Dżejrosz Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Witam Zaczynam nowy temat po nieudanym z KV . Będzie to Stuart italieri w 1:35 prosto z pudła , bez żadnych dodatków itp... Mam też odrazu pytania: Jakich kolorków wybrać? Jak nakładać dobrze szpachlę bo jako nowy modelarz i zupełnie nieświadomy skutków nie używałem szpachli (może dziwne pytanie) . Jakich farbek wybrać do obić olejne?/akryle? Jaki kolor wybrać do wnętrza czołgu ? Narazie tyle , relację zaczne gdzieś w poniedziałek-wtorek bo model jeszcze nie dotarł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Witam Zaczynam nowy temat po nieudanym z KV . Będzie to Stuart italieri w 1:35 prosto z pudła , bez żadnych dodatków itp... Mam też odrazu pytania: Jakich kolorków wybrać? Jak nakładać dobrze szpachlę bo jako nowy modelarz i zupełnie nieświadomy skutków nie używałem szpachli (może dziwne pytanie) . Jakich farbek wybrać do obić olejne?/akryle? Jaki kolor wybrać do wnętrza czołgu ? Narazie tyle , relację zaczne gdzieś w poniedziałek-wtorek bo model jeszcze nie dotarł. Pozdrawiam Kolory jakie możesz zastosować do tego modelu... malowanie to zieleń czyli olive drab Tamiya ma dwie propozycje XF-74 Olive Drab (JGSDF) i XF-62 Olive Drab obydwie są dobre (używałem je kiedyś) ale tak czy siak przydało by się je rozjaśnić np. bielą XF-2 Flat White. Ale musowo trzeba je rozcieńczyć ponieważ malowanie nimi pędzlem może przysporzyć frustracji... może ktoś inny da ci propozycje z innych firm. Wnętrze czołgu było białe więc nie trzeba chyba pisać co potrzebujesz... swoją drogą jest sporo zdjęć pokazujących wnętrze stuarta. Co do obić to średnio jestem w stanie ci pomóc bo to po chwilę obecną jest dla mnie zmorą. Zaś szpachlowanie... jest mnóstwo firm i rodzai szpachli do wyboru ja np używam Wamodowskiej ale ktoś inny może ci zaproponować jeszcze lepszą szpachlówkę... w każdym bądź razie miejsce/szparę jaką chcesz załatać jak na mój gust lepiej łatać nawet na dwa razy... w szczelinę nakładasz np ostrzem skalpela niewielką ilość szpachli najlepiej tak żeby za bardzo nie wychodziła poza miejsce docelowe... czekasz do momentu kiedy wyschnie i ścierasz nadmiar jeżeli efekt jest pozytywny to jedziesz dalej albo ponawiasz nakładanie szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 Tylko rozcieńczać je wodą czy jakimś specyfikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Do obić z powodzeniem używam od jakiegoś czasu Vallejo Black Brown German Camuflage. Jednak z samymi obiciami na modelu to ostrożnie - łatwo nimi spartolić sprawę. Jeżeli jeszcze ich nie masz dobrze opanowanych to wex sobie ze 2-3 klocki (np. LEGO), pomaluj je i nanieś obicia. Efekty pokaż na forum a wtedy bedzie można cos ewentualnie podpowiedzieć. Warto też najpierw zrobić je bardzo rozjaśnionym kolorem bazowym a tylko środki wypełnić wspomnianą już farbą Vallejo. Do rozcieńczania Tamiya tylko ich rozpuszczalnik X-20. Można go kupić w wiekszej butli X-20A - taniej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 Jedna kwestia nie daje mi spokoju ile ten rozcieńczalnik i farbki moga kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Jedna kwestia nie daje mi spokoju ile ten rozcieńczalnik i farbki moga kosztować? Ej no nie żartuj sobie przecież jest na prawdę spora ilość sklepów internetowych na których się dowiesz co jak i za ile... http://www.mojehobby.pl/ http://www.saharahobby.pl/ http://martola.pl/ http://www.hobby.szeroka5.pl/ http://www.exito.sklep.pl/ http://jadarhobby.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 Ale mi chodzi takie sklepy np: we Wrocku z tego co wiem tam mają tamyię w Eduardzie też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woto Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Witam Rozcieńczalnik Tamiya to koszt ok 40 zł za 250 ml. Lepiej kupić czysty alkohol izopropylowy ok 18 zł za 1000 ml - wychodzi 9 razy taniej, a rozcieńczalnik tamiya to nic innego jak właśnie ten alkohol z paroma dodatkami, które nie maja wg. mnie większego znaczenia. Jak dla mnie sprawuje się on dobrze. Ale dla pewności zasięgnij opinii pozostałych kolegów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Zawsze możesz kupić Vallejki albo Italeri i rozcieńczyć je przegotowaną lub destylowaną wodą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 Boje sie jednego że tak sie wezme za stuarta ze mi nic nie wyjdze ...Bo ja posiadam dar który sie zwie "słomiany zapał" . PS: Czy tamyia nadaje sie pod pędzel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Tak ,ale najlepsza pod pędzel jest Pactra(wodo-rozcieńczalna),myślę że jak zaczynasz przygodę z modelarstwem nie warto kupować najdroższych akcesoriów,naucz się podstawowych rzeczy a potem jak będziesz zadowolony z efektów pnij się wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 12 Października 2013 Autor Share Napisano 12 Października 2013 Pactra trochę mnie nie zadowala . No ale to może być po prostu złe podejście (tak przypuszczam). Więc nie wiem czy nie zmienić farbki i przetestować innej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 I mam też pytanie czy model umyć już po sklejeniu czy przed? I co zrobić aby kalkomania nie wyglądała zbyt czysto w stosunku do modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 13 Października 2013 Share Napisano 13 Października 2013 1.Ja po zakonczeniu sklejania przeszlifowywuje drobniutkim papierem i czyszcze beznyną ekstrakcyjną. 2.Po nałożeniu kalkomani, nakłada się na to sidolux a potem wash (znajdziesz poradnik na forum).Ale skoro zaczynasz to może najpierw skup się na malowaniu zobaczymy jak wyjdzie i pomyslisz o ewentualnym washu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 No to hop : Ja tam nie umiem określać jakości odlewów , ale wnioskując z opinii mojego brata to jest dobrze . PS: Docelowa maluszek będzie chyba stał na półce bez niczego (czyli na żadnej podstawce) i będzie się kurzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 14 Października 2013 Autor Share Napisano 14 Października 2013 Mały EDIT: Podłubałem przy wieży i karabinie przy użyciu 30 ton kleju . Martwi mnie to że model mnie chyba nie lubi (chodzi mi o mocowanie jednego z peryskopów i magazynka do browninga).: Pozdrawiam. Zaczynam tracić cierpliwość do niego ,ale mam nadzieję że mi przejdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Pobawiłem się trochę z "całokształtem" : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Do samego końca nie wiem... wydaje się że jest ok. Tylko popracuj nad zdjęciami... ostrość no i oświetlenie bo chyba sam widzisz że choćby z jednego zdjęcia nie można nic wywnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Właśnie nie do końca wiem jak , ale poproszę brata żeby mnie nauczył tak "prowizorycznie" . Chyba ze można to w jakimś programie ustawić te jasności itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 21 Października 2013 Autor Share Napisano 21 Października 2013 Jako , że zbliża się czas na układ jezdny to jaki rodzaj gąsek nałożyć? Bo się okazało (tak mi się wydaje) , że mam gumiaki i plastikowe ogniwka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 Lepsze ogniwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Witam w końcu sie przełamałem i zrobiłem kolejne zdjęcia , ALE troszke "ostrożniej" je robiłem i dobierałem(zaznaczam że dopiero uczę się robić zdjęcia , więc rewelacji nie ma ) . Pomalowałem wnętrze - nie do końca ,więc widać różnicę między bokami ,a środkiem. Obicia "środkowe" robiłem przy pomocy gąbki i w małej ilości pędzlem.Jak sie będzie podobało , przyjdzie i wash. Galeria: Siedzenia po lewej jest nie dokończone (jest tam tylko do zdjęć) , tak jak i to po prawej. Pociski zostały złoszowane wcześniej , ponieważ malowałem je złotą emalią -->czyli wash akrylowy I jedno zdjęcie detali : Też są w fazie kończenia Pozdrawiam i przepraszam za jakość zdjęć . Dżejrosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 16 Listopada 2013 Autor Share Napisano 16 Listopada 2013 Witam Niewiele się zmieniło , ale pomalowałem całą bryłę i eksperymentowałem z obiciami , jak dla mnie są troche za "grube". Przód: Bok: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 Przykro mi to pisać, ale są bardzo kiepskie. Nie zostawiaj tak tego, jeżeli masz możliwość to przemaluj model. Jeżeli testujesz coś to nigdy nie rób tego na modelu. Ja zawsze maleje sobie przy okazji kawałek pudełka po maśle i na nim robię eksperymenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 16 Listopada 2013 Share Napisano 16 Listopada 2013 Zamaluj je bo psują niezłą całość. Jeśli już chcesz robić obicia pędzlem, kup sobie 000, przygotuj starannie farbę. Jak będzie za gęsta nic nie wskórasz. Musi być takiej konsystencji żeby po zamoczeniu pędzla na jego czubku nie było "kulki" farby. Druga rzecz rozjaśnienia otarć (białe u ciebie), rób rozjaśnioną bazą, nie muszą być na początku widoczne, ale po dodaniu ciemnego wypełnienia nabiorą głębi, i ostatnie, to mniejsze i dużo mniej. Jak to kiedyś napisał mi kolega z forum "jak uważasz że jesteś w połowie obijania- to zakończ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi