Inskript Napisano 4 Lipca 2013 Share Napisano 4 Lipca 2013 Witam. Pomimo że wypraski nie zachęcały do zrobienia tego modelu, a wręcz przeciwnie to po zachętach jednak go zrobiłem. Jest to model firmy Military Wheels. Wypraski były naprawdę fatalne: dwie połówki kabiny nie pasowały do siebie szerokością, wysokością- niczym. Praktycznie żadne części do siebie nie pasowały. Wszytko było trzeba przerabiać aby weszło na swoje miejsce. Jest to pewnie wina tego że jest to krótka seria przeznaczona dla zaawansowanych dłubaczy. (tak jest w instrukcji) Niestety nie znalazłem żadnej dokumentacji z robienia tego modelu oraz żadnego zdjęcia przedstawiającego ten samochód 1:1. Posiłkowałem się zdjęciami Gazów/ Lublinów 51 oraz zdjęciami innych cystern. Zmiany wprowadzone przeze mnie: -przedni zderzak wykonany od nowa (na podstawie rysunku na opakowaniu)- wykonany z blaszki po puszce -dodane okablowanie silnika, gaźnik, drążek kierowniczy -zmienione oszklenie na zrobione z cienkiego plastiku (+zawiasy) -przednia szyba uchylona jak w oryginale -otworzona maska z zawiasem i podpórką -lusterko to prawdziwe lusterko, zmienione także jego ramię -pocienione ściany przy silniku -dodany drążek zmiany biegów -mocny wash- Ruska ciężarówka to tak pasuje ;-) Wg mnie wyszło w miarę dobrze... ale oceńcie sami: Na koniec porównanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 4 Lipca 2013 Share Napisano 4 Lipca 2013 Całkiem fajnie Ci wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 4 Lipca 2013 Share Napisano 4 Lipca 2013 Całkiem fajnie Ci wyszedł. Kolego chyba patrzymy na dwa różne modele. Moim zdaniem model jest wykonany fatalnie. Pomijając to z jakiego zestawu został zrobiony, tak jak powiedział autor "model jest przeznaczony dla zaawansowanych dłubaczy". Co mi się nie podoba: 1. Geometria tylnych kół. 2. Szpary na łączeniach form 3. Malowanie wg. fatalne. 4. Brudzisz go, a wg mnie powinieneś najpierw porządnie nauczyć się kleić modele. Na plus jedynie to, że wziełeś się za model tej firmy. Życzę następnych modeli o wiele lepszych. Aha rozmiar fotek jest za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 4 Lipca 2013 Autor Share Napisano 4 Lipca 2013 1. Koła tylne są proste. To buda była tak zrobiona ze musi być tak a nie inaczej przesunięta do tyłu. To coś z zapasowym kołem przeszkadza pomimo tego że przesunięte w kierunku kabinki. 2. Tak sa szpary. Zdjęcia pięknie je uwydatniaja. 3. Malowanie zrobione wg instrukcji. Nie wiem o co tutaj chodzi Tobie. Zdjęcia zmniejszone do mniejszej rozdzielczości i tak. Większość używa już ekranów o rozdzielczosci full HD lub większej. Tak czy inaczej dziękuję za komentarze. P.S. szpara pomiędzy przednim wlotem do silnika a nadkolami jest w oryginale takze dość spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Nie wiem skąd u Ciebie kolego imek 46 tyle negatywnej energii. Gość zabrał na warsztat gniota skleił go pomalował i jest, znam sporo dobrych modelarzy którzy przy produktach firmy MW, ACE, Cooperatiwa i innych robiących short run-y zakładało sobie spory nakład pracy i w pewnym momencie zapał gasł i model lądował w jakimś pudle na dnie szafy z napisem nie otwierać. Dostrzegam niedoskonałości wykonanego modelu ale gość doprowadził model do końca i chwała mu za to liczę że następne galerie i warsztaty kolegi Inskript będą coraz lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Kolego gumowy ja doskonale znam wyroby tych firm nie od wczoraj. O jaką negatywną energię ci chodzi tego nie wiem. Tobie ten model się podoba a mnie nie i wypunktowałem dlaczego. To że zabrał się za taki model chwała mu za to. Nie chodzi mi tu o to czy malowanie zostało wykonane zgodnie z instrukcją, tylko jak zostało wykonane. A może bardziej jak zostało wykonane brudzenie tego. Moim zdaniem lepiej by było zostawić ten model bez brudzenia. Myślę, że wyglądał by o wiele lepiej niż teraz. Natomiast za położenie kalek trzeba cię pochwalić. Życzę następnych modeli o wiele lepszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Za sam temat brawo, bo niewiele tych ciężarówek na forach. Zrobiłem z tej firmy Lublina-51, teraz walczę z GAZem-63. Zastrzeżenia mam do wycudowanych łączeń kabiny i spasowania oszklenia. Całą resztę składa się całkiem całkiem (po usunięciu nadlewek wszelakich). Przy tej skali czasem lepiej oszczędzić sobie aż tak wielkich zbliżeń, bo niestety demaskują one wszelakie mankamenty modelu. Z tego co mogłeś zrobić dodatkowo, to rozwiercenie otworów w felgach zarówno z tyłu jak i z przodu. Tam gdzie są zagłębienia, powinny być dziury. Do tego modelu fajną blaszkę wypuścił Part, z której warto wykorzystać boczne blachy na osłony silnika z tłoczonymi nazwami do wersji Lublina lub Gaza (obie wersje są na jednej blaszce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Jak zawsze ciężko mi komentować ta skalę bo sam lepię w 1/35. Podziwiam więc za samo zabranie się za model, natomiast zgadzam się z kolegą imek46 że malowanie jeżeli chodzi o strone techniczną nie wyszło najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 A ja uważam, że malowanie modelu jest bardzo dobrze wykonane. Przy tak ogromnych zbliżeniach nie widać zacieków farby, zaschniętych bąbli, przyklejonych farfocli. Ponadto nie widać pomarańczowej skórki, łuszczenia itp. Co prawda pewne zastrzeżenia można mieć do brudzenia, ale to chyba kwestia gustu. Jedni wolą modele czyste jak w muzeum inni lubią widzieć je jak gdyby dopiero skończyły pracę. Wydaje mi się, że kolega Inskript mocno zasugerował się box-artem i dlatego zarzuty imka46 uważam za przesadzone. Zresztą ocena modelu w jego wykonaniu jest płytka i szorstka. Jeśli oceniamy modele juniorów to warto się najpierw zastanowić... Czy kolega Imek46 widział poprzednie modele Inskripta? Czy dostrzegł jakieś postępy? Jeśli już dostrzegamy jakieś braki w ocenianym modelu, to warto je dokładnie wskazać i poradzić jak danego błędu uniknąć w przyszłości. Inaczej z konstruktywnej krytyki zostanie jedynie - krytyka... Ja obejrzałem poprzednie modele Inskripta i mam punkt odniesienia do oceny tego modelu. Przede wszystkim brawa za podjęcie ciekawego tematu mimo słabej jakości zestawu. Zawsze podziwiałem modelarzy, którzy samoskładalne modele mieli za nic i woleli raczej rzeźbić od podstaw by wykonać unikatowy model niż skleić jeszcze jeden sztampowy zlepek... - o malowaniu wspomniałem już wyżej - widać, że dobrze rozcieńczasz farbę i dajesz wyschnąć przed położeniem kolejnej warstwy. Ponadto dobrze zamaskowałeś cysternę przed malowaniem w dwóch kolorach. Zastanawiam się tylko, czy przednie obrysówki/kierunkowskazy miały być w kolorze czerwonym... - o brudzeniu: tu musisz być bardzo ostrożny, bo wash czasem może obrócić się przeciwko tobie i tylko podkreślić pewne mankamenty modelu. Gdy wniknie w łączenia np. budy, to ze zwykłej linii podziału blach potrafi zrobić szparę... Myślę, że przed położeniem brudzingu trzeba się mocno zastanowić czy rzeczywiście w danym miejscu coś mogło oryginał pobrudzić... - o łączeniach form: dostrzegłem niedociągnięcie jedynie na kole zapasowym. Czasami takie niedopracowania wychodzą dopiero po malowaniu, ale nawet potem warto się zastanowić, czy jakiejś szpary nie zaszpachlować i pomalować element od nowa. - o waloryzacji: nie jestem pewien, czy waloryzowałeś przedni zderzak (nie znam tego zestawu), ale jak oglądałem inne modele tej cysterny w sieci, to tam zderzak zrobiony był z litego kawałka plastiku. W Twoim modelu to jest całkiem zgrabny ceownik. Waloryzację widać też przy oszkleniu - opuszczone szyby w drzwiach szoferki i otwarta owiewka z pewnością kosztowały sporo dodatkowej pracy. - o kalkach: świetnie udało Ci się je położyć. Nie srebrzą się i nie odstają od modelu. Czasem jednak kalki mają wkoło nadruku całkiem spory kawałek przezroczystej folii. Gdybyś na coś takiego trafił, to warto wyciąć kalkę z papierem ochronnym (na sucho) tuż przy nadruku, redukując ilość folii która mogłaby się srebrzyć na Twoim modelu. Podsumowując, masz w kolekcji kolejny udany model. Widać po nim, że każdy kolejny jest lepszy od poprzedniego. P.S. Sprawdź w regulaminie forum maksymalną dopuszczalną rozdzielczość zdjęć wstawianych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 6 Lipca 2013 Autor Share Napisano 6 Lipca 2013 Dzieki wszystkim za komentarze- mniej lub bardziej budujące ;-) marudek: tak przedni zderzak jest zrobiony od nowa- z puszki- wzorowany na okładce pudełka. Tak się składa że posiadam zdjęcie przed położeniem washa: W sumie mogę spróbować pościerać trochę ten brud... póki w miarę świeży.... hmm... Zapraszam też do mojego nowego warsztatu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=38900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 cześć, przed łoszowaniem była śliczna (no, może za czysta:)). Zmyj brud tak, żeby był w szczelinach i zagłabienach i będzie dużo ładniej. Fajna praca i niebanalny temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 To powiem ci tak. GDybyś tylko zapuścił wash w linie łączenia to byłby naprawde śliczny model. Spróbuj to powycierać jak dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 No i widzisz wyszło na moje. Przed położeniem wasza wygląda zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 No i fajnie gdybyś wypośrodkował pomiędzy modelem czystym a tym jak go brudziłeś model byłby naprawdę supcio. Czekam na dalsze prace, tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 7 Lipca 2013 Autor Share Napisano 7 Lipca 2013 Witać. Wyczyściłem już model z tego brudu. W trakcie odpadł mi cały tył... lecz dzięki temu udało mi się poprawić jeszcze go względem tylnych kół. Teraz jest prawidłowo, a koło zapasowe można nadal wyjąć (nie wiem dlaczego wcześniej się nie udało tak zrobić...). Zdjęcie zrobiłem bez przesadnego zbliżenia jak wcześniej, ale nadal uwidacznia ono niedokładności które w rzeczywistości są prawie niezauważalne... Wyszło tak: I co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 No i masz śliczny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 No i super tylko co się stało z białym tłem napisu Aerofłot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 7 Lipca 2013 Autor Share Napisano 7 Lipca 2013 Nasiąkł terpentyną, mam nadzieje że jak postoi kilka dni to "wyzdrowieje"... jak nie to będę musiał coś wykombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 No i jest ładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Hej, moim skromnym zdaniem masz prawo być zadowolony z tego modelu. Cysterna z jakiegoś zapomnianego lotniska, taka co to ma lata świetności za sobą. Może to taki egzemplarz, który ktoś jeszcze eksploatuje pomimo tych wszystkich lat? Sugerować mógłby to właśnie też zderzak, oryginał odpadł (wygląda inaczej, rysunek na pudełku nie jest zbyt poprawny). Cysterna brudna jak i podczyszczona wygląda dla mnie dość wiarygodnie. Przesunięcie beczki bardzo pomogło. Zgadzam się z Grzesiem, że warto popracować nad felgami w tych Gazach. Dzięki za zamieszczenie fotek gotowego modelu. Nieczęsto widać by ktoś brał się za MW, a już nie mówię o dociągnięciu sprawy do końca. Może kiedyś zrobisz Lublina, polskiego i z blaszkami Parta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Elegancko A tył odpadł Ci przez chemię do washa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi