Alex976 Napisano 26 Września 2013 Share Napisano 26 Września 2013 Witam. Drugi post na forum i od razu z grubej rury. Otóż historia tego modelu jest następująca: biorę z nim udział w konkursie na innym forum, ale postanowiłem zamieścić wątek także i tutaj, zawsze to ktoś coś podpowie, a to czegoś ciekawego się może dowiem. Budowę modelu zacząłem 2,5 miesiąca temu i tak się ciągnie aż do dnia dzisiejszego. Pokrótce przedstawiam moje poczynania z tą rakietą. Zaczęło się od tego: W trakcie było trochę maskowania w kokpicie, malowania pasów i tym podobnych rzeczy. Instrukcja niczego takiego nie uwzględniła i na domiar złego podała złe kolory, więc wszystkie barwy musiałem dobierać samodzielnie A wzorowałem się między innymi na tym zdjęciu: W modelu nie zabrakło też blaszek: I konsola główna, wszystko malowane samodzielnie. Później przyszedł czas na wnękę podwozia. Producent dał to: Dorobiłem to: Przymierzyłem: I pomalowałem: Następnie przyszedł czas na dokończenie fotela. Dokleiłem fototrawione pasy i trochę żywicznych bajerów. I domalowałem pasy. I skleiłem cały kokpit. Później skleiłem odpowiednie "podzespoły" modelu i wyszło to: Niektóre miejsca zaszpachlowałem płynną szpachlówką Gunze: I wyszła taka szkarada: Później przyszedł czas na silnik, praktycznie sama żywica: I malowanie: Przejaśnienia zrobione burnt iron: Później tamiya hull red: I trochę pomarańczowego: Na razie mam tyle. Mam nadzieję, że nikt nie usnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Nikt nie usnął, czekamy na dalsze efekty pracy. __________________________________________________________________________ Na warsztacie: B-17G - Academy + blaszki Eduard + lufy Aires - 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Jedziemy dalej. Model pomalowany wspomnianą wcześniej mieszanką czarnego i niebieskiego. Zróżnicowałem powłoki, czyli nadałem granatowy odcień, malując różne miejsca grubszą lub cieńszą warstwą farby, w zależności od tego, jaki kolor chciałem uzyskać. Powstał mi w ten sposób łaciaty samolot. Zamaskowałem też niektóre miejsca, aby pomalować kilka paneli zupełnie innym kolorem, jak na zdjęciach oryginału. Na zdjęciach całego modelu widać właśnie te granatowe przebarwienia. Zrobiłem je głównie na grzbiecie, skrzydłach i statecznikach poziomych. Czyli co mi jeszcze zostało: - dokończenie malowania - lakier - kalki - ponownie lakier - wash - "upiększanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Ładny model się szykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Witam. Na razie mam tyle. Mam nadzieję, że nikt nie usnął No ja nie będę mógł spać... Nie moja branża ale pełen podziw... Pięknie to wychodzi. Odpoczynek od Messków eFek, czy Spitów ( ja ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Jeszcze raz bardzo dziękuję Nic tak nie motywuje jak zadowolenie innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Zostało 9,5 godziny do końca konkursu, więc trzeba się sprężać. W zamaskowane miejsca położyłem kolor. Na fotkach oryginału niektóre panele mają taki szaro-brązowo-czarny kolor. On się zmienia także w zależności od nasłonecznienia. W każdym bądź razie ja zmieszałem trzy barwy: Gunze H002 Black, H037 Wood Brown oraz H057 czyli Aircraft Gray. Proporcje ustalałem na oko, chodziło mi o to, żeby jak najbardziej przypominał ten ze zdjęć. A oto efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Maski zdjęte. Czy ten kolor nie jest zbyt mocny? Może powinienem go trochę złagodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Ten szary musisz stonować, wydaje mi się, że jest za mocny w stosunku do reszty. Ale reszta klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Ten szary musisz stonować, wydaje mi się, że jest za mocny w stosunku do reszty. Szary delikatnie przyciemniłem farba, którą malowałem samolot. Wygląda lepiej. I jeszcze dla porównania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 30 Września 2013 Autor Share Napisano 30 Września 2013 Przyciemniłem te szare miejsca na kadłubie oraz zlikwidowałem odkurze po maskach. Dodatkowo natrysnąłem delikatnie na tylną część modelu jeszcze jeden kolor, taki czarny lekko złamany szarym. Na zdjęciach oryginału widać takie jaśniejsze, jakby wyblakłe miejsca z tyłu. No i oczywiście położyłem sido. Im bliżej końca jestem tym bardziej ten samolot mi się podoba, a teraz, jak poszedł na wszystko lakier... Uwydatnił te przebarwienia, są znacznie bardziej widoczne, pięknie odznacza się widoczny granat. Teraz tylko kalki, jeszcze jedna warstwa sido i... finito. Niestety jeden dzień po zakończeniu konkursu. No ale cóż, złośliwość rzeczy martwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Jak nie ten, to inny konkurs. Modelarstwo to nie wyścigi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 1 Października 2013 Autor Share Napisano 1 Października 2013 Skończyłem prace przy silniku, z efektu jestem bardzo zadowolony. Najpierw przykurzyłem trochę suchymi pastelami: zmieszanymi razem brązowym, pomarańczowym i lekko brązowym. Następnie namalowałem pasy wewnątrz dyszy. I wygląda to tak jak wyżej. Dzisiaj model będzie skończony, jutro pokażę jak się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 1 Października 2013 Autor Share Napisano 1 Października 2013 Dalsze prace przy silniku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Powiem szczerze, że mi się podoba sylwetka i cała praca przy nim. Zatem czekam na galerie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 2 Października 2013 Autor Share Napisano 2 Października 2013 Dzięki. Tymczasem goleń wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 3 Października 2013 Autor Share Napisano 3 Października 2013 Jeden z ostatnich postów w warsztacie. To stan modelu na dziś po południu. Zaraz doklejam płozy, finalne lakierowanie i galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 No teraz nabrał kolorytu, miazga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex976 Napisano 3 Października 2013 Autor Share Napisano 3 Października 2013 Panowie, bez przesady Ale dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi