kub Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Tak jak w tytule Wyjściowym zestawem będzie model vacu p.11z wnętrzem od przerobionych blaszek parta. Sam model nawet niezły. Linie poddziału nie są grube i ma ładną fakturę blachy na skrzydłach Wadą jest to że jest to vacu i że ma dość sporo skaz na skrzydle (zaznaczone czarnymi kropeczkami) Dodatkowo element wtryskowy który miał być silnikiem jest niedolany więc trzeba będzie zrobić go od początku lub może jest jakaś żywica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Podziwiam zapal ale czy warto?Potrzebny naklad pracy przypomina scratch...Jeszcze ta skala... Moze jestem juz stary ale naprawde ten model ponizej 48 to oszukiwanie oka w stopniu nie zawsze jadalnym. Kiedys moj nie zyjacy juz inskruktor na modelarni zbudowal P.11 od podstaw w 1:24 i to bylo cos. Jesli Cie to nie zraza to zycze powodzenia. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Podziwiam zapał. Kiedyś jako bardzo młody nastolatek kleiłem P-39 też vacu... efekt był powalający in minus. Tak przy okazji czy jest już jakiś zadowalający model P.11 w tej skali z plastiku poza oczywiście starym Revell-em. który bez przeszkód można nabyć. Kleję co prawda jeżdżące z II WŚ w 1/72 ale ciągnie mnie aby coś z latających zrobić. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LarwaKraft Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 W "siedemdwójce" model wtryskowy P.11a nie istnieje. Jest tylko JMK vaku i żywiczny z "Manufaktury Modelarskiej", który jest prawdopodobnie kopią tego z JMK lecz mogę się mylić. Ta P.11a z JMK jest całkiem niezła, robiłem ją jakieś 10 lat temu i z wykorzystaniem blaszek PARTa wyszło całkiem do rzeczy. Jednak roboty jest sporo ale warto. Będę kibicował, pozdrawiam. Krzych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 3 Lipca 2013 Autor Share Napisano 3 Lipca 2013 Dzięki za wsparcie Podziwiam zapal ale czy warto?Potrzebny naklad pracy przypomina scratch...Jeszcze ta skala... Myślę że roboty jest nieporównywalnie mniej niż przy budowie od podstaw Wcześnie skleiłem tylko jeden model vacu Taki pokrak z niego wyszedł ale się dużo nauczyłem Spróbuje w tym modelu wykorzystać tą technikę wycinania elementów viewtopic.php?f=86&t=36207 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Wszyscy prawie robią warsztaty modeli konkursowych z PWM, a ja będę oryginalny i dam tylko galerię ja skończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Dłubię dokładnie ten sam model, z tym że kadłub i skrzydła biorę z vacu, ale sporo części będzie od wtryskowego P-11c (teraz to pakuje Plastyk?) Blaszka Parta od P-11c będzie średnio pomocna, bo np. nie da się wykorzystać kratownicy kadłuba. P11a miał inną konstrukcję w rejonie kokpitu (skorupową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 3 Lipca 2013 Autor Share Napisano 3 Lipca 2013 Jeszcze nie zgromadziłem dokumentacji ale o większych różnicach wiem. Kiedyś chyba wspominałeś że będziesz kleił ten model a ja se "odgrażałem" że zacznę w wakacje . Są dwa modele p.11c. Starszy pakowany przez Plastyk i nowszy pakowany przez Mastercraft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Są dwa modele p.11c. Starszy pakowany przez Plastyk i nowszy pakowany przez Mastercraft Tak po prawdzie to jest ten sam model ZTS-u, tylko przepakowany przez Mastercrafta. Biorąc pod uwagę coraz większe zajechanie form, to trudno go nazwać "nowszym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Są dwa modele p.11c. Starszy pakowany przez Plastyk i nowszy pakowany przez Mastercraft Tak po prawdzie to jest ten sam model ZTS-u, tylko przepakowany przez Mastercrafta. Biorąc pod uwagę coraz większe zajechanie form, to trudno go nazwać "nowszym". Wydaje mi się że Mastercraft pakuje wypraski ZTSu a Plastyk antyczne wypraski RUCHu. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 3 Lipca 2013 Autor Share Napisano 3 Lipca 2013 Foto z mojehobby Starszy z Plastyka Nowszy z Mastercrafta i ten sam pakowany przez RPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 4 Lipca 2013 Share Napisano 4 Lipca 2013 Przepraszam, namieszałem. Wychodzi na to, że Plastyk pakuje stary model Ruchu, a Mastecraft i RPM to nowszy od niego (ale też mający już swoje lata) model PZW Siedlce. http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=26&t=3636&sid=1d4a53d560b321a200a956659bb86395&view=print Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 16 Lipca 2013 Autor Share Napisano 16 Lipca 2013 Wracając do silnika di mojego p.11a to taki się nadaje? http://www.martola.com.pl/pl142/produkty5860/Bristol_Pegasus_engine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Wracając do silnika di mojego p.11a to taki się nadaje?http://www.martola.com.pl/pl142/produkty5860/Bristol_Pegasus_engine P.11 był wyposażony w silnik Bristol Mercury ale zewnętrzne różnice w wyglądzie (zwłaszcza w tej skali) nie są aż tak wielkie i myślę, że spokojnie można zaadoptować i Pegasusa. Wyrobu Ardpola nie znam więc nie wypowiem się o jego jakości. Jest natomiast jeszcze jeden silnik z żywicy : http://www.martola.com.pl/pl142/produkty41936/bristol_mercury_pegasus Kilka silników tej firmy kiedyś zakupiłem i muszę przyznać, że to bardzo ładne odlewy warte swojej ceny Jest niestety około 3x droższy od alternatywy Ardpolu - wybór należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 17 Lipca 2013 Autor Share Napisano 17 Lipca 2013 Właśnie też widziałem ten drugi silnik, ale cena przekraczająca wartość modelu i blaszki razem wzięte a potem ukrycie go pod osłoną to nie dla mnie Jakie przeróbki trzeba by przeprowadzić na tym silniku aby go upodobnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Ja wypatrzyłem dwie różnice na centralnej części korpusu. W mercurym od dołu jest między cylindrami taka pionowa część oraz od góry jakby "wąsy". Jak znajdę w warsztatowym nieładzie silniki to pstryknę fotki i zaznaczę o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 17 Lipca 2013 Autor Share Napisano 17 Lipca 2013 Będę wdzięczny jakbyś mi to unaocznił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Trochę mi się pokićkało z tymi różnicami - zmyliła mnie fotka silnika z Ardpolu. Co prawda wyszukiwanie różnic na podstawie produktów modelarskich a nie zdjęć oryginałów nie jest zbyt profesjonalne ale w tym przypadku mam nadzieję, nie doprowadzi do poważniejszych odstępstw. Poniższe zdjęcia prezentują korpus silników gdyż pozostałe elementy zestawów były identyczne (silniki w skali 1:48 firmy Vector) Na początek Bristol Pegasus: Poniżej Bristol Mercury, strzałkami zaznaczyłem różnice. Dodatkowo jest też widoczny płaski element spomiędzy cylindrów o którym wcześniej wspominałem a którego nie ma w odlewie Ardpolu (od strony pensety). Oprócz "wąsów" występuje tu jakiś dodatkowy przewód. A tu w innych rzutach ten sam Bristol Mercury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 20 Lipca 2013 Autor Share Napisano 20 Lipca 2013 Jedyne co wyciąłem to skrzydła -ale to była męczarnia Będzie trzeba poprawić fakturę skrzydła :-/ Porównanie elementów podwozia szare to mastercraft a żółte to JMK Koła wykorzystam JMK Porównanie silników Na szczęście zamówiłem już coś żywicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 Taka mała inwestycja Nie jest to co prawda mój pierwszy aerograf bo wcześniej bawiłem się ze zużytym ruskiem który dopadłem na modelarni i podłączyłem do kompresora. Ten kupiłem bo w poprzednim mycie czy jakakolwiek regulacja była mordęgą a ten jako jedyny był w moim zasięgu cenowym. Jako źródło powietrza służyć mi będzie takie coś znalezione w garażu (podobno kupione we Włoszech w latach 90). Wracając do modelu Part widoczne popełnił błąd i ta blaszka (pomalowana na biało) miała być pod folią z tablicą przyrządów, ale nie odpowiada wgłębieniom na zegary tylko jest lustrzanym odbiciem :-/ Odwróciłem więc tą białą blaszkę gładką stroną do filmu i przykleiłem na białą farbę -to nie jest błąd składniowy naprawdę przykleiłem na nie wyschniętą farbę uzyskując coś takiego Poza tym zrobiona jest chłodnica Wkleiłem też "rynny" -(to ma jakąś nazwę specjalną?) które są za długie jak na p.11a. Aby temu zaradzić wyłamałem taki element i zostawiłem tą rynnę otwartą z jednej strony. Potem się to oczywiście wklei w odpowiednie miejsce. I żeby nie było że jestem całkowitym biedakiem porównanie z aż 10 groszówką ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Miałem podobny aero tyle ze w zbiornik był z boku. Po 6 modelach szlag trafił uszczelki. O ile udało mi się dokupić dysze z uszczelką o tyle o-ring pod osłoną dyszy skończył zastąpiony taśmą teflonową. Ostatecznie i tak musiałem kupić nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 28 Lipca 2013 Autor Share Napisano 28 Lipca 2013 Katastrofa ! Wczoraj skleiłem obie części płata wypełniając go po brzegach szpachlówką wamodu. Myślałem że ta szpachlówka jest mniej agresywna gdyż wszyscy mówili że nie wtapia się w powierzchnię, a ty szkoda gadać Skrzydło się pofalowało i jest do wyrzucenia. Gdyby ktoś miał do oddania taki model Może być niekompletny, zaczęty -chodzi mi tylko o skrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi