Ja Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Nooo, szczególnie te ryfle na pokładzie mogłyby zabić, gdyby jakiś mariaczok się o nie potknął i dajmy na to, pizgnął głową w wylot aparatu torpedowego... P.S.: Poza tym, wszystko OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 pyszne. czekamy na więcej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Nooo, szczególnie te ryfle na pokładzie mogłyby zabić, gdyby jakiś mariaczok się o nie potknął i dajmy na to, pizgnął głową w wylot aparatu torpedowego... P.S.: Poza tym, wszystko OK... Nie wiem co jest nie tak z ryflami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Wielkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Nie wiem jakie duże były te japońskie, ale ryfle bywają spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Ale nie wielkości ludzkiego uda - tak po przełożeniu skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Ale z pół metra czasem mają. Ja takie widziałem na własne oczy, na brytyjskim krążowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Spiton kurna, nie zawsze długość jest ważna. Czasami ważniejsza jest grubość, jak w znanym dowcipnym kawale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Nooo, szczególnie te ryfle na pokładzie mogłyby zabić, gdyby jakiś mariaczok się o nie potknął i dajmy na to, pizgnął głową w wylot aparatu torpedowego... P.S.: Poza tym, wszystko OK... Kolego Ja....pokaż swoje siedemsetki,bo chyba poddajesz pod ocenę poczynania Rhayader-a jako czysty teoretyk....Sklej jedną 700-kę pokazując na forum i sam uznasz,że skala ta jest skalą iluzji ....dopiero następnie pozwalaj sobie na niewybredne komentarze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 21 Maja 2014 witek@ - jak dobrze znowu cię tu widzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 21 Maja 2014 Autor Share Napisano 21 Maja 2014 Ryfle oczywiście, że są za duże, jak sporo elementów w tej skali. Na pomostach, które są z blaszek widać już delikatniejszy wzór. Ale cóż, tak wygląda 20-letnia tamiya. Można by wytrawić sobie pokład (nie potrafię) lub składać pokład z fototrawionej ryflowanej blaszki (jeśli są takie w tej skali). Mnie by się nie chciało; ba, jeszcze podkreśliłem te ryfle dając intensywny ciemny wash, bo tak podoba mi się bardziej odbijacze z linTakie coś by pasowało? Tylko raczej mniejsze, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Kolego witek@, krótko: 1. Nie pokażę Ci swoich siedemsetek, bo najzwyczajniej w świecie ich nie produkuję i to z bardzo prostego powodu - mój stary umęczony wzrok nie byłby w stanie sprostać wyzwaniu (ze skalą 1/350 mam już problemy). Ale ostatnio kupiłem jedną siedemsetkę ze stajni Niko Model z zamiarem zmierzenia się z coraz bardziej popularną na forum skalą. Jak wyjdzie, będę kontent, jak nie, trudno - 140 zł spiszę w straty. 2. Gdzie jest napisane, że czysty teoretyk nie ma prawa poddawać pod ocenę pracy innych, nawet praktyków? Nawiasem mówiąc, akurat prace Rhayadera cenię sobie bardzo wysoko i jego wątki śledzę ze szczególnym zainteresowaniem. Poza tym w swoim poście nie oceniałem poczynań Rhayadera, bo to nie On był autorem nieszczęsnych ryfli, jeno producent zestawu, który co by nie powiedzieć, dał z nimi ciała. 3. Co ma skala iluzji do spartaczonych - podkreślam, że przez producenta zestawu, a nie naszego forumowego kolegi - ryfli. Iluzją byłby widok ryfli mimo ich braku (jakaś trójwymiarowa kalkomania, czy cóś), a tak ryfle są i jeszcze sakramencko kłują w oczy nietrzymaniem skali (chodzi o ich szerokość i wysokość) mimo naszpikowania pokładu wieloma innymi pierdółkami. 4. Post powstał w wyniku wpisu spitona. Stwierdził, że detale zabijają. No to sobie zażartowałem. Niektórzy żart kupili, niektórzy nie. Widocznie niejednaki jest poziom poczucia humoru w narodzie. 5. Nie bardzo wiem, w którym miejscu można zarzucić mojemu komentarzowi niewybredność. 6. Zawsze kieruję się zasadą, że najpierw zastanawiam się głęboko nad tym, co chcę napisać, a dopiero potem wprawiam klawiaturę w ruch. Polecam stosowanie tej zasady innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Ten Matsu jest znacznie mniejszy od twojej korwety. Nie zdajesz sobie sprawy jaki to mały okręt. Ja mam taki sam na półce, to mogę docenić. Robiłem te wszystkie detale, to wiem z jaka klasą Rhayder go buduje. Po prostu zdjęcia tworza iluzje, ze te elemenciki są duże. Ale my siedemsetkowcy wiemy jak jest ,-))))Bez lupy nie ma co podchodzić do ogladania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Spiton, masz rację. Ja się z Tobą zgadzam. Zobaczyłem co jest grane po tym, jak otworzyłem pudełeczko z zakupioną przeze mnie :"siedemsetką". Najpierw ogarnęło mnie przerażenie, że tylko jakieś kostki z żywicy mi przysłali, a dopiero potem zobaczyłem, że jakieś włoski z tych klocków wystają. W instrukcji obsługi te włoski nawet mają przyporządkowane numerki, żeby trafiły we właściwe miejsce na modelu. Ciężka sprawa... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Kolego Witek@. Zarówno Ja jak i kolega Ja (ale durnie to brzmi ) jesteśmy teoretykami w temacie (Prince of Wales wciąż mnie straszy i czeka na swoją kolej ), ale czepiać się czepiamy z dwóch powodów: 1) Producent faktycznie zawalił... 2) Bo w pracy Rhayadera nie ma się do czego przyczepić, a do czegoś trzeba (tak, okrętowy troll wrócił Tylko gdzie jest Wallace? ) A tak w ogóle, to Cię wieki nie widziałem Kiedy jakiś warsztacik? Już mi ślinka cieknie na samą myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Witek@ obiecał KONGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Maja 2014 Autor Share Napisano 22 Maja 2014 No właśnie witek@ co z Kongo? Do mnie dopłynął zestaw pontosa do 1/350...straszną mam na niego ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Takie coś by pasowało? Tylko raczej mniejsze, prawda?] Raczej mniejsze i raczej innaksze.. Rozważ takie - tankowiec IJN Erimo: lub takie - jeśli chciałbyś mieć dystans między burtami a przy okazji - tu masz dziobową część burty niszczycieli typu Matsu: paczym dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Maja 2014 Autor Share Napisano 22 Maja 2014 Wy tu o ryflach...ryfle to pikuś Kotwicę chciałem przykleić Dziury nie ma... Skończyłem przednie działo. Wyprułem plastik z tyłu i wkleiłem imitacje wyposażenia. Powinienem robić szmatkę na lufę, jak na zdjęciu blacmana? Bez niej podoba mi się bardziej. Pomalowałem tylną 12.7 Poskładałem stojaki i wkleiłem bombki blacman Dzięki! Na pierwszym zdjęciu są 2 rodzaje. Poziome na rufie i pionowe na śródokręciu, ale na drugim zdjęciu to nie mogę się żadnych dopatrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Brak dziury to mniejszy problem niż za duża ale na drugim zdjęciu to nie mogę się żadnych dopatrzyć bo tam stoją zacumowane łodzie... - tak pewnie robili dystans... ps armata świetna ! ja bym zostawił bez pokrowca to wprawdzie inna wersja armaty 127mm ale nie mam namierzonej akurat z Matsu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Na pierwszym zdjęciu są 2 rodzaje. Hmm, jak dla mnie to jest jeden rodzaj, tylko powiesili, jak im pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 31 Maja 2014 Autor Share Napisano 31 Maja 2014 Tone - parter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Maja 2014 Share Napisano 31 Maja 2014 Mogę się jedynie zachwycać !!!! Kosze na bomby głębinowe fantastyczne. Reszta detalu też !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 31 Maja 2014 Autor Share Napisano 31 Maja 2014 Pierwszy element dioramy skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi