tees Napisano 7 Sierpnia 2013 Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam kolegów. Przyznam szczerze ze do budowy tego modelu podchodziłem od początku z niewielkim entuzjazmem gdyż jak zapewne wielu z was wie preferuje lotnictwo polskie , najlepiej w skali 1/144 lub 1/72 a ten model ni jak miał sie do mojego kręgu zainteresowań ale pomyślałem ,a co mi tam. Spróbuje. W miarę budowy tej repliki nabierałem coraz większego zapału do pracy nad nim. Okazał się bardzo przyjemny w budowie , elementy w miarę dobrze spasowane . Właściciel tego zestawu ( budowałem go dla znajomego) zażyczył sobie by był pozamykany chociaż w nim można wykonać miniatury silników oraz cały przedni przedział uzbrojenia oraz wysunięte klapy. W zestawie są tez podwieszenia w postaci pylonów choinkowych z rakietami ale ich tez miałem nie montować. Do malowania użyłem masek firmy Montex oraz kalkomanii firmy Bombshell Decals . Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek. Model malowałem metelizerami firmy Gunze. Po namalowaniu oznaczeń amerykańskich niestety zatarłem sobie je na srebrno i musiałem użyć niestety kalkomanii. Po prostu za słabo zawerniksowałem powierzchnie metaliczna i przy polerkach metalizer zbytnio się ścierał. No cóż . Następnym razem mam nadzieje taki numer się nie zdarzy . Co wyszło pokazują zdjęcia. Zapraszam do komentowania. Pozdrawiam Darek Cytuj
kowal76 Napisano 7 Sierpnia 2013 Napisano 7 Sierpnia 2013 Dla mnie bomba , bardzo ładny. Darku czy wnęki podwozia nie powinny być w kolorze żółto-zielonym ?. Cytuj
tees Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Napisano 7 Sierpnia 2013 Dla mnie bomba , bardzo ładny. Darku czy wnęki podwozia nie powinny być w kolorze żółto-zielonym ?. Grzegorzu. Ja sie niestety zabardzo nie znam na lotnictwie amerykanskim wiec kierowałem sie sugestiami osób którym ten kawałek lotnictwa nie jest obcy. Ponoc wneki były malowane tylko w niektórych wersjach a akurat w tej wersji czyli LO-5 były w kolorze naturalnej blachy aluminiowej. Z reszta tak tez chciał by były wykonane wlasciciel tego modelu. Cytuj
Banny Napisano 8 Sierpnia 2013 Napisano 8 Sierpnia 2013 Model fajny i może się podobać. Z rzeczy które mi nie "leżą" to można by było trochę bardziej zróżnicować elementy turbosprężarek, które są w bardzo widocznym miejscu i charakterystycznie się "przepalały" (odsyłam do zdjęć prawdziwych maszyn). Druga rzecz to zaciemnienia przy skrzydłowych wlewach paliwa... Powinny wyglądać jak zacieki, a nie jak osmalenia. Tym niemniej całość modelarsko schludnie i solidnie jak wyżej już wspomniałem. Cytuj
Artur D. Napisano 8 Sierpnia 2013 Napisano 8 Sierpnia 2013 Opony są za bardzo świecące, i uwagi kolegów wyżej Czy są jakieś miejsca na które trzeba zwrócić specjalną uwagę w trakcie montażu, mam ten model i ostatnio troszkę więcej go sobie podglądam Cytuj
tees Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Napisano 10 Sierpnia 2013 Opony są za bardzo świecące, i uwagi kolegów wyżejCzy są jakieś miejsca na które trzeba zwrócić specjalną uwagę w trakcie montażu, mam ten model i ostatnio troszkę więcej go sobie podglądam Jeśli będziesz robił z otwartymi osłonami przedniej sekcji z działkami to problem masz z głowy. Niestety otwierane częsci osłon przedziału uzbrojenia maja nieco inny kształt i profil wiec robiąc w pozycji zamkniętej tak ja zrobiłem robi się problem. Hmmm.... przy odrobinie cierpliwości można sobie z tym poradzić ale to jest chyba najsłabszy punkt tego modelu. Widocznie twórcy form z góry przyjęli założenie ze te elementy będą modelarze robić otwarte. Ogólnie modelik przyjemny w budowie. Mnie jeszcze dodatkowo jego gabaryt doskwierał no bo ja w skali 1/144 gustuje Za duze dla mnie to wszystko było hehehehe. Niestety w poczekalni Czarna Wdowa z Trumpka tez w 1/32. A to jeszcze większe. Cytuj
Jacek K Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 Kawał maszyny, ładnie i czysto-również mam oko na ten model. Trochę brakuje mi detali w tej skali i za bardzo jednolite aluminium na poszyciu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi