tees Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam kolegów. Przyznam szczerze ze do budowy tego modelu podchodziłem od początku z niewielkim entuzjazmem gdyż jak zapewne wielu z was wie preferuje lotnictwo polskie , najlepiej w skali 1/144 lub 1/72 a ten model ni jak miał sie do mojego kręgu zainteresowań ale pomyślałem ,a co mi tam. Spróbuje. W miarę budowy tej repliki nabierałem coraz większego zapału do pracy nad nim. Okazał się bardzo przyjemny w budowie , elementy w miarę dobrze spasowane . Właściciel tego zestawu ( budowałem go dla znajomego) zażyczył sobie by był pozamykany chociaż w nim można wykonać miniatury silników oraz cały przedni przedział uzbrojenia oraz wysunięte klapy. W zestawie są tez podwieszenia w postaci pylonów choinkowych z rakietami ale ich tez miałem nie montować. Do malowania użyłem masek firmy Montex oraz kalkomanii firmy Bombshell Decals . Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek. Model malowałem metelizerami firmy Gunze. Po namalowaniu oznaczeń amerykańskich niestety zatarłem sobie je na srebrno i musiałem użyć niestety kalkomanii. Po prostu za słabo zawerniksowałem powierzchnie metaliczna i przy polerkach metalizer zbytnio się ścierał. No cóż . Następnym razem mam nadzieje taki numer się nie zdarzy . Co wyszło pokazują zdjęcia. Zapraszam do komentowania. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Dla mnie bomba , bardzo ładny. Darku czy wnęki podwozia nie powinny być w kolorze żółto-zielonym ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Dla mnie bomba , bardzo ładny. Darku czy wnęki podwozia nie powinny być w kolorze żółto-zielonym ?. Grzegorzu. Ja sie niestety zabardzo nie znam na lotnictwie amerykanskim wiec kierowałem sie sugestiami osób którym ten kawałek lotnictwa nie jest obcy. Ponoc wneki były malowane tylko w niektórych wersjach a akurat w tej wersji czyli LO-5 były w kolorze naturalnej blachy aluminiowej. Z reszta tak tez chciał by były wykonane wlasciciel tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Model fajny i może się podobać. Z rzeczy które mi nie "leżą" to można by było trochę bardziej zróżnicować elementy turbosprężarek, które są w bardzo widocznym miejscu i charakterystycznie się "przepalały" (odsyłam do zdjęć prawdziwych maszyn). Druga rzecz to zaciemnienia przy skrzydłowych wlewach paliwa... Powinny wyglądać jak zacieki, a nie jak osmalenia. Tym niemniej całość modelarsko schludnie i solidnie jak wyżej już wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Opony są za bardzo świecące, i uwagi kolegów wyżej Czy są jakieś miejsca na które trzeba zwrócić specjalną uwagę w trakcie montażu, mam ten model i ostatnio troszkę więcej go sobie podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Opony są za bardzo świecące, i uwagi kolegów wyżejCzy są jakieś miejsca na które trzeba zwrócić specjalną uwagę w trakcie montażu, mam ten model i ostatnio troszkę więcej go sobie podglądam Jeśli będziesz robił z otwartymi osłonami przedniej sekcji z działkami to problem masz z głowy. Niestety otwierane częsci osłon przedziału uzbrojenia maja nieco inny kształt i profil wiec robiąc w pozycji zamkniętej tak ja zrobiłem robi się problem. Hmmm.... przy odrobinie cierpliwości można sobie z tym poradzić ale to jest chyba najsłabszy punkt tego modelu. Widocznie twórcy form z góry przyjęli założenie ze te elementy będą modelarze robić otwarte. Ogólnie modelik przyjemny w budowie. Mnie jeszcze dodatkowo jego gabaryt doskwierał no bo ja w skali 1/144 gustuje Za duze dla mnie to wszystko było hehehehe. Niestety w poczekalni Czarna Wdowa z Trumpka tez w 1/32. A to jeszcze większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Kawał maszyny, ładnie i czysto-również mam oko na ten model. Trochę brakuje mi detali w tej skali i za bardzo jednolite aluminium na poszyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi