Ostach Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam Oto co do tej pory jest zrobione: czyli: - samolot jest już prawie cały posklejany. - podnośnik MJ-1 od Verlindena - wnęki Aires - kokpit Aires - dysza Aires - zasobnik Sniper XR od Wolfpack - drabinka Eduard - radar AN/APG-68 od Eduarda - wózek na uzbrojenie Skunkmodels Workshop - podstawy lamp na wlocie scratch - waloryzacja pylonów LAU-129 profile plastikowe + scratch Części z tych rzeczy nie ma zdjęć bo nie ma jeszcze co pokazać. Jak to wygląda? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 No nieziemsko. Mam ten model, leżakuje sobie na szafie. Będę podglądał. Czekam na up. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Hej.No super,duzo zestawow walorki,widze tez skraczyk.Zapowiada sie ciekawy Jastrzab. Tylko te zdjecia;czy jestem jedyny?Nie wydaje Ci sie Ostach ze sa ja jasne?Mam na mysli te poczatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Zdjęcia są za jasne, ale nie przysłaniają efektu, zapowiada się obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 No pięknie! Będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Zdjęcia może istotnie za jasne. Eksperymentowałem z oświetleniem, może to dlatego. Ale co trzeba to widać. Dysponuję na tyle małą ilością czasu, że nie chce mi się spinać nad zdjęciami. Mam czas tylko trochę porobić model i popsioczyć w dziale konkursy. Jak podoba Wam się kokpit? Nic tam raczej nie będę zmieniać, ciekaw jestem opinii. Rzeczy do zrobienia: - imitacja baranka na fotelu - doklejenie antenek - przyciemnienie owiewki - sklejenie Snipera - sklejenie i pomalowanie wózka MJ-1, drabinki i wózka na uzbrojenie - dokończenie uzbrojenia; wymiana lotek pocisków AIM-120 - poprawki w szlifowaniu - podkład - malowanie - wykonanie płyty lotniska - pomalowanie dyszy - ogarnięcie radaru - dopasowanie osłony FOD na wlot (ukłony dla Fazzy'ego) - kalki - "finishing touches" ETA: 14 września 2013 7:00 Czas start! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Ostre tempo Cię czeka Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Tempo nieziemskie. Co do przyciemnienia owiewki, ja to robiłem stosując herbatę namoczoną w sidoluxie: Co do samej procedury malowania specyfikiem, zamaczasz owiewkę w przygotowanej miksturze i kładziesz na jakąś szmatkę, ręcznik mokry, po kilku godzinach masz gotowy element. Co do maskowania, ja używam "lateksu w płynie" maimeri który nie wchodzi w reakcję z sidoluxem. Możesz najpierw pomalować, a następnie zamaskować maskolem pomalowane części bo przy maskowaniu może być niemiła niespodzianka. Wybaczcie za wielkość zdjęć ale niestety po zmianach nie ogarniam PB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 No właśnie jutro w planie miałem ogarnięcie zagadnienia przyciemniania ale widzę, że czytasz mi w myślach Moczysz w sidoluksie szczurka z herbatą czy dolewasz esencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Nie wsypujesz samą herbatę, ja to robiłem z torebką i był problem z paprochami z owej torebki, kolejna mikstura polegała na samej sypkiej herbacie i zdało egzamin. Sypiesz do sido i czekasz, esencja w miarę szybko się sama w sido robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2013 A można potem polerować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Nie ma takiej potrzeby. Sidolux powoduje dodatkowo poprawę przejrzystości szybki. Weź dla wyprubowania zanurzyć w sidoluxie jakąś starą szybkę, zobaczysz jakie ma działanie. Możesz później to zmyć w cleanluxie, ale zapewniam, że nie będziesz miał ochoty zmywać. To samo jest z herbacianym sido tyle, że ciemniejsza jest szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Szybki już nie raz maczałem w sido więc o sam sido się nie boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 No także widzisz, nie wiem jaki ma wpływ polerowanie bo sam tego nie czyniłem. Ale podejżewam, że samą mikrofibrą nic się nie stanie, gorzej jak się użyje jakiegoś środka polerującego. Tego nie wiem. A pamiętaj o dokładnym odtłuszczeniu, bo czasami może spływać po tłustych miejscach i nie pokryje się równomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 - imitacja baranka na fotelu ja w swoim F-16 okleilem fotele materialem ktory mi zostal z podkladu pod wlacznik swiatla. Wyglada to jak zamsz na tasmie samoprzylepnej. Po pomalowaniu na fotelu w skali 1/48 wyglada [jak dla mnie] idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Nie do końca przekonuje mnie omawiany przez Was sposób barwienia. Na przykładzie wiatrochronu z Su-27 widać, że nie do końca jednorodnie to wychodzi. Może to tylko w tym przypadku, bo na zdjęciu Sufy trudno ocenić. Ja temat przerabiałem kilka lat temu i po wielu różnych próbach doszedłem do dość skompikowanego miksu. Tamiya Smoke rozcieńczana spirytusem + pomarańczowy transparentny Humbrola (celulozowa farba, nie pamiętam numeru) rozcieńczany Gunze Thinnerem. Farby nijak nie chciały się ze sobą trwale zmieszać, więc wlałem na próbę do zbiornika aerografu szybko wymieszałem i od razu natrysk. O dziwo wyszło idealnie i do tego bardzo szybko wyschło, a kolor jest bardzo podobny do tego, który występuje na owiewkach F-16 najczęściej - bo bywają różne. A tak to wyszło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Nad osłoną pracuję. Nie wiem co z tego będzie... Tymczasem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Skończyłem pracę nad waloryzacją wnęki przedniej. W tylnych dodam jeszcze 2 druciki i styknie. Podnośnik gotowy do podkładu. Potem dokleję wajchy to sterowania i koła z błotnikami. Do zrobienia będzie jeszcze uchwyt na rakietę. Jak widać zacząłem też prace nad pociskami. De facto wymiany lotek wymagać będzie tylko jeden pocisk - reszta będzie na wózku bez lotek. Rzeczy do zrobienia: 50% - imitacja baranka na fotelu 100% - doklejenie antenek 50% - przyciemnienie owiewki 0% - sklejenie Snipera 80% - sklejenie i pomalowanie wózka MJ-1 80% - drabinka 30% - wózek na uzbrojenie 5% - dokończenie uzbrojenia; wymiana lotek pocisku AIM-120 0% - poprawki w szlifowaniu 0% - podkład 0% - malowanie 5% - wykonanie płyty lotniska 10% - pomalowanie dyszy 5% - ogarnięcie radaru 10% - dopasowanie osłony FOD na wlot (ukłony dla Fazzy'ego) 0% - kalki 20% - Remove Before Flight 0% - "finishing touches" BTW, wstążki RBF są od Steel Scorpiona i nawet trzymają skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silmeor Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Dwie małe uwagi- może niepotrzebne bo później to planujesz zrobic- ale tak na wszelki wypadek: 1. Jeśli chcesz umieścić AMRAAMa na wózku MJ-1 to musisz jeszcze dorobić kołyskę na pocisk. 2. Ładowanie AIM-120 na wyrzutnię odbywa się przy zamkniętym opływie wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Ad. 1 - wiem wiem, pisałem o tym. Mam dobre foty więc będzie ok. Tzn nie zrozum mnie źle, cały ten biały element, który widać na zdjęciach to trochę domysły i moja inwencja - wszystkie foty są z boku a nie mam od góry tego talerza. ad. 2 - Wiem na 100%, że odsuwa się opływ przy ładowaniu AIM-9 - widziałem cała procedurę na filmie. Sęk w tym, że na tym samym filmie ładują też AIM-120 ale ujęcia są z takiego kąta, że nie widać czy to odsuwają. Pytałem Darka1614 o to, czy przy procedurze ładowania AIM-120 też się odsuwa, potwierdził mi, że tak. Wiec teraz to już nie wiem. Masz te informacje jakoś z autopsji albo potwierdzone jakimiś źródłami? Powiem szczerze, że do zeszłego miesiąca to nie miałem pojęcia nawet, że przy AIM-9 coś się odsuwa - rzadko jest to fotografowane. Dzięki za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silmeor Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 W poniedziałek podeślę Ci foty kołyski, możliwie z wieloma szczegółami, podaj mi swojego maila na PW. Na 100% procent nie odsuwa się opływu, robi się to tylko i wyłącznie przy 9X. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2013 MJ-1 prawie skończony. Zostało pomalować uchwyt na AIM-120. Do zrobienia byłby jeszcze mały panel z wajchami służącymi do poruszania "talerzem" z uchwytem. Ale nie jest to priorytet - muszę skończyć samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 4 Września 2013 Autor Share Napisano 4 Września 2013 Kilka ruchów aerografem później... Nie mogłem się oprzeć, żeby założyć ogon i stateczniki ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Efik nabiera kolorków fajnie pojzdy Ci wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 No ale macie jakieś uwagi? Coś jest nie tak? Coś poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi