blacman Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Miałem oba - zostawiłem sobie Fujimi. Ma lepiej oddane detale. I lepszy pokład - jeśli nie planujesz go zastępować blaszką lub drewnem. ale Hasegawa nie jest taka zła... ma inaczej opracowany kadłub. Wg mnie łatwiejszy w wykonaniu. Ale mniej detali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Też się zastanawiam nad Akagi i waham się między Fujimi a Hasegawą... zastanawiam się nad inną kwestią- czy u Fujimi spód kadłuba jest do pomalowania na czerwono i widoczny na zewnątrz, czy wkłada się go do środka kadłuba jak we wszystkich nowych modelach fujimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 3 Stycznia 2015 czy u Fujimi spód kadłuba jest do pomalowania na czerwono i widoczny na zewnątrz, czy wkłada się go do środka kadłuba jak we wszystkich nowych modelach fujimi?Hmmmm..... ???? Kurka - nakreślisz coś bliżej, bo zupełnie nie znam tej kwestii (z braku takowych modeli Fujimi) - o co kaman ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 W modelach od linii wodnej są zawsze te płaskie plastikowe "spody" do podklejenia pod kadłub, na które wewnątrz mocujesz ciężarki i takie tam. W większości przypadków ta część robi za wodnicę na modelu i jest do pomalowania na czarno/czerwono, bo po prostu ją widać na zewnątrz. W nowych modelach fujimi tak nie jest- "spód" chowa się do kadłuba i nie widać go na modelu, co ma jednak niemałe znaczenie wizualne, bo okrętowi "znika" trochę kadłuba i sprawia wrażenie bardziej zanurzonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 3 Stycznia 2015 Aaaa..... to już rozumiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 A ja nie bardzo... We wszystkich modelach Fujimi, które mam czerwona podkładka się nie chowa do wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 3 Stycznia 2015 A ja nie bardzo...We wszystkich modelach Fujimi, które mam czerwona podkładka się nie chowa do wewnątrz No tak też myślałem do chwili tłumaczenia filipa... Stąd moje zdziwienie, bo też do tej pory nie spotkałem, aby podkładka chowała się do wnętrza kadłuba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Moze to jest tak, jak w niektorych modelach Trumpetera? Jesli chcemy pelny kadlub, przyklejamy dolna czesc do burt. Jesli ma byc do lini wodnej, to taka czesc (ma fazke) przyklejamy od spodu, aby okret zachowal ksztalt. http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/tru/images/tru_5777_parts1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Też zauważyłem że to nie jest cecha wszystkich modeli Fujimi- w moim Yamato spód jest czerwony i na wierzchu, a już w Takao chowa się do środka. Fujimi wydało nawet zestaw z duetem Shigure i Yukikaze gdzie ten drugi ma wodnicę, a ten pierwszy nie... http://thumbnail.image.rakuten.co.jp/@0_mall/northport/cabinet/fujimi/futokusp39_03.jpg http://thumbnail.image.rakuten.co.jp/@0_mall/northport/cabinet/fujimi/futokusp39_02.jpg Dla mnie to kompletnie bez sensu dlatego wolę się upewnić przy okazji każdego modelu Fujimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Ej, a co z tym Akagi ? leży w szufladzie, czy już gotowy pływa po półce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi