gumowy01 Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 Witam Jako że temat pojazdów Powstania Warszawskiego jest mi szczególnie bliski,w tym roku wykonałem model Improwizowanego Samochodu Pancernego Kubuś. Ucieszył mnie bardzo fakt pojawienia się w dziale projektów grupowych tematu Pojazdy Powstania Warszawskiego. Na pierwszy ogień pragnę wykonać piękną panią czyli Magdę-Pudel w oparciu o model Sd.Kfz. 171 Panther ausf.G early production w/ zimmerit firmy Dragon nr kat 7252 inbox http://www.onthewaymodels.com/reviews/Dragon/TMiles_Dragon_7252.htm jako dodatki do modeli dołożę metalową lufę RB Model 72B07 zestaw lin holowniczych Eureka XXL ER-7203 kalkomanię Toro model Pojazdy opancerzone Powstania Warszawskiego 72D03 oraz oczywiście wkład własny Pojazd jak zresztą wszystkie będzie na niewielkiej winetce. Do wzbogacenia której nabyłem zestaw figurek z białego metalu firmy TQD nr TQD-PH01/a Polish Home Army (AK) 1 Wkrótce pierwsze zdjęcia warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 Oczywiście będę kibicował choć to nie moja skala . Ucieszył mnie bardzo fakt pojawienia się w dziale projektów grupowych tematu Pojazdy Powstania Warszawskiego.Na pierwszy ogień pragnę wykonać piękną panią czyli Magdę-Pudel Mnie natomiast cieszy fakt,że każdy z uczestników otwierających warsztat zamierza wykonać więcej niż jeden pojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 Hmm... a zimmerit to ma odpowiedni do Magdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 25 Września 2013 Autor Share Napisano 25 Września 2013 Powiem że w miarę poprawny, a idąc dalej tą ścieżką stwierdzę że i tak lepszego bym nie wykonał, więc będzie taki jaki jest. Pokuszę się jedynie o jakieś jego poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg warsztatu - powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 26 Września 2013 Autor Share Napisano 26 Września 2013 Na początek wieża parę poprawek, efekt mnie zadowolił za kilka godz zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 Pierwsza odsłona warsztatu czyli praktycznie gotowa wieża. Wymieniłem w niej wszystkie uchwyty na zrobione z drutu miedzianego, wyciąłem także tylni właz wykonałem nowy od podstaw i osadziłem go na wykonanym zawiasie plany tego uchwytu znalazłem w książce Panther & Variants Walthera J Spielberger. W wieży zamontowałem także lufę firmy RB Model. Wieża na czas zdjęć jest osadzona w kadłubie, bo jak stała sama to ją przeważało do przodu. A teraz zdjątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Witam ponownie Taka tu cisza i nic się nie dzieje Dobra trochę popracowałem nad Panterą. Ukończyłem kadłub, wieża była gotowa już wcześniej. No to po kolei: - dorobiłem na przednich błotnikach zimmerit - do reflektora dołożyłem kabel - zamontowałem przedni km z zestawu Abera - oryginalnie wydane stelaże na burtach czołgu na narzędzia zeszlifowałem z narzędzi i dorobiłem uchwyty na nie, gdyż na zdjęciu widziałem że Magda była pozbawiona narzędzi. To samo zrobiłem z uchwytem na klocek pod lewar. -dorobiłem uchwyty na właz silnikowy oraz włazy kadłubowe załogi - na wloty powietrza założyłem siatki pochodzące z zestawu oraz haki do podnoszenia płyt nad silnikowych - wyciąłem pokrywę wlewu paliwa, gdyż w zamiarze będzie tankowanie i uzupełnienie amunicji w Panterze. - wymieniłem rury wydechowe na pochodzące z Pantery G z Revella, gdyż odpowiadały one kształtem do tej wersji pantery, na kolektorach wykonałem imitację zimmeritu. -wykonałem nowe pokrywy tylnych zasobników wraz zawiasami i zamknięciem -wykonałem na ażurowy środkowy zaczep holowniczy, czy jak to się nazywa. To na razie tyle w przyszłym tygodniu Pantera razem z równocześnie wykonywanym Shermanem trafią do malarni. A teraz zdjęcia proszę o ocenę i komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 a moze znalazłbyś gdzieś fototrawioną podstawę do zewnętrznego karabinu maszynowego bo odstaje od urody całej reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Masz rację, cienka jest. Fototrawionej nie posiadam, ale przeszukam pudła może znajdę od Pz IV z Revlla, bo chyba jest dużo lepsza od tej z Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 tak, to już będzie lepiej, przejrzę jeszcze stare blachy, jakby co to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Znalazłem uchwyt do km na wieżę w zestawie Mobelwagena z Maco wykorzystującego części Pz IV z Revella. Już wymieniłem faktycznie wygląda dużo lepiej. Dzięki Andrzeju za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 spoko, ja niestety nie znalazłem, więc dobrze się stało. szykuje się zacny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 23 Listopada 2013 Autor Share Napisano 23 Listopada 2013 Dzięki Andrzeju za dobre słowo . W poniedziałek jak wyprawię rodzinę do roboty, szkoły i przedszkola położę surfacera i po mału będziemy malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Dobrze Ci idzie. Podoba mi się Twoja konsekwencja. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Share Napisano 29 Listopada 2013 Dzięki za dobre słowo. A co do konsekwencji, tak aby nie zapeszyć zebrałem wszystko co mi jest potrzebne do Hetzera Chwata, który to miejmy nadzieję wkrótce wyląduje na warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Witam. Widzę,że w temacie przestój ale to chyba dobrze. Mam nadzieję,że nie zacząłeś malowania bo jest problem. Zimmerit na przednich błotnikach zrobiłeś odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Kurcze może ja ze swoją Pantherą w 1:48 także ruszę.. super ci idzie zimmerit na błotnikach fakt w poziomie cięcia a nie w pionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Z góry przepraszam za Off-top!! który model w1:35 można wykorzystać do zrobienia "Pudla"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Artek, coś mi to wygląda na obijanie się... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 6 Lutego 2014 Autor Share Napisano 6 Lutego 2014 Witam Szanownych kolegów i przepraszam za taką zwłokę na warsztacie. Szczególnie dziękuję koledze templess za zwrócenie uwagi na ważny szczegół, chyba ślepy byłem . Zapewniam że prace nad modelem trwają. Tak to jest jak na warsztacie mam trzy zaawansowane projekty. Jutro, a najpóźniej w weekend wrzucę kolejne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 7 Lutego 2014 Share Napisano 7 Lutego 2014 czekamy, czekamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 6 Marca 2014 Autor Share Napisano 6 Marca 2014 Postęp prac. Zdjęcia co prawda wykonane około tygodnia temu, ale czasu mało więc wrzucam teraz. Poprawiłem zgodnie z sugestiami zimmerit na błotnikach, nie przypuszczałem że masa milliput tak dobrze trzyma po nałożeniu, ale już jest dobrze. Model dostał podkład przygotowałem wstępnie podstawkę. W moim zamyśle będzie tankowanie i uzupełnienie amunicji. Jakiś czas temu zakupiłem głównych bohaterów scenki jeżeli chodzi u ludków czyli dwa zestawy żołnierzy AK z TQD Casting super pozy i niesamowite detale. Planuję użyć kilku do scenki. A teraz kilka zdjęć. Na chwilę obecną Pantera jest prawie skończona wrzucę za kilka dni kilka zdjęć prawie skończonego pojazdu i otoczenia tak aby nie zrobić falstartu przed galerią ukończonego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 Całość zapowiada się mega trzymam kciuki mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 7 Marca 2014 Share Napisano 7 Marca 2014 To razem ze zdjęciami słowo o figurkach. Mnie 1;72 nie za bardzo pasuje właśnie przez marne figurki, a tu jak by ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi