Skocz do zawartości

БОРОДИНО ( Borodino ) - 1/350 Zvezda

Marcin Rogoza

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator

Mała aktualizacja, żeby nie było, że się nic nie dzieje

Burty oskórowane, szpachlowane, szlifowane - czekają na bulaje i inne elementy zewnętrzne.

Pokład położony nowy z płytki HIPS z rowkami

I tak dłubię, codziennie coś do przodu - robota nie pędzi ale progres jest

borodino_003_zps1cae14e9.jpg

borodino_004_zpsad9f5be7.jpg

• Super Moderator
Masę pracy już w ten projekt zainwestowano ;-)
Mam nadzieję, że Borodino nie będzie brzydszy od bogini Mikasy

Ja natomiast przewrotnie zapytam o Takao ;-)
Takao grzecznie schowane do szafeczki - ambitnie podszedłem do niego i potrzebuję na niego zdecydowanie więcej zaparcia niż myślałem. Muszę do niego dojrzeć. A wcześniej jeszcze zmobilizować się do dokończenia Shinano

• Super Moderator
A nie będzie problemu z odtworzeniem poprzecznych linii podziału desek pokładu?
Na pokładzie "z pudełka" nie ma żadnych poprzecznych podziałów. Przed decyzją o rowkowanym HIPS-ie przyglądnąłem się pokładowi mojej Mikasy - tam też nie ma poprzecznych podziałów a pokład prezentuje się całkiem sympatycznie. Poza tym nie ma tak dużych luźnych powierzchni tego pokładu więc brak podziałów nie będzie rzucał się w oczy

Z tym podzialem to roznie bywa. Generalnie dechy byly kladzione bardzo scisliwie - tak aby wlasnie uniknac wszelkich podzialow, ktore my za wszelka cene chcemy pokazac....

Ale chyba bardziej byly widoczne linie podzialu wzdluznego niz laczenie poprzeczne.

10974569015_dc1a6386f1_b.jpg

Zrodlo"Wyd. Gakken"

To zdjecie ISE. Robione wzdluz linii wzdluznych (ale fajne zdanie..) widac podzialy poprzeczne ale bardziej jako zmiane kolorow desek niz samego podzialu.

Nie mam niestety zdjecia zrobionego "w poprzek" aby porownac....

Powodzenia w budowie!

• Super Moderator
Z tym podzialem to roznie bywa. Generalnie dechy byly kladzione bardzo scisliwie - tak aby wlasnie uniknac wszelkich podzialow, ktore my za wszelka cene chcemy pokazac....
Dałeś mi do myślenia, szczególnie tym zdjęciem Faktycznie - staramy się o te poprzeczne podziały a jednak nie zawsze są one wskazane

Powodzenia w budowie!
Dzięki - robi się cały czas

• Super Moderator

Brutalnych prac ciąg dalszy... Generalnie pracuje nad tym, by doprowadzić bryłę kadłuba, nadbudówek etc do jako takiego stanu. Póki co pojawił się deskowany pokład na kolejnym piętrze, doszła na nowo wykonana nadbudówka rufowa. I tak sobie brnę przez to bagienko jakoś do przodu

Poniżej fotki - wiem, etap może mało widowiskowy ale bardzo ważny Doprawdy, Zvezda zdupczyła ten model, zarówno spasowaniem jak i merytoryką (ale na moje szczęście stopuję się w przeróbkach, ograniczając się na prawdę do niezbędnego minimum)

borodino_005_zps82b3b0b1.jpg

borodino_006_zps3abc1220.jpg

borodino_007_zpsee20e231.jpg

Gnam do kolejnych pracy, by znowu nie być zakrzyczanym, że się obijam

Zwróćcie uwagę że na tym zdjęciu niskie, mocne słońce podkreśla podłużne podziały pokładu. Na wszelki wypadek pooglądałbym jeszcze inne foty.

no to jeszcze taka znaleźna:

11212365555_0e391dca59_b.jpg

i wracam na fotel obserwatora ...