GeraltofPoland Napisano 30 Października 2013 Share Napisano 30 Października 2013 Witam wszystkich forumowiczów którzy już mnie zapomnieli, jak i tych, którzy nawet mnie nie zapamiętali. Od dawna nie pokazywałem żadnych warsztatów ani galerii, gdyż najpierw oczekiwanie na zakup aerografu zmusiło mnie do kilkumiesięcznej abstynencji modelarskiej, potem powróciłem do tworzenia, co niestety skończyło się popsuciem i w rezultacie niedokończeniem dwóch modeli. Jednak potraktowałem to jako rozgrzewkę po długiej przerwie, wyciągnąłem z błędów wnioski, przede wszystkim żeby 4 razy przymierzyć i 10 razy pomyśleć przed przyklejeniem, nie śpieszyć się, starać się nie kleić po malowaniu, bardziej dbać o precyzję i delikatność, nie śpieszyć się, nie starać się poprawiać na siłę "w afekcie", nie szaleć zbytnio z CA, dbać o porządek i czystość warsztatu i co najważniejsze z niczym się nie śpieszyć. Stwierdziłem też, że moje zdolności jednak nie są jeszcze tak wysokie jak się spodziewałem więc naprawdę warto założyć warsztat, gdzie ktoś bardziej doświadczony zawsze może odpowiedzieć na pytanie lub wytknąć niezauważony błąd i dać poradę. Postanowiłem wziąć się za ten oto model (dla informacji mój dziesiąty model, pierwszy w tej skali i pierwszy malowany aero który, mam nadzieję, zostanie ukończony i zaprezentowany światu). Mam nadzieję, że go nie zepsuję żadnym babolem, bo po pierwsze lubię ten pojazd, po drugie popsucie trzech modeli z rzędu byłoby raczej kiepskie. Jednak po Tamce robionej prosto z pudła nie spodziewam się specjalnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 30 Października 2013 Share Napisano 30 Października 2013 Heh, wiem o co chodzi . Sam próbuję zacząć to wspaniałe hobby i walczę z dwoma modelami. Porady bardziej doświadczonych Kolegów w warsztatach są bezcenne . Zrobić dobry model to sztuka, ale ważne, że wyciągasz wnioski i idziesz dalej . Trzymam kciuki i kibicuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 A wogole dlaczego męczysz się z super gluten?Tamiya extra thin albo podobny innej firmy jest dużo dokładniejszy i wygodniejszy.A nawet jeśli Ci się poleje nie ma bólu,jak pomalujesz będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 Hej, Właśnie skończyłem ten model w innej skali. Zajrzyj do warsztatu może coś pomoże w budowi. viewtopic.php?f=87&t=38564 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 31 Października 2013 Autor Share Napisano 31 Października 2013 Hej,Właśnie skończyłem ten model w innej skali. Zajrzyj do warsztatu może coś pomoże w budowi. viewtopic.php?f=87&t=38564 Tak się składa, że z dwóch "pudełkowych" malowań też wybrałem Seydlitza i też spróbuję pobawić się z modulacjami kolorów, bo taki kanciasty model w jednolitym malowaniu fajnie się do tego nada. A wogole dlaczego męczysz się z super gluten?Tamiya extra thin albo podobny innej firmy jest dużo dokładniejszy i wygodniejszy.A nawet jeśli Ci się poleje nie ma bólu,jak pomalujesz będzie ok. Używam i bardzo lubię Extra Thin, ale CA używam do klejenia blaszek oraz używałem go do klejenia już pomalowanych elementów, ale nauczyłem się, żeby nigdy już tak nie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sickboy69 Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 No to powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 Nie wiem jak w 1/48 ale w 1/35 Tamiya daje odlane w całości osłony wydechów... Koniecznie trzeba to wymienić na blaszkę z siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 31 Października 2013 Autor Share Napisano 31 Października 2013 Nie wiem jak w 1/48 ale w 1/35 Tamiya daje odlane w całości osłony wydechów... Koniecznie trzeba to wymienić na blaszkę z siatką. Niestety raczej nie wymienię, gdyż:1. Nie znalazłem zestawu blaszek do tego pojazdu w 1:48, a próbując robić blaszkę wycinaną z arkusza przy obecnych umiejętnościach nie uzyskam dobrego efektu. 2. Niezbyt mi się opłaca składać zamówienie na jedną jedyną blaszkę- mam ograniczone fundusze modelarskie, nie mam w okolicy sklepu modelarskiego więc kupuję przez internet i wolę stopniowo skompletować i złożyć większe zamówienie na raz, zamiast kupować po jednej rzeczy, a nie chcę robić kolejnych dłuższych przerw w klejeniu, bo to właśnie one wpływają na zanik umiejętności. 3. Zaplanowałem ten model jako prosty i przyjemny "prosto z pudła" i tego się na razie trzymajmy. Chwilowo nie chcę robić super- dokładnych modeli, a raczej wdrożyć się na nowo w hobby po serii długich przerw, nauczyć dobrego malowania aero i ugruntować obecne umiejętności. 4. Po prostu jakoś dramatycznie mi ten detal nie przeszkadza, a jak mówiłem kleję dla przyjemności. Na wypasione rekonstrukcje z dodatkami za 200zł jeszcze przyjdzie dla mnie czas. Zresztą już na samym początku udało mi się zrobić babola, bo szlifując spachlę przez nieuwagę przyszlifowałem kilka nitów. Naprawdę nie ma więc sensu, żebym próbował tworzyć nie wiadomo co, skoro mi to i tak nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 http://modelarmour.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3331:hauler-sdkfz232-german-armoured-car&catid=37:kits&Itemid=60 Jak co Hauler robi zestaw do tego szkraba w 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 31 Października 2013 Autor Share Napisano 31 Października 2013 Dobrze wiedzieć że są też blachy do pojazdów w 1:48, ale jak mówiłem mam naprawdę sporo do nadrobienia w zakresie podstawowych zdolności, idzie mi ostatnio gorzej niż przy trzecim czy czwartym modelu. Chwilowy postęp prac i wspomniany nieszczęsny błąd w szlifowaniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 Nie pękaj, będzie dobrze ;) Jak na razie ciężko ocenić, czy podpowiedzieć bo podstawowy zakres prac przy modelu bez zastrzeżeń. Czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 31 Października 2013 Autor Share Napisano 31 Października 2013 Gdzieś widziałem fajną metodę malowania kół aerografem, przy użyciu takich szablonów technicznych: Gdzie można kupić coś takiego? Znajdzie się w jakimś markecie narzędziowo- budowlanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 1 Listopada 2013 Autor Share Napisano 1 Listopada 2013 Chwilowy postęp wygląda tak: Mam pewne wątpliwości co do wklejenia tego elementu: Gdyż nie chce się on zmieścić między błotnikiem a reflektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 Dziwne, u mnie pasowało bez problemu. Pamiętaj, że Seydlitz miał właśnie te skrzynki a nie granaty dymne które w skali 1/35 miałem jako opcję. Spróbuj pokombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 Model już prawie całkowicie posklejany- narzędzia i lufy pomaluję osobno. Teraz muszę tylko popracować minimalnie ze szlifowaniem i pomalować to co już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 Właśnie zdarzyła mi się dziwna rzecz: po nałożeniu na kalki sidoluxu, washa i lakieru satynowego dwie kalkomanie częściowo się odczepiły i odkruszyły: Czym może to być spowodowane? W jaki sposób mogę to naprawić\zamaskować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi