Skocz do zawartości

P.11a 1:72 JMK+part

kub

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w tytule

Wyjściowym zestawem będzie model vacu p.11z wnętrzem od przerobionych blaszek parta.

Sam model nawet niezły. Linie poddziału nie są grube i ma ładną fakturę blachy na skrzydłach

Wadą jest to że jest to vacu i że ma dość sporo skaz na skrzydle (zaznaczone czarnymi kropeczkami)

Dodatkowo element wtryskowy który miał być silnikiem jest niedolany więc trzeba będzie zrobić go od początku lub może jest jakaś żywica?

modele+059.JPG

modele+051.JPG

modele+052.JPG

modele+054.JPG

modele+055.JPG

modele+056.JPG

modele+057.JPG

modele+058.JPG

Podziwiam zapal ale czy warto?Potrzebny naklad pracy przypomina scratch...Jeszcze ta skala...

Moze jestem juz stary ale naprawde ten model ponizej 48 to oszukiwanie oka w stopniu nie zawsze jadalnym.

Kiedys moj nie zyjacy juz inskruktor na modelarni zbudowal P.11 od podstaw w 1:24 i to bylo cos.

Jesli Cie to nie zraza to zycze powodzenia.

Pozdro.

Podziwiam zapał. Kiedyś jako bardzo młody nastolatek kleiłem P-39 też vacu... efekt był powalający in minus.

Tak przy okazji czy jest już jakiś zadowalający model P.11 w tej skali z plastiku poza oczywiście starym Revell-em. który bez przeszkód można nabyć. Kleję co prawda jeżdżące z II WŚ w 1/72 ale ciągnie mnie aby coś z latających zrobić.

Trzymam kciuki

W "siedemdwójce" model wtryskowy P.11a nie istnieje. Jest tylko JMK vaku i żywiczny z "Manufaktury Modelarskiej", który jest prawdopodobnie kopią tego z JMK lecz mogę się mylić.

Ta P.11a z JMK jest całkiem niezła, robiłem ją jakieś 10 lat temu i z wykorzystaniem blaszek PARTa wyszło całkiem do rzeczy. Jednak roboty jest sporo ale warto.

Będę kibicował, pozdrawiam.

Krzych.

Dzięki za wsparcie

Podziwiam zapal ale czy warto?Potrzebny naklad pracy przypomina scratch...Jeszcze ta skala...

Myślę że roboty jest nieporównywalnie mniej niż przy budowie od podstaw

Wcześnie skleiłem tylko jeden model vacu

Taki pokrak z niego wyszedł ale się dużo nauczyłem

modele+060.JPG

modele+061.JPG

Spróbuje w tym modelu wykorzystać tą technikę wycinania elementów

viewtopic.php?f=86&t=36207

Dłubię dokładnie ten sam model, z tym że kadłub i skrzydła biorę z vacu, ale sporo części będzie od wtryskowego P-11c (teraz to pakuje Plastyk?)

Blaszka Parta od P-11c będzie średnio pomocna, bo np. nie da się wykorzystać kratownicy kadłuba. P11a miał inną konstrukcję w rejonie kokpitu (skorupową).

Jeszcze nie zgromadziłem dokumentacji ale o większych różnicach wiem.

Kiedyś chyba wspominałeś że będziesz kleił ten model a ja se "odgrażałem" że zacznę w wakacje .

Są dwa modele p.11c. Starszy pakowany przez Plastyk i nowszy pakowany przez Mastercraft

Są dwa modele p.11c. Starszy pakowany przez Plastyk i nowszy pakowany przez Mastercraft

Tak po prawdzie to jest ten sam model ZTS-u, tylko przepakowany przez Mastercrafta. Biorąc pod uwagę coraz większe zajechanie form, to trudno go nazwać "nowszym".

Tak po prawdzie to jest ten sam model ZTS-u, tylko przepakowany przez Mastercrafta. Biorąc pod uwagę coraz większe zajechanie form, to trudno go nazwać "nowszym".

Wydaje mi się że Mastercraft pakuje wypraski ZTSu a Plastyk antyczne wypraski RUCHu.

PZDR

• 2 weeks later...
Wracając do silnika di mojego p.11a to taki się nadaje?

http://www.martola.com.pl/pl142/produkty5860/Bristol_Pegasus_engine

P.11 był wyposażony w silnik Bristol Mercury ale zewnętrzne różnice w wyglądzie (zwłaszcza w tej skali) nie są aż tak wielkie i myślę, że spokojnie można zaadoptować i Pegasusa.

Wyrobu Ardpola nie znam więc nie wypowiem się o jego jakości.

Jest natomiast jeszcze jeden silnik z żywicy :

http://www.martola.com.pl/pl142/produkty41936/bristol_mercury_pegasus

Kilka silników tej firmy kiedyś zakupiłem i muszę przyznać, że to bardzo ładne odlewy warte swojej ceny

Jest niestety około 3x droższy od alternatywy Ardpolu - wybór należy do ciebie.

Właśnie też widziałem ten drugi silnik, ale cena przekraczająca wartość modelu i blaszki razem wzięte a potem ukrycie go pod osłoną to nie dla mnie

Jakie przeróbki trzeba by przeprowadzić na tym silniku aby go upodobnić ?

Ja wypatrzyłem dwie różnice na centralnej części korpusu.

W mercurym od dołu jest między cylindrami taka pionowa część oraz od góry jakby "wąsy".

Jak znajdę w warsztatowym nieładzie silniki to pstryknę fotki i zaznaczę o co mi chodzi.

Trochę mi się pokićkało z tymi różnicami - zmyliła mnie fotka silnika z Ardpolu.

Co prawda wyszukiwanie różnic na podstawie produktów modelarskich a nie zdjęć oryginałów nie jest zbyt profesjonalne ale w tym przypadku mam nadzieję, nie doprowadzi do poważniejszych odstępstw.

Poniższe zdjęcia prezentują korpus silników gdyż pozostałe elementy zestawów były identyczne (silniki w skali 1:48 firmy Vector)

Na początek Bristol Pegasus:

IMG_6918_kadrowane.JPG

Poniżej Bristol Mercury, strzałkami zaznaczyłem różnice. Dodatkowo jest też widoczny płaski element spomiędzy cylindrów o którym wcześniej wspominałem a którego nie ma w odlewie Ardpolu (od strony pensety). Oprócz "wąsów" występuje tu jakiś dodatkowy przewód.

IMG_6919_kadrowane_znak.JPG

A tu w innych rzutach ten sam Bristol Mercury.

IMG_6920_kadrowane_znak.JPG

IMG_6921_kadrowane_znak.JPG

Jedyne co wyciąłem to skrzydła -ale to była męczarnia

014.JPG

Będzie trzeba poprawić fakturę skrzydła :-/

015.JPG

Porównanie elementów podwozia szare to mastercraft a żółte to JMK

007.JPG

Koła wykorzystam JMK

009.JPG

Porównanie silników

011.JPG

Na szczęście zamówiłem już coś żywicznego.

Taka mała inwestycja

modele+007.JPG

Nie jest to co prawda mój pierwszy aerograf bo wcześniej bawiłem się ze zużytym ruskiem który dopadłem na modelarni i podłączyłem do kompresora. Ten kupiłem bo w poprzednim mycie czy jakakolwiek regulacja była mordęgą a ten jako jedyny był w moim zasięgu cenowym.

Jako źródło powietrza służyć mi będzie takie coś znalezione w garażu (podobno kupione we Włoszech w latach 90).

modele+008.JPG

Wracając do modelu

modele+001.JPG

Part widoczne popełnił błąd i ta blaszka (pomalowana na biało) miała być pod folią z tablicą przyrządów, ale nie odpowiada wgłębieniom na zegary tylko jest lustrzanym odbiciem :-/

Odwróciłem więc tą białą blaszkę gładką stroną do filmu i przykleiłem na białą farbę -to nie jest błąd składniowy naprawdę przykleiłem na nie wyschniętą farbę uzyskując coś takiego

modele+012.JPG

Poza tym zrobiona jest chłodnica

modele+010.JPG

modele+009.JPG

Wkleiłem też "rynny" -(to ma jakąś nazwę specjalną?) które są za długie jak na p.11a.

Aby temu zaradzić wyłamałem taki element i zostawiłem tą rynnę otwartą z jednej strony. Potem się to oczywiście wklei w odpowiednie miejsce.

modele+005.JPG

I żeby nie było że jestem całkowitym biedakiem porównanie z aż 10 groszówką ;o)

modele+014.JPG

Miałem podobny aero tyle ze w zbiornik był z boku. Po 6 modelach szlag trafił uszczelki. O ile udało mi się dokupić dysze z uszczelką o tyle o-ring pod osłoną dyszy skończył zastąpiony taśmą teflonową. Ostatecznie i tak musiałem kupić nowy.

Katastrofa !

Wczoraj skleiłem obie części płata wypełniając go po brzegach szpachlówką wamodu. Myślałem że ta szpachlówka jest mniej agresywna gdyż wszyscy mówili że nie wtapia się w powierzchnię, a ty szkoda gadać Skrzydło się pofalowało i jest do wyrzucenia.

Gdyby ktoś miał do oddania taki model

Może być niekompletny, zaczęty -chodzi mi tylko o skrzydło.