Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano

W/g Portalu Morskiego wizyta odbywać się będzie w dniach 7-10 sierpnia.

Napisano

Takie same terminy podawała oficjalnie MW kiedy gościło u nas japońskie przedstawicielstwo.

• 2 weeks later...
Napisano

Zwiedzanie odbędzie się w środę i czwartek - 14:00-17:00 i 13:00 -17:00. Okręt do zwiedzania będzie stał przy nabrzeżu francuskim czyli kilka minut spacerem (10-15) z centrum Gdyni w kierunku portu. Zgubić raczej się nie da.

Jeden okręt zacumowany będzie naprzeciwko oceanarium ale go zwiedzać nie będzie można. Ten w środę razem z ORP Błyskawicą oddadzą salut armatni ale to z rana.

http://modelarstwo-okretowe.blogspot.com/2013/08/japonskie-okrety-w-gdyni.html

Napisano

Byłem na pilotowym, kiedy wprowadzali dwa na francuskie i gdy wpływał nasz Kościuszko, a później na skwerze. W sumie cuda techniki to już nie są, ale na pewno egzotyczne i warto zobaczyć ;)

Napisano

Ja już wróciłem z imprezy. Było nawet fajnie, udało mi się dostać na okręt w 2 grupie gdzie dało się jeszcze pochodzić i porobić zdjęcia bez tłumów:)

Pozdrawiam wszystkich fanów

Napisano

A ja byłem w trzecim rzucie, ale nie było aż tak źle z tłumami jeszcze. W końcu po coś się przychodzi te pół godziny przed czasem

DSC01761_zpsa5d10fbb.jpg

DSC01763_zpsc92bc601.jpg

DSC01765_zpsd06b6efb.jpg

DSC01771_zpsff20d559.jpg

DSC01775_zps2fbf87fe.jpg

DSC01782_zpsf3e5e5aa.jpg

DSC01785_zps8a1fb148.jpg

DSC01788_zps6e0459c5.jpg

DSC01789_zpsee7a7544.jpg

DSC01790_zpsb7fa0557.jpg

DSC01791_zpsc3d269f4.jpg

DSC01792_zps73a67472.jpg

DSC01793_zpsf065a5db.jpg

DSC01797_zps686e0c9e.jpg

DSC01802_zps6eb845e9.jpg

DSC01803_zpsb785e9d1.jpg

DSC01806_zps2dded412.jpg

DSC01807_zpsce6be9b5.jpg

DSC01808_zpsa52059d5.jpg

DSC01809_zps5cfd62ba.jpg

Od góry zdjęcia wpływającej do portu Kashimy, naszej "ekipy powitalnej", trochę zdjęć zacumowanej już Kashimy oraz Shirayuki i Isoyuki. Na drugim od dołu zdjęciu widać na mostku chryzantemę, którą najwyraźniej przenieśli na powojennych okrętach na mostek z dawnego stanowiska na dziobie. Osobiście uważam że na starym miejscu (i w złotym kolorze) prezentowała się lepiej.

Przy zwiedzaniu powaliła mnie (nie)znajomość angielskiego wśród Japończyków- miałem dwa proste pytania dotyczące tych jednostek, trzech chłopa się w końcu z ich załogi zebrało i żaden nie rozumiał wiele więcej poza "Isoyuki" i "Shirayuki"

No i trochę z innej beczki, choć wciąż tego samego kraju: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/japonia-pokazala-swoj-najnowszy-okret-najwiekszy-od-ii-wojny-swiatowej,345234.html

Czyżby potęga Imperium się odradzała?

• Super Moderator
Napisano
Na drugim od dołu zdjęciu widać na mostku chryzantemę, którą najwyraźniej przenieśli na powojennych okrętach na mostek z dawnego stanowiska na dziobie
Mi to wygląda na głośnik syreny okrętowej....
Napisano

Hmm... faktycznie, jak to zauważyłem z brzegu to nie widziałem za dokładnie, a jak teraz się przyjrzeć to faktycznie, chryzantema to to nie jest. Mój błąd

Napisano

Kilka moich fotek:

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

Napisano

Oni są państwem wyspiarskim, oceanicznym, leżącym w strategicznym i wciąż zapalnym rejonie oraz posiadają dużo większe tradycje morskie niż my. Co nie zmienia faktu, że nasza MW się powoli kończy...

Napisano

Pewnie, że nie można porównywać marynarki naszej i japońskiej, bo co by jednak nie mówić, Bałtyk to nudna i brudna kałuża w porównaniu z Pacyfikiem. Niemniej to co się (nie) dzieje w naszej MW woła o pomstę do nieba.

Jak tak dalej pójdzie i kasa zamiast na okręty będzie szła na kolejne maszyny do Afganistanu (w którym przecież miało nas już nie być) i utrzymanie naszych "wspaniałych" F-16, to wkrótce NATO będzie musiało do nas na patrole wysyłać swoje okręty na dyżury do nas, tak jak myśliwce na Litwę, Łotwę i Estonię

Napisano

...kałuża czy nie ,ale z niej wiedzie droga na szerokie wody

- fajne foty ....