Czesio Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Witam Modele konkursowe pokończone to zabieram się za dioramę Ma ona przedstawiać trochę zmodyfikowaną scenkę z gry Call of Duty 4, początek misji War Pig gdzie mamy "odprowadzić " Abramsa w bezpieczne miejsce 8-) Budynki wykonam z karton-gipsu, podstawa balsiana z piankowym wypełnieniem. Bohaterem głównym będzie Challenger z Tamki, pojawi się też kilka kukiełek hamerykańskich i robiony od podstaw, spalony Nissan Pulsar lub przynajmniej coś co ma go przypominać Kilka screenów z gry: Zdjęcia już wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Idea robienia modeli z gier b. mi się podoba (sam chciałem robić Me109 z War Thunder), może nie jest to idealnie historyczne, ale robi duże wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 rozumiem, że nissan będzie również wykonany od podstaw ? projekt zacny i z ciekawością będę śledził postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 2 Października 2013 Autor Share Napisano 2 Października 2013 rozumiem, że nissan będzie również wykonany od podstaw ? projekt zacny i z ciekawością będę śledził postępy. Tak, głównie z hipsu i blaszek z puszek po napojach, oraz pewnie wszystkiego co wpadnie w ręce i będzie się nadawało do użytku Żołnierze najprawdopodobniej z master boxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Jako że współczesne pojazdy to nie moja działka chcialem się zapytac o co caman z tym Challengerem zamiast Abramsa? Będziesz go przerabiał czy zostanei jako sztuka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 3 Października 2013 Autor Share Napisano 3 Października 2013 Po prostu Abrams niezbyt mi się podoba i w jego miejsce daję Challengera, którego mam Czy będę coś w nim przerabiał to się okaże w trakcie, może się pokuszę na blaszki bo nie są drogie, ale nie wiem czy jest sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 7 Października 2013 Autor Share Napisano 7 Października 2013 Bry Od pierwszego postu niewiele się ruszyło. Poskładałem bryłę do kupy, oraz bambetle na wieży. Mam też podstawę, z jakieś półki, szuflady, nie wiem co to, walało się po modelarni to przygarnąłem Muszę wyrwać dno bo jest strasznie krzywe, potem wyżynareczką lekko stuninguję boki tzn, czołg będzie wjeżdżał pod delikatną górkę, (duży prostokąt) a dalej będzie już płasko (mały prostokąt). Wnętrzności wypełnię jakąś pianką. Model to klocki lego, detal piękny ! Zmieniła się też koncepcja, nie będzie spalonej fury bo raz, nie mam nerwów (próba zrobienia wraku skończyła się na jego spaleniu fizycznym ) a dwa nie mam też miejsca, już mam problem z modelami a mam jeszcze tego trochę na składzie.. Niestety czas wypożyczenia sprzętu do zdjęć się skończył, muszę ścignąć tatę o namiot, i zmotam sobie jakieś ledy. Edit: Scenka raczej idzie bardziej pod realizm, będzie paru talibów rozmazanych na ścianach (no nie dosłownie, ale krew jak najbardziej), oraz ślady po nabojach, i konkretny syf. Ciapaków będę próbował rzeźbić sam, jak mi się nie uda, to może uda mi się zamówić. Ogółem na razie jakiś częstych relacji nie ma się co spodziewać bo grzebię na razie przy tym ustrojstwie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 Czołg, sklejony i pomalowany. Jutro dostanie rdzę i pobawię się olejami. Jest trochę za jasny ale mam nadzieję że ściemnieje przy dalszej robocie. Podstawka docięta, leży w garażu i utwardza się w niej pianka W skrócie, Surfacer 1200, czarny preshading, africa yellow na całość, potem africa yellow z bielą ok.1/1 rozjaśnianie, i "przykurzenie czystym africa yellow na spodzie. Wszystko oczywiście Pactra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Bardzo mi się podoba malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 14 Października 2013 Autor Share Napisano 14 Października 2013 Miałem dzisiaj wolne od szkoły i zacząłem podstawę. Piankę ociosałem i wyszlifowałem, potem nałożyłem mieszankę kleju do karton gipsu z jakąś grubą zaprawą i rozsmarowałem. Na obrzeżach zrobiłem krawężniki ze spienionego PCV 6mm, i chodnik z hipsu 1mm. (jest krzywy ale taki ma być) Jak wszystko wyschnie, po docinam i oszlifuję na brzegach. Płyta k-g na kawałek budynku już się moczy. Na czołgu dodałem jedynie bazę pod rdzę, tj. mieszanka pigmentów rust i umbra palona z dodatkiem bezbarwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 z każdą chwilą projekt nabiera kształtu . . . planujesz w narożniku podstawki jakiś bliskowschodni budynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 14 Października 2013 Autor Share Napisano 14 Października 2013 Tak, karton gips już się moczy, 1 post 1 zdjęcie, po lewej budynek z 2 garażami, postaram się go tzn. jego część w miarę odtworzyć. Po drugiej stronie będzie ziemia, trochę zieleni i palma. Niestety nic więcej się nie zmieści, bo nie miałbym gdzie to postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Października 2013 Autor Share Napisano 23 Października 2013 Czołg przemalowany, kolory te same, na całość doszedł filtr Raw Sienna. Budynek do podstawki się klei, musiałem niestety trochę zmienić koncepcję ale też będzie fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 To jak już przemalowałeś to tym razem troszkę mniejsze te obicia (o ile je będziewsz robił). Te ostatnie jakoś mi nie leżały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 13 Listopada 2013 Autor Share Napisano 13 Listopada 2013 Witam Dorzuciłem gruz, oraz trochę chwastów. W przygotowaniu jest też palma, liście wycinam z ulotki z pizzeri bo są drukowane na papierze kredowym Oczywiście będą jeszcze poprawki i dojdą śmieci typu gazety, papiery, może jakieś torebki foliowe, jakieś druty itp. W rzeczywistości kontrast jest nieco większy, niestety na razie stan portfela nie pozwala na zakup lepszego oświetlenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vargien Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Wygląda świetnie Mógłbyś przybliżyć nieco proces powstawania asfaltu i gruzu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yendrekyX9 Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 tez tak mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2014 Pisałem wcześniej ale widać nie doszło. Gruz to pokruszony karton gips, zasypany zaprawą ,gipsem i mieloną gąbką ( dla kolejkowców) a następnie zalany dużą ilością sidoluxu (dobre pół szklanki ), kropla po kropli, aż wszystko się dokładnie przesączy. Potem podkład i pomalowane na szaro. Cieniowanie to mocno rozcieńczona czarna olejna nakładana pędzlem, sama się ładnie rozpływała. Na drogę poszły z 4 warstwy, a reszta punktowo Póki co mały przestój, gdzieś mnie chęci opuściły, rozgrzebałem coś innego mam nadzieję że chęci powrócą jak najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 17 Stycznia 2014 Share Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Dobrze Ci idzie. Mam takie pytanie o trawę, którą "sadziłeś": jak to zrobiłeś, że tak ładnie ci się poukładała we wszystkie strony w kępkach? Jak ja próbuję to wychodzi mi fatalnie, poszczególne źdźbła trawy rozkładają się nie realistycznie, mam nadzieję, że nie układałeś pincetą każdą trawkę osobno w kępie? Zauważyłem też, że trawa jest częściowo pomalowana, jeżeli tak to napisz jakimi farbami to robiłeś (mam nadzieję, że to nie gotowa trawa już była taka pomalowana). [edit]Czesio - zbuduje się dopiero wieczorem jak dobrze pójdzie...[/edit] Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Dobrze Ci idzie. Mam takie pytanie o trawę, którą "sadziłeś": jak to zrobiłeś, że tak ładnie ci się poukładała we wszystkie strony w kępkach? Jak ja próbuję to wychodzi mi fatalnie, poszczególne źdźbła trawy rozkładają się nie realistycznie, mam nadzieję, że nie układałeś pincetą każdą trawkę osobno w kępie? Zauważyłem też, że trawa jest częściowo pomalowana, jeżeli tak to napisz jakimi farbami to robiłeś (mam nadzieję, że to nie gotowa trawa już była taka pomalowana). Trawka Polaka 6mm, podstawka zrobiona jest z pianki, więc po nakłuwałem sobie otworki, i zalałem je wikolem. Potem brałem troszkę trawki, ustawiałem ją w paluchach żeby była w miarę równolegla i wciskałem takie stojące słupki. Po kilku minutach jak już klej zaczął podsychać to kilka razy wystarczyło nacisnąć paluchem od góry i kępki się ładnie rozeszły ;) Potem całość pomalowałem aerografem jakimś piaskowym, chyba lekko rozjaśnionym Africa Yellow z pactry, a kępki od góry lekko bodaj Interior Green wystarczyło dosłownie lekko psiuknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Edit: coś się zdublowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi