BOMI21 Napisano 13 Września 2013 Autor Share Napisano 13 Września 2013 Kalki, kalki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 Odwiedziny 32 BLT w Łasku uważam za udane - jak w zeszłym roku. Przy okazji bonus - zarówno ja jak i prawdziwy MiG-29 (no, może wersja inna, bo G) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 Za rok rozumiem, że sesyjka modelu z oryginałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 Za rok rozumiem, że sesyjka modelu z oryginałem? Oryginału w znaczeniu prawdziwej maszyny? - do będącego w użytku '77 raczej się nie dostanę. Ale to bardzo dobry pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 No wiadomo, że chodzi o sesję wersji 1:48 z wersją 1:1. I oczywiste, że trudno byś zrobił z dokładnie tym samolotem, który odwzorowywałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 18 Września 2013 Autor Share Napisano 18 Września 2013 Prace wciąż trwają - wbrew temu, że nowych postów z mojej strony brak. Zająłem się fotelem Звезда к-36дм ( po prostu Zviezda K-36DM). Niestety mój aparat nie chce fotografować niczego, co czarne i w dodatku błyszczące, więc dość słabo wyszło zdjęcie. Pracuję też nad pylonami, ale niewiele udało mi się zrobić. Przepraszam za jakość zdjęć. W rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej. Kalki na pylony były robione pod pseudoPylony z Academy, więc niezbyt pasują - każdą kalkę na jedną stronę pylonu trzeba rozciąć na około 6 części, a pylonów 6 razy dwie strony... Mogę z całą pewnością stwierdzić, że 85% przy MiGu zrobiłem. Zostało jeszcze około 60% kalek, podwozie, może coś przy dyszach, wash i lakier. To na razie tyle. Nieprzekraczalny deadline to 27 wrzesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Kali w takich ilościach to koszmar, Suke oklejałem to coś wiem na ten temat. Co do fotela, sądząc po zdjęciu jest to GWH. Na moje oko jest jakiś koślawy, za szeroki i ta kalka?? Jakoś do siebie nie pasują. Masz zapewne Airesa, ten zupełnie inaczej wygląda i j bym jego zastosował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 18 Września 2013 Autor Share Napisano 18 Września 2013 Kali w takich ilościach to koszmar, Suke oklejałem to coś wiem na ten temat. Co do fotela, sądząc po zdjęciu jest to GWH. Na moje oko jest jakiś koślawy, za szeroki i ta kalka?? Jakoś do siebie nie pasują. Masz zapewne Airesa, ten zupełnie inaczej wygląda i j bym jego zastosował. to fotel Eduarda, nie GWH. Wymiarowo wydaje się być w porządku, do kabiny pasuje, a i koślawy nie jest. EDIT. Ta "kalka" to blacha Eduarda, wygląda troszkę dziwnie, ale z pasami będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Ja mam zupełnie inny fotel Airesa, posiadam dwa i każdy z innego zestawu i są zupełnie inne od Twojego, oba mam takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Co jest 27 września? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 18 Września 2013 Autor Share Napisano 18 Września 2013 Co jest 27 września? MiG startuje w konkursie "osiemnaście minus" na pwm-ie, który się kończy 30 września. Jednocześnie myślę nad wycieczką na EDAY, który będzie 28-29 września, więc może bym go ze sobą wziął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 No to spoko. W 10 dni sporo można zrobić - widziałeś z resztą w moim warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 18 Września 2013 Autor Share Napisano 18 Września 2013 No to spoko. W 10 dni sporo można zrobić - widziałeś z resztą w moim warsztacie. Widziałem. Tylko, że nie mam fizycznej możliwości przygotowania "maratonu modelarskiego" - niestety obowiązki są, więc kleję ile się da, by skończyć przed deadline'em. Pochwalę się, że pierwszy deadline był na 13 września... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Grunt to mieć w głowie efekt końcowy ale też nie iść na ustępstwa. Nie uda to się to zawieziesz na następny. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 19 Września 2013 Autor Share Napisano 19 Września 2013 Gondole silników zostały przyklejone. Z lewej wyszło bardzo dobrze. Z prawej już nieco gorzej. Wymieniłem upusty powietrza w napływach na eduardowe - przyznam się, że je po prostu zgubiłem, a teraz w moim bałaganie je znalazłem - wyglądają zdecydowanie lepiej niż zestawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 I z lewej i z prawej są szpary a kalka z wroną się niestety świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 19 Września 2013 Autor Share Napisano 19 Września 2013 I z lewej i z prawej są szpary a kalka z wroną się niestety świeci. Zdaję sobie sprawę, że szpary są, ale lepiej chyba nie jestem w stanie ich dopasować. O jaką wronę chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Wewnętrzna strona lewego statecznika pionowego, zdjęcie od tyłu. EDIT. Aj sory, pod światło wygląda to jak świecący się film, a to jest białe tło ;) Szkoda, że nie dokleiłeś gondol przed malowaniem, można było zaszpachlować. Może dorobisz w takim razie silniki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 19 Września 2013 Autor Share Napisano 19 Września 2013 Wewnętrzna strona lewego statecznika pionowego, zdjęcie od tyłu. EDIT. Aj sory, pod światło wygląda to jak świecący się film, a to jest białe tło ;) Szkoda, że nie dokleiłeś gondol przed malowaniem, można było zaszpachlować. Może dorobisz w takim razie silniki ;) Też początkowo myślałem, że chodzi Ci o białe tło. Gondole zostawię tak jak są, nieco podmaluję, bo odstają tonem od płatowca. Silników nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Ogólnie to fajny ten MIG ci wychodzi...i nie myślałem,że w tej skali jest taki duży...jaką ma długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 19 Września 2013 Autor Share Napisano 19 Września 2013 Ogólnie to fajny ten MIG ci wychodzi...i nie myślałem,że w tej skali jest taki duży...jaką ma długość? Fajnie, że się podoba . Długość modelu to 36 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Jak dla mnie to przekombinowałeś - kolejność prac trochę nie ta - zamiast najpierw dopasować i ewentualnie poprawić pasowanie gondoli silnikowych (szpachlowanie, szlifowanie), to teraz sobie tylko utrudniłeś, robiąc to w kolejności po malowaniu i okalkowaniu. Nie wiem w czym by Ci przeszkodziło wklejenie ich na samym początku prac. Teraz jest problem, który będzie psuł końcowy efekt tego fajnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 IMHO przyklejanie gondol teraz na samym końcu prac to był bardzo zły pomysł. Myślałem, że masz to dopasowane... Psuje to cały efekt i prace jaką włożyłeś. Zabezpiecz lakierem kalki porządnie, wymaskuj dookoła i połataj dziury. wyszlifuj, pomaluj i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Września 2013 Share Napisano 19 Września 2013 Szpachelka, papier ścierny i jedziesz z koksem. A potem podmalówka z ręki. Będzie wyglądał jak po remoncie. Zaryzykował bym stwierdzenie, ze takie szpachlowanko doda temu modelowi życia, bo jest malarsko trochę sztywniacki. Natomiast takie szpary to amatorszczyzna. A Twój model jest bardzo elegancki.. I główne pytanie. Skąd pomysł, żeby obudowy silników przylepić na końcu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi