BOMI21 Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Więc zaczynam następnego MiGa-29. Model powstanie z zestawu Great Wall Hobby, wzbogacony o zestawy fototrawione Eduarda. A oto i maszyna, którą będę robił - MiG-29A ze składu Polskich Sił Powietrznych. Numer boczny 77, przybył do Polski w grudniu 1995 roku jako jedna z dziesięciu maszyn wymienionych z Czechami na 11 śmigłowców W-3A Sokół. Od 1999 roku podczas remontu w WZL-2 został przemalowany i wygląda tak Malowanie modelu będzie przedstawiać okres po sprowadzeniu go do Polski, jeszcze w czeskim kamuflażu, jednak bez kokard i z numerem bocznym namalowanym na wlotach powietrza. (skan z kalkomanii Azteca) Niestety - moja relacja z budowy będzie się niemiłosiernie ciągnęła, z powodu mojej drugiej pasji, którą jest szybownictwo - a ta żre czas i pieniądze zdecydowanie lepiej niż modelarstwo. Do wieczora pierwsze zdjęcia - wszak nieco już w rejonie kokpitu zrobiłem, tylko zdjęć jeszcze nie zrobiłem, bo całość jest "w trakcie". Liczę na komentarze i wparcie forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Mam nadzieję, że aktualizacji w temacie będzie dużo i będą obfitować w foty. Zastanawiam się właśnie, czy nie sprzedać swojego zestawu Eduarda aby kupić GWH właśnie w celu wykonaniu 77 w ex-czeskim kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 17 Lipca 2013 Autor Share Napisano 17 Lipca 2013 Są obiecane wcześniej zdjęcia. Od razu przepraszam za jakość, nie mam aktualnie sprawnego aparatu ani tym bardziej namiotu bezcieniowego ;o) . Tak wygląda "goły" kokpit, jeszcze bez kolorowych blaszek, przygotowany do czyszczenia ( z pyłu po piłowaniu) i malowania Pedały steru kierunku - z blaszki Eduarda, zestawowe do zły żart. I tak na chwilę obecną wygląda kokpit - skończony, brakuje jedynie celownika oraz fotela K-36 DM. Pokazany fotel wyjąłem z któregoś z wraków - ten, co mam zamiar wkleić będzie lepiej wykonany. Zwaloryzowana blaszką Eduarda komora podwozia przedniego Na chwilę obecną tyle. Pomału zmierzam ku wklejeniu komór podwozia głównego, potem zamykamy kadłub. Z uwagą na to, że wyjeżdżam na dwa tygodnie na wakacje, więc temat będzie żył własnym życiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Prowadnice DSS pomaluj jeszcze silver chrome czy innym "polerowanym" metalizerem i będzie jak ta lala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 17 Lipca 2013 Autor Share Napisano 17 Lipca 2013 To mam zamiar zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 18 Lipca 2013 Autor Share Napisano 18 Lipca 2013 Model ma już wklejone komory podwozia głównego i przedniego. Główne wloty powietrza sklejone. Niestety, tak jak i w Academy, powstały brzydkie szpary, które będzie trzeba zaszpachlować. I ogólne zdjęcie modelu w na tym etapie prac. Jako, że wiele osób zastanawia się nad zakupem tego modelu, postanowiłem zrobić nieco zdjęć obrazujących zasadnicze różnice w obu modelach - czystym (niezwaloryzowanym) Academy, dodatkach żywicznych Eduarda, oraz GWH. Od lewej: Academy, fotel Eduarda, oraz GWH. Oraz porównanie górnych wlotów powietrza do silników. Academy i Great Wall Hobby. I panelu bezpieczników - Academy, Eduard, GWH miłego wieczora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 18 Lipca 2013 Autor Share Napisano 18 Lipca 2013 Nawiercone zostały otwory na pylony oraz zbiornik 1500dm3, co zakończyło prace nad wewnętrzną częścią kadłuba. Został więc zamknięty. Spasowanie bardzo dobre. Nie jest to Tamiya, ale jest o wiele lepiej niż u Academy. Na każdym kroku. Najlepiej pracuje się nocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Share Napisano 19 Lipca 2013 Projekt zawieszam na dwa-trzy tygodnie z powodu wyjazdu na wakacje. Nie oznacza to, , że nie będzie mnie na forum. Zostały wycięte w celu sprawdzenia pasowania gondole silników. Co ciekawe, wbrew temu, co można wyczytać na zagranicznych forach, gondole całkiem dobrze pasują do kadłuba i wlotów powietrza. Przepraszam za brak zdjęć, ale jestem nieco zajęty i nie uda mi się tego sfotografować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Udało mi się wrócić z wakacji, więc kontynuuję budowę MiGa. Gondole silników i wloty powietrza zostały dopasowane (czyt. doszlifowane, żeby pasowały), wloty powietrza zaszpachlowane z zewnątrz (łączenie połówek), czekają na wyschnięcie szpachlówki Gunze wewnątrz. I tak to wygląda - po ściśnięciu pasują idealnie. W międzyczasie przygotowałem stateczniki pionowe, ale ich nie przyklejałem. Tak wygląda kadłub w tej chwili. I zastanawiam się nad wyborem dysz - do wyboru mam zestawowe i Eduardowskie (do Academy). Różnią się dość mocno kształtem a nawet średnicą (może jedna odzwierciedla silnik na pełnym gazie, a druga na mniejszym), zestawowe niestety mają dość duże szpary w miejscach łączenia (nie do usunięcia ), eduardowskie są jednoczęściowe, bez najmniejszych skaz i z lepszym wnętrzem (że tak powiem :P ) - mają też dodatkową komorę, której zestawowe nie mają. Tylko żęby je dopasować będzie trzeba bardzo dużo ciąć i szlifować, ale jak patrzę, jest to wykonalne. Najważniejsze, która lepiej odzwierciedla oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Wiesz, ja dałbym zestawową. Komorę tą dodatkową możesz dorobić, zaoszczędzisz sobie cięcia i szlifowania, a przede wszystkim czasu. Te zestawowe nie wyglądają źle. Domyślam się, że to ta lewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 [...]. Te zestawowe nie wyglądają źle. Domyślam się, że to ta lewa. Tak, to ta. Przyglądam się namiętnie zdjęciom tych dysz i chyba faktycznie zdecyduję się na zestawową. Oto dlaczego. Właściwa dysza I porównanie. Górna to zestawowa. Widać, że zestawowa ma właściwszy kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Mam jedno pytanie - jakim sposobem z blaszek Eduarda usunąłeś tą srebrną powłokę? Masz je takie w kolorze miedzi. Jak to zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Mam jedno pytanie - jakim sposobem z blaszek Eduarda usunąłeś tą srebrną powłokę?Masz je takie w kolorze miedzi. Jak to zrobiłeś? Nic z nimi nie robiłem. Eduard zmienił jakiś czas temu coś z tymi blaszkami i teraz srebrne są tylko blaszki z nadrukowaną farbą. Pokręciłem coś przy dyszach i pomysł jest taki - dysze będą zestawowe, z blachami Eduarda i z żywiczną komorą z zestawu Eduarda. Różnica w detalu będzie taka. Jeszcze zeszlifuję nieco parę części, żeby żywiczna komora był na tej samej wysokości, co by była zestawowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaczek Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Luk podwozia głównego jest w zestawie za mały , nie mieści się w nim koło po złożeniu oprócz tego ma kilka błędów ,widać to na zdjęciach . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Więc udało się. Pierwszy raz pomalowałem owiewkę modelu lotniczego aerografem, aby nadać jej zabarwienie. Cel był taki: Efekt jest taki: Może nieco za mocny, ale jest to mega sukces z mojej strony. Nigdy nie byłem tak zadowolony z jednego elementu Dlaczego jest to takie trudne: Trzeba wymieszać Lakier bezbarwny typu gloss, z farbą i rozcieńczalnikiem Mr. Hobby Levelling Thinner. Za duże lub za małe stężenie któregoś spowoduje zniszczenie owiewki (pofalowana/matowa/rozlewająca się/grudkowata itp. farba) Zanim ją natrysnąłem, pomalowałem wszystkie zastępcze/zapasowe owiewki jakie miałem i wszystkie pudełka przeźroczyste w zasięgu wzroku. Po każdej próbie czekałem parę minut, po czym jak mi się nie podobało, zmieniałem ilość farby/rozcieńczalnika/lakieru. Co przy braku przeźroczystych buteleczek i zakraplacza było dość niedokładaną robotą. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Jaka masakra. Ja mam prostszy sposób, jeśli bym wiedział, że będziesz to robił bym do przesyłki Ci dodał owego specyfiku. Możesz to zmyć?? Ja stosuję sidolux z kilkoma kroplami pigmentu dostępnego w każdym sklepie budowlanym, zielony, czerwony jaki Tobie potrzebny kolor. Zamaczam ową część w takim specyfiku, obcieka i mam przeźroczystą kolorową część. W razie jakiegoś zgrzytu cleanlux i od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Dziękuję za dobre chęci, ale satysfakcjonuje mnie ta owiewka taka, jaka jest. Tak czy inaczej, nie da się tego zmyć. W tym był największy problem - jedna próba - albo wyjdzie, albo... no nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Także na przyszłość masz inną mniej inwazyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 ...Co przy braku przeźroczystych buteleczek i zakraplacza było dość niedokładaną robotą.Masakra. Polecam strzykawki, do kupienia w każdej aptece za 20-50 gr. Sam używam tych 2ml i 5ml, do mieszania i dozowania farb. Sprawdzają się rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2013 [...]Polecam strzykawki, do kupienia w każdej aptece za 20-50 gr. Sam używam tych 2ml i 5ml, do mieszania i dozowania farb. Sprawdzają się rewelacyjnie. Dziękuje za przypomnienie, że można to kupić w aptece. Ja się czaiłem na zakraplacze Gunze za 2.50 zł za sztukę Jutro lecę po te strzykawki, chociaż wciąż pamiętam minę aptekarki, gdy 14-latek (to było kiedyś ) przyszedł do lokalnej apteki kupić parę strzykawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2013 HUD jest już zrobiony. Wykorzystałem zestawowy, jako, że eduardowski miał zły kształt i był za niski. Zestawowy natomiast był za wysoki - obniżyłem go i nieco zmodyfikowałem, dodając dwie szybki zamiast jednej, jak chciał producent. Efekt nie jest najgorszy, ale zanim do tego doszedłem, parę razy musiałem zdejmować farbę i klej, malować, po czym zaczynać ponownie. I bonusik - tak wygląda osłona kabiny. Widać, że zdjęcia czasami nieco przekłamują intensywność kolorów - tutaj są bliższe rzeczywistości, w porównaniu ze zdjęcie, gdy udało mi się pomalować wiatrochron na zielono. wtedy robiłem zdjęcia w nocy, przy sztucznym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Małe, a cieszy - czyli busola magnetyczna. I bonusowo zdjęcie kokpitu w tej chwili - do ukończenia budowy jeszcze bardzo dużo się w nim zmieni - fotel, uszczelki, wszystko, co za fotelem, czyli skrzynka bezpieczników, cała powierzchnia pod tą skrzynką, uszczelki na wiatrochron itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 no wygląda całkiem przyzwoicie. Tylko tak się zastanawiam z maskowaniem owej owiewki?? Czym będziesz to robił, maskol, taśma? Jeśli chodzi o taśmę może być klops w postaci oderwania farby, maskol może wejść w reakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2013 no wygląda całkiem przyzwoicie. Tylko tak się zastanawiam z maskowaniem owej owiewki?? Czym będziesz to robił, maskol, taśma? Jeśli chodzi o taśmę może być klops w postaci oderwania farby, maskol może wejść w reakcję. Nie będzie z tym żadnych problemów. Pomyślałem zawczasu i farba jest nałożona na wewnętrzną stronę wiatrochronu - w ten sposób dla widza jest ona z zewnątrz idealnie gładka, mimo niedoskonałości powłoki farby, którą pod nią natrysnąłem. Maskowanie będzie robione dedykowanymi maskami Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 MiG dostał już gondole silnikowe i wloty powietrza. Same gondole jeszcze nie wklejone. Okazuje się, że po niewielkim szlifowaniu pasują całkiem dobrze. Zaczyna być widoczna genialna sylwetka tego rasowego odrzutowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi