Czerniawa Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Witam! Wczoraj, po powrocie z Modell Truck Manii zakupiłem sobie oto dwa takie sprzęty: Modele będą malowane Pactrą, i tu pojawia się moja prośba do Was, koledzy. Nie mogę znaleźć zamienników na Pactrę, lub inne akryle, tylko i wyłącznie, z następujących nr Revella: 91, 331, 57, 378, 365, 301, oraz 302. Bardzo byłbym wdzięczny za Waszą pomoc. Co do tej pory zrobiłem: Niestety prace będą stały dotąd, kiedy nie zakupie wszystkich potrzebnych mi farb. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Chłopie zanim kupisz farby możesz spokojnie sklejać np ramę całego autka. To co masz w jednym kolorze możesz śmiało przykleić do ramy a później pomalować aerografem. Przygotowanie elementów do malowania (wycięcie, sklejenie, szpachlowanie, szlifowanie) zajmuje trochę czasu. Tak więc do dzieła i rób swoje. Farby jak kupisz tak kupisz i zobaczysz, że ich brak nie pozwala na przerwanie dalszych prac Pozdrawiam i powodzenia SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garek Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 domuzyn79 - popieram. Pierwszy model też każdą częśc malowalem oddzielnie, potem w niektórych miejscach trzeba było szlifowac bo były np. za małe dziórki, a tatkto spokojnie posklejasz, poszpachlujesz, itp. a potem aero wszędzei elegancko dojdziesz. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 18 Września 2007 Autor Share Napisano 18 Września 2007 Hehe. Tak się składa, że to mój trzeci model ciężarówki Edit: Rama jest w 35% gotowa. Zostało pomalować i dodać ośki... Czekam na farbki , w piątek powinny być. Przy okazji dokończę modernizować sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 19 Września 2007 Share Napisano 19 Września 2007 W związku z tym, że też mam zamiar popełnić taki lub podobny zestaw – w bliżej nieokreślonej przyszłości, mam kilka uwag. 1. Jakie masz doświadczenie z akrylami Pactra? Moje jest takie, że nie nadają się one do malowania kasty modelu na połysk, do innych malowań są OK. chociaż stosuję je sporadycznie. Jeśli już decyduję się na akryle to jest to Tamiya lub Gunze (w tym celulozowe) tylko i wyłącznie na podkład. 2. Malowanie K100 z zestawu zupełnie nie przypadło mi do gustu. W swoim jeśli będzie to K100 a nie P359 to myślałem o pasach lub takich pochylonych równoległobokach z zaokrąglonymi narożnikami. Kalek odpowiednich do tej pory nie znalazłem. Poniżej fotki zbliżonych malowań (schematy a nie kolorystyka). http://www.toprun.ch/truck/Christophe/images/Kenworth_k100_Aerodyne.jpg http://www.used-trucks-central.org/image.php?Id=920 3. Co zagości na lawecie??? Kolory: http://www.minilotnictwo.hg.pl/kolor_m.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 19 Września 2007 Autor Share Napisano 19 Września 2007 1. Pactrą maluję 5 lat. 2. Pomyślę nad białymi pasami. 3. Dwa może trzy samochody z lat '80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 1. Pactrą maluję 5 lat... No to dość długo. Miałem na myśli kwestię czy da się w jakiś sposób uzyskać przy ich udziale taki połysk (wg tutejszej nomenklatury „świecenie”) jak w galerii poniżej: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?t=151 Usiłowałem malować Pactrą i ich podobno lepszymi wersjami czyli ModelMasterem i nie udało mi się coś takiego. Ich połyski wykorzystuję tylko do sporadycznych retuszy oraz przy budowie torta w H0. Nie mam problemu uzyskać takiego efektu za pomocą emalii Revell/Humbrol/ModelMaster czy akryli Tamiya/Gunze lub lakierów Zero czy Model Colour Worx. Pytam o to ponieważ na zdjęciach Twoich modeli nie widać tego efektu lub można dostrzec skórkę pomarańczy – co jest proste do zniwelowania polerką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 ciach ciach Kasty nie będę malował Pactrą Pójdzie na to samochodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Czerniawa mówisz że malujesz Pactrą 5lat. Wiec co sądzisz o kolorach czerwonym lub pomarańczowym acryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 (edytowane) Czerwonym nie malowałem. Pomarańczowym nigdy nie uzyskałem lustra. Jest bardzo przyciemniały. P.S. Chyba Pactra jest tylko akrylem :PPP Edytowane 20 Września 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 No chodziło mi o coś innego tzn. na kantach te dwie farby się rozmywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 U mnie jakoś nie. Właśnie oglądam WS'ke i jakoś nic nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Kurde ja to muszę dać ,albo 5 warstw, albo 1 tylko ze dużo farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Ja WS'ke malowałem bez podkładu i jedną warstwę. I na to gloss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 hmmm. Może sprzedają mi rozcięczaną wersje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Hmm... Może dlatego, (mówię o moim modelu) że farba była trochę "zsiadła". Tzn. że była 1 rok nie otwierana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Kurde ja też maluje pactrą i też mi się rozlewa na kantach:/ Jest za mało gęsta:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Czerniawa gdzie, kupiłeś kenia k 100 ja, już próbuje kupić na www.mojehobby.pl i nie moge dostać, już od miesiąca chyba go nie ma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 po powrocie z Modell Truck Manii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Wojtek Tul trzeba było zagadac do mnie . Ja sprzedaje tego kenia ,ale obecnie jest juz zaklepany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 A za ile, go opchnołeś Kozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 70zł nufka . Plus za to dostaje kabe mache forda i czesci do wykonanaia projektu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Coś mi nie wychodzi szpachlowanie. Gdy szlifuje ciągle są dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 To po cho...ę, to szpachlowałeś, trza było nie szpachlować, jeszce wybrałeś najdrudniejsze, element szpachlowania, akurat tych które nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Taa... Nie było potrzeby, nie chcę się z tobą kłucić ale niestety są szpary. Na gumach także. Będe wygładzał papierem wodnym 600 do skutku. P.S. Mam nadzieje, że jutro przyjdą farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi