Skocz do zawartości

Lockheed P-38 Lightning 1/32 Trumpeter

tees

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Przyznam szczerze ze do budowy tego modelu podchodziłem od początku z niewielkim entuzjazmem gdyż jak zapewne wielu z was wie preferuje lotnictwo polskie , najlepiej w skali 1/144 lub 1/72 a ten model ni jak miał sie do mojego kręgu zainteresowań ale pomyślałem ,a co mi tam. Spróbuje. W miarę budowy tej repliki nabierałem coraz większego zapału do pracy nad nim. Okazał się bardzo przyjemny w budowie , elementy w miarę dobrze spasowane . Właściciel tego zestawu ( budowałem go dla znajomego) zażyczył sobie by był pozamykany chociaż w nim można wykonać miniatury silników oraz cały przedni przedział uzbrojenia oraz wysunięte klapy. W zestawie są tez podwieszenia w postaci pylonów choinkowych z rakietami ale ich tez miałem nie montować. Do malowania użyłem masek firmy Montex oraz kalkomanii firmy Bombshell Decals .

Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek. Model malowałem metelizerami firmy Gunze. Po namalowaniu oznaczeń amerykańskich niestety zatarłem sobie je na srebrno i musiałem użyć niestety kalkomanii. Po prostu za słabo zawerniksowałem powierzchnie metaliczna i przy polerkach metalizer zbytnio się ścierał. No cóż . Następnym razem mam nadzieje taki numer się nie zdarzy .

Co wyszło pokazują zdjęcia. Zapraszam do komentowania.

5a6bcc5c1b6f8496.jpg

c195478b971afa10.jpg

e2cd147e622b56de.jpg

a247354d94e3f7b6.jpg

0bbd419acfdb531a.jpg

57a64d7ce4d06eca.jpg

4bb960056513a562.jpg

741f84aae1aafd4b.jpg

7388bec77d4a9127.jpg

426b3f9e420a2a8d.jpg

cb415bf30e464aa7.jpg

a65159659766bcc0.jpg

aa794cb3535c5169.jpg

e27e3d2b80402dca.jpg

48dfb4601bf1dd7f.jpg

be45c3c6bcb3d8aa.jpg

5c83dc27eec85f0f.jpg

Pozdrawiam

Darek

Dla mnie bomba , bardzo ładny.

Darku czy wnęki podwozia nie powinny być w kolorze żółto-zielonym ?.

Grzegorzu. Ja sie niestety zabardzo nie znam na lotnictwie amerykanskim wiec kierowałem sie sugestiami osób którym ten kawałek lotnictwa nie jest obcy. Ponoc wneki były malowane tylko w niektórych wersjach a akurat w tej wersji czyli LO-5 były w kolorze naturalnej blachy aluminiowej. Z reszta tak tez chciał by były wykonane wlasciciel tego modelu.

Model fajny i może się podobać.

Z rzeczy które mi nie "leżą" to można by było trochę bardziej zróżnicować elementy turbosprężarek, które są w bardzo widocznym miejscu i charakterystycznie się "przepalały" (odsyłam do zdjęć prawdziwych maszyn). Druga rzecz to zaciemnienia przy skrzydłowych wlewach paliwa... Powinny wyglądać jak zacieki, a nie jak osmalenia.

Tym niemniej całość modelarsko schludnie i solidnie jak wyżej już wspomniałem.

Opony są za bardzo świecące, i uwagi kolegów wyżej

Czy są jakieś miejsca na które trzeba zwrócić specjalną uwagę w trakcie montażu, mam ten model i ostatnio troszkę więcej go sobie podglądam

Opony są za bardzo świecące, i uwagi kolegów wyżej

Czy są jakieś miejsca na które trzeba zwrócić specjalną uwagę w trakcie montażu, mam ten model i ostatnio troszkę więcej go sobie podglądam

Jeśli będziesz robił z otwartymi osłonami przedniej sekcji z działkami to problem masz z głowy. Niestety otwierane częsci osłon przedziału uzbrojenia maja nieco inny kształt i profil wiec robiąc w pozycji zamkniętej tak ja zrobiłem robi się problem. Hmmm.... przy odrobinie cierpliwości można sobie z tym poradzić ale to jest chyba najsłabszy punkt tego modelu. Widocznie twórcy form z góry przyjęli założenie ze te elementy będą modelarze robić otwarte. Ogólnie modelik przyjemny w budowie. Mnie jeszcze dodatkowo jego gabaryt doskwierał no bo ja w skali 1/144 gustuje Za duze dla mnie to wszystko było hehehehe.

Niestety w poczekalni Czarna Wdowa z Trumpka tez w 1/32. A to jeszcze większe.