie odparuje i wyschnie

Nie obejdzie się też bez studiowania wyglądu a później szlifowania lufy: klej wlany do wewnątrz tak ją zmiękczył, że chyba nic z niej nie będzie...

Może szprycha do wewnątrz ją ustabilizuje, tylko jak przewiercić na takiej długości całkiem rozpuszczony polistyren?

pewnie że warto ja kupiłem eduard a za 28 zl i warto się pomęczyć efekt będzie super a lufa też obowiązkowa aczkolwiek znalazłem tylko taką z hamulcem wylotowym nie wiem czy Polacy używali takich

na razie odparowuję klej, lufa twardnieje w odpowiedniej pozycji (jakkolwiek to brzmi...) ta wersja z hamulcem jakoś nie rzuciła mi się w oczy przy przeglądaniu zdjęć z wyżej cyt. pozycji, dlatego nie zastanawiałem się nad jej zakupem

• 4 weeks later...

po podkładzie z jakiejś przypadkowej farby olejnej faktura pancerza wygląda tak:

IMG_3408.JPG

IMG_3409.JPG

IMG_3410.JPG

IMG_3411.JPG

IMG_3416.JPG

Dokleiłem też znalezione w złomie modelarskim elementy uchwytu karabinu Browning i lufy, ale nie wiem, czy dobrze:

IMG_3413.JPG

IMG_3414.JPG

- ma ktoś zdjęcie z M2 browning ze zdemontowaną lufą, umieszczonym na tych uchwytach?

Liptom wszystko fajnie, tylko ta szpara na wieży jest nie do przyjęcia. Puścisz potem jakąś chemię w to miejsce i będzie się jako pierwsza rzucać w oczy. Jeden model już był na forum niedawno z takim babolem..

Szkoda by było. Jak już rewitalizacja, to nie odpuszczaj takich dupereli.

I na spotkania IPMSu proszę chodzić!!!

Szkoda by było. Jak już rewitalizacja, to nie odpuszczaj takich dupereli.

Osłony reflektorów strasznie "zestawowe", Jakbyś spróbował je trochę odchudzić byłoby znacznie ciekawiej.

To samo dotyczy osłon peryskopów na włazach.Pozdrawiam

• 1 month later...

Na razie warsztat stoi - brak weny i miejsca do pracy, bo w mieszkaniu odbywał się mały remont (malowanie ścian i sufitów, wys. pomieszczeń 3,80m), ale niedługo postaram się zaszpachlować szparę na wieży, o której wspominał Madeira i pocienić zestawowe osłony reflektorów.

• 3 months later...

Wczoraj trochę drgnęło:

pierwszy preszajding:

IMG_3776.JPG

DSC_0723.JPG

DSC_0729.JPG

IMG_3783.JPG

IMG_3784.JPG

i faktura bocznych części pancerza

IMG_3788.JPG

Czekam na lufę z Jordi Rubio, reszta zostaje z zestawu, za wyjątkiem kilku drobiazgów: uchwyt na km w pozycji transportowej, listwa do przykręcania osłon bocznych, peryskop na wieżyczce który mi został z M18, może jakieś bambetle na przód i wieżę

Bardzo fajnie wychodzi ten M4A1 szkoda jedynie że osłon reflektorów i wizjerów nie wymieniłeś na fotrawione

na razie uczę się technik, na blaszki przyjdzie jeszcze pora, zwłaszcza że pod choinkę dostane chyba któregoś z niszczycieli czołgów na podwoziu Shermana

Brawo. My modelarze to raczej grzeczne ludzie. Ja też pod choinkę sporo modelarskich prezentów wyglądam

IMG_3790.JPG

IMG_3793.JPG

IMG_3795.JPG

IMG_3796.JPG

IMG_3799.JPG

IMG_3798.JPG

Zabrakło 5 gwiazdek, więc je po raz pierwszy wyciąłem i wymalowałem aerkiem. Wyszło, jak wyszło, ale znaki będą jeszcze retuszowane...

Osłony reflektorów zrobię z blaszek, bo już trzeci raz mi jeden element pękł