filipsg Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 http://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/8707?t=Japonskie-okrety-w-polskim-porcie Pierwsza w historii wizyta japońskich sił morskich w Polsce, ba, na Bałtyku. Co prawda to nie Yamato, Takao czy inna "dawna" cesarska piękność, niemniej święto dla mnie wielkie Kto się wybiera? Ja tam na pewno będę, takiej okazji sobie nie odpuszczę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robo Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 ...mam nadzieje,że fotoreportaż obfity dostarczysz nam !? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek@ Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 Podjechał bym tylko konkretnego terminu nie widzę w artykule. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nathan Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 W/g Portalu Morskiego wizyta odbywać się będzie w dniach 7-10 sierpnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacko Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 Takie same terminy podawała oficjalnie MW kiedy gościło u nas japońskie przedstawicielstwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maly7 Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 Zwiedzanie odbędzie się w środę i czwartek - 14:00-17:00 i 13:00 -17:00. Okręt do zwiedzania będzie stał przy nabrzeżu francuskim czyli kilka minut spacerem (10-15) z centrum Gdyni w kierunku portu. Zgubić raczej się nie da. Jeden okręt zacumowany będzie naprzeciwko oceanarium ale go zwiedzać nie będzie można. Ten w środę razem z ORP Błyskawicą oddadzą salut armatni ale to z rana. http://modelarstwo-okretowe.blogspot.com/2013/08/japonskie-okrety-w-gdyni.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robo Posted August 2, 2013 Share Posted August 2, 2013 ...jadem na Szczecin.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted August 2, 2013 Author Share Posted August 2, 2013 To ja najpewniej wybiorę się i w środę (na salwy i zwiedzanie) i w czwartek (na koncert), bo i tak nie mam co robić w wakacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacko Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 Byłem na pilotowym, kiedy wprowadzali dwa na francuskie i gdy wpływał nasz Kościuszko, a później na skwerze. W sumie cuda techniki to już nie są, ale na pewno egzotyczne i warto zobaczyć ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maly7 Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 Ja już wróciłem z imprezy. Było nawet fajnie, udało mi się dostać na okręt w 2 grupie gdzie dało się jeszcze pochodzić i porobić zdjęcia bez tłumów:) Pozdrawiam wszystkich fanów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted August 7, 2013 Author Share Posted August 7, 2013 A ja byłem w trzecim rzucie, ale nie było aż tak źle z tłumami jeszcze. W końcu po coś się przychodzi te pół godziny przed czasem Od góry zdjęcia wpływającej do portu Kashimy, naszej "ekipy powitalnej", trochę zdjęć zacumowanej już Kashimy oraz Shirayuki i Isoyuki. Na drugim od dołu zdjęciu widać na mostku chryzantemę, którą najwyraźniej przenieśli na powojennych okrętach na mostek z dawnego stanowiska na dziobie. Osobiście uważam że na starym miejscu (i w złotym kolorze) prezentowała się lepiej. Przy zwiedzaniu powaliła mnie (nie)znajomość angielskiego wśród Japończyków- miałem dwa proste pytania dotyczące tych jednostek, trzech chłopa się w końcu z ich załogi zebrało i żaden nie rozumiał wiele więcej poza "Isoyuki" i "Shirayuki" No i trochę z innej beczki, choć wciąż tego samego kraju: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/japonia-pokazala-swoj-najnowszy-okret-najwiekszy-od-ii-wojny-swiatowej,345234.html Czyżby potęga Imperium się odradzała? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted August 7, 2013 Super Moderator Share Posted August 7, 2013 Na drugim od dołu zdjęciu widać na mostku chryzantemę, którą najwyraźniej przenieśli na powojennych okrętach na mostek z dawnego stanowiska na dziobieMi to wygląda na głośnik syreny okrętowej.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted August 7, 2013 Author Share Posted August 7, 2013 Hmm... faktycznie, jak to zauważyłem z brzegu to nie widziałem za dokładnie, a jak teraz się przyjrzeć to faktycznie, chryzantema to to nie jest. Mój błąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacko Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 Kilka moich fotek: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robo Posted August 8, 2013 Share Posted August 8, 2013 Fajne foty Oni mają lepszą eskadre szkolną ,niż my bojową .....:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacko Posted August 8, 2013 Share Posted August 8, 2013 Oni są państwem wyspiarskim, oceanicznym, leżącym w strategicznym i wciąż zapalnym rejonie oraz posiadają dużo większe tradycje morskie niż my. Co nie zmienia faktu, że nasza MW się powoli kończy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted August 8, 2013 Author Share Posted August 8, 2013 Pewnie, że nie można porównywać marynarki naszej i japońskiej, bo co by jednak nie mówić, Bałtyk to nudna i brudna kałuża w porównaniu z Pacyfikiem. Niemniej to co się (nie) dzieje w naszej MW woła o pomstę do nieba. Jak tak dalej pójdzie i kasa zamiast na okręty będzie szła na kolejne maszyny do Afganistanu (w którym przecież miało nas już nie być) i utrzymanie naszych "wspaniałych" F-16, to wkrótce NATO będzie musiało do nas na patrole wysyłać swoje okręty na dyżury do nas, tak jak myśliwce na Litwę, Łotwę i Estonię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M53 Posted August 10, 2013 Share Posted August 10, 2013 Kilka zdjęć z wizyty Japończyków. http://odwaszegofotokorespondenta.blogspot.com/2013/08/japonskie-okrety-w-gdyni.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robo Posted August 10, 2013 Share Posted August 10, 2013 ...kałuża czy nie ,ale z niej wiedzie droga na szerokie wody - fajne foty .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted August 10, 2013 Share Posted August 10, 2013 Dzieki za zdjecia... Fajnie widziec taka flage na Baltyku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts