Skocz do zawartości

MiG-29A 1:48 Great Wall Hobby

BOMI21

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 229
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Prace wciąż trwają - wbrew temu, że nowych postów z mojej strony brak.

Zająłem się fotelem Звезда к-36дм ( po prostu Zviezda K-36DM). Niestety mój aparat nie chce fotografować niczego, co czarne i w dodatku błyszczące, więc dość słabo wyszło zdjęcie.

20130918_143848.jpg

Pracuję też nad pylonami, ale niewiele udało mi się zrobić.

20130915_203530.jpg

20130915_203446.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć. W rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej. Kalki na pylony były robione pod pseudoPylony z Academy, więc niezbyt pasują - każdą kalkę na jedną stronę pylonu trzeba rozciąć na około 6 części, a pylonów 6 razy dwie strony...

Mogę z całą pewnością stwierdzić, że 85% przy MiGu zrobiłem. Zostało jeszcze około 60% kalek, podwozie, może coś przy dyszach, wash i lakier.

20130918_143950.jpg

20130918_143957.jpg

20130915_203556.jpg

20130918_144002.jpg

20130918_144015.jpg

To na razie tyle. Nieprzekraczalny deadline to 27 wrzesień.

Kali w takich ilościach to koszmar, Suke oklejałem to coś wiem na ten temat. Co do fotela, sądząc po zdjęciu jest to GWH. Na moje oko jest jakiś koślawy, za szeroki i ta kalka?? Jakoś do siebie nie pasują. Masz zapewne Airesa, ten zupełnie inaczej wygląda i j bym jego zastosował.

Kali w takich ilościach to koszmar, Suke oklejałem to coś wiem na ten temat. Co do fotela, sądząc po zdjęciu jest to GWH. Na moje oko jest jakiś koślawy, za szeroki i ta kalka?? Jakoś do siebie nie pasują. Masz zapewne Airesa, ten zupełnie inaczej wygląda i j bym jego zastosował.

to fotel Eduarda, nie GWH. Wymiarowo wydaje się być w porządku, do kabiny pasuje, a i koślawy nie jest.

EDIT. Ta "kalka" to blacha Eduarda, wygląda troszkę dziwnie, ale z pasami będzie w sam raz.

Co jest 27 września?

MiG startuje w konkursie "osiemnaście minus" na pwm-ie, który się kończy 30 września. Jednocześnie myślę nad wycieczką na EDAY, który będzie 28-29 września, więc może bym go ze sobą wziął.

No to spoko. W 10 dni sporo można zrobić - widziałeś z resztą w moim warsztacie.

Widziałem. Tylko, że nie mam fizycznej możliwości przygotowania "maratonu modelarskiego" - niestety obowiązki są, więc kleję ile się da, by skończyć przed deadline'em. Pochwalę się, że pierwszy deadline był na 13 września...

Gondole silników zostały przyklejone.

20130919_151703.jpg

Z lewej wyszło bardzo dobrze.

20130919_151707.jpg

Z prawej już nieco gorzej.

20130919_151711.jpg

20130919_151715.jpg

20130919_151718.jpg

Wymieniłem upusty powietrza w napływach na eduardowe - przyznam się, że je po prostu zgubiłem, a teraz w moim bałaganie je znalazłem - wyglądają zdecydowanie lepiej niż zestawowe.

20130919_151731.jpg

20130919_151735.jpg

20130919_151744.jpg

20130919_151800.jpg

Wewnętrzna strona lewego statecznika pionowego, zdjęcie od tyłu.

EDIT. Aj sory, pod światło wygląda to jak świecący się film, a to jest białe tło ;)

Szkoda, że nie dokleiłeś gondol przed malowaniem, można było zaszpachlować. Może dorobisz w takim razie silniki ;)

Wewnętrzna strona lewego statecznika pionowego, zdjęcie od tyłu.

EDIT. Aj sory, pod światło wygląda to jak świecący się film, a to jest białe tło ;)

Szkoda, że nie dokleiłeś gondol przed malowaniem, można było zaszpachlować. Może dorobisz w takim razie silniki ;)

Też początkowo myślałem, że chodzi Ci o białe tło. Gondole zostawię tak jak są, nieco podmaluję, bo odstają tonem od płatowca. Silników nie będzie.

Jak dla mnie to przekombinowałeś - kolejność prac trochę nie ta - zamiast najpierw dopasować i ewentualnie poprawić pasowanie gondoli silnikowych (szpachlowanie, szlifowanie), to teraz sobie tylko utrudniłeś, robiąc to w kolejności po malowaniu i okalkowaniu. Nie wiem w czym by Ci przeszkodziło wklejenie ich na samym początku prac. Teraz jest problem, który będzie psuł końcowy efekt tego fajnego modelu.

IMHO przyklejanie gondol teraz na samym końcu prac to był bardzo zły pomysł. Myślałem, że masz to dopasowane... Psuje to cały efekt i prace jaką włożyłeś.

Zabezpiecz lakierem kalki porządnie, wymaskuj dookoła i połataj dziury. wyszlifuj, pomaluj i będzie git.

Szpachelka, papier ścierny i jedziesz z koksem. A potem podmalówka z ręki. Będzie wyglądał jak po remoncie. Zaryzykował bym stwierdzenie, ze takie szpachlowanko doda temu modelowi życia, bo jest malarsko trochę sztywniacki. Natomiast takie szpary to amatorszczyzna. A Twój model jest bardzo elegancki..

I główne pytanie. Skąd pomysł, żeby obudowy silników przylepić na końcu ?