Skocz do zawartości

M3A1 stuart 1:35

Dżejrosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaczynam nowy temat po nieudanym z KV . Będzie to Stuart italieri w 1:35 prosto z pudła , bez żadnych dodatków itp...

Mam też odrazu pytania: Jakich kolorków wybrać?

Jak nakładać dobrze szpachlę bo jako nowy modelarz i zupełnie nieświadomy skutków nie używałem szpachli (może dziwne pytanie) .

Jakich farbek wybrać do obić olejne?/akryle?

Jaki kolor wybrać do wnętrza czołgu ?

Narazie tyle , relację zaczne gdzieś w poniedziałek-wtorek bo model jeszcze nie dotarł.

Pozdrawiam

Witam

Zaczynam nowy temat po nieudanym z KV . Będzie to Stuart italieri w 1:35 prosto z pudła , bez żadnych dodatków itp...

Mam też odrazu pytania: Jakich kolorków wybrać?

Jak nakładać dobrze szpachlę bo jako nowy modelarz i zupełnie nieświadomy skutków nie używałem szpachli (może dziwne pytanie) .

Jakich farbek wybrać do obić olejne?/akryle?

Jaki kolor wybrać do wnętrza czołgu ?

Narazie tyle , relację zaczne gdzieś w poniedziałek-wtorek bo model jeszcze nie dotarł.

Pozdrawiam

Kolory jakie możesz zastosować do tego modelu... malowanie to zieleń czyli olive drab Tamiya ma dwie propozycje XF-74 Olive Drab (JGSDF) i XF-62 Olive Drab obydwie są dobre (używałem je kiedyś) ale tak czy siak przydało by się je rozjaśnić np. bielą XF-2 Flat White. Ale musowo trzeba je rozcieńczyć ponieważ malowanie nimi pędzlem może przysporzyć frustracji... może ktoś inny da ci propozycje z innych firm. Wnętrze czołgu było białe więc nie trzeba chyba pisać co potrzebujesz... swoją drogą jest sporo zdjęć pokazujących wnętrze stuarta.

Co do obić to średnio jestem w stanie ci pomóc bo to po chwilę obecną jest dla mnie zmorą. Zaś szpachlowanie... jest mnóstwo firm i rodzai szpachli do wyboru ja np używam Wamodowskiej ale ktoś inny może ci zaproponować jeszcze lepszą szpachlówkę... w każdym bądź razie miejsce/szparę jaką chcesz załatać jak na mój gust lepiej łatać nawet na dwa razy... w szczelinę nakładasz np ostrzem skalpela niewielką ilość szpachli najlepiej tak żeby za bardzo nie wychodziła poza miejsce docelowe... czekasz do momentu kiedy wyschnie i ścierasz nadmiar jeżeli efekt jest pozytywny to jedziesz dalej albo ponawiasz nakładanie szpachli.

Do obić z powodzeniem używam od jakiegoś czasu Vallejo Black Brown German Camuflage. Jednak z samymi obiciami na modelu to ostrożnie - łatwo nimi spartolić sprawę. Jeżeli jeszcze ich nie masz dobrze opanowanych to wex sobie ze 2-3 klocki (np. LEGO), pomaluj je i nanieś obicia. Efekty pokaż na forum a wtedy bedzie można cos ewentualnie podpowiedzieć. Warto też najpierw zrobić je bardzo rozjaśnionym kolorem bazowym a tylko środki wypełnić wspomnianą już farbą Vallejo.

Do rozcieńczania Tamiya tylko ich rozpuszczalnik X-20. Można go kupić w wiekszej butli X-20A - taniej wychodzi.

Jedna kwestia nie daje mi spokoju ile ten rozcieńczalnik i farbki moga kosztować?

Ej no nie żartuj sobie przecież jest na prawdę spora ilość sklepów internetowych na których się dowiesz co jak i za ile...

http://www.mojehobby.pl/

http://www.saharahobby.pl/

http://martola.pl/

http://www.hobby.szeroka5.pl/

http://www.exito.sklep.pl/

http://jadarhobby.pl/

Witam

Rozcieńczalnik Tamiya to koszt ok 40 zł za 250 ml. Lepiej kupić czysty alkohol izopropylowy ok 18 zł za 1000 ml - wychodzi 9 razy taniej, a rozcieńczalnik tamiya to nic innego jak właśnie ten alkohol z paroma dodatkami, które nie maja wg. mnie większego znaczenia. Jak dla mnie sprawuje się on dobrze. Ale dla pewności zasięgnij opinii pozostałych kolegów.

pozdrawiam

1.Ja po zakonczeniu sklejania przeszlifowywuje drobniutkim papierem i czyszcze beznyną ekstrakcyjną.

2.Po nałożeniu kalkomani, nakłada się na to sidolux a potem wash (znajdziesz poradnik na forum).Ale skoro zaczynasz to może najpierw skup się na malowaniu zobaczymy jak wyjdzie i pomyslisz o ewentualnym washu.

Mały EDIT:

Podłubałem przy wieży i karabinie przy użyciu 30 ton kleju . Martwi mnie to że model mnie chyba nie lubi (chodzi mi o mocowanie jednego z peryskopów i magazynka do browninga).:

DSC_0132_zpsfba313b2.jpg

DSC_0133_zps05719dae.jpg

DSC_0134_zpsab05d3ce.jpg

Pozdrawiam.

Zaczynam tracić cierpliwość do niego ,ale mam nadzieję że mi przejdzie .

• 3 weeks later...

Witam w końcu sie przełamałem i zrobiłem kolejne zdjęcia , ALE troszke "ostrożniej" je robiłem i dobierałem(zaznaczam że dopiero uczę się robić zdjęcia , więc rewelacji nie ma ) .

Pomalowałem wnętrze - nie do końca ,więc widać różnicę między bokami ,a środkiem.

Obicia "środkowe" robiłem przy pomocy gąbki i w małej ilości pędzlem.Jak sie będzie podobało , przyjdzie i wash.

Galeria:

Siedzenia po lewej jest nie dokończone (jest tam tylko do zdjęć) , tak jak i to po prawej.

Forum_zpsfa7aca37.jpg

Pociski zostały złoszowane wcześniej , ponieważ malowałem je złotą emalią -->czyli wash akrylowy

forum1_zps94ac6f36.jpg

forum2_zps159ad49a.jpg

forum4_zps9f67f81d.jpg

I jedno zdjęcie detali :

forum5_zps624801e4.jpg

Też są w fazie kończenia

Pozdrawiam i przepraszam za jakość zdjęć .

Dżejrosz

Przykro mi to pisać, ale są bardzo kiepskie. Nie zostawiaj tak tego, jeżeli masz możliwość to przemaluj model. Jeżeli testujesz coś to nigdy nie rób tego na modelu. Ja zawsze maleje sobie przy okazji kawałek pudełka po maśle i na nim robię eksperymenty.

Zamaluj je bo psują niezłą całość. Jeśli już chcesz robić obicia pędzlem, kup sobie 000, przygotuj starannie farbę. Jak będzie za gęsta nic nie wskórasz. Musi być takiej konsystencji żeby po zamoczeniu pędzla na jego czubku nie było "kulki" farby. Druga rzecz rozjaśnienia otarć (białe u ciebie), rób rozjaśnioną bazą, nie muszą być na początku widoczne, ale po dodaniu ciemnego wypełnienia nabiorą głębi, i ostatnie, to mniejsze i dużo mniej. Jak to kiedyś napisał mi kolega z forum "jak uważasz że jesteś w połowie obijania- to zakończ