Skocz do zawartości

IJN Akagi 1/700 Fujimi

lkemot

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem oba - zostawiłem sobie Fujimi. Ma lepiej oddane detale. I lepszy pokład - jeśli nie planujesz go zastępować blaszką lub drewnem.

ale Hasegawa nie jest taka zła... ma inaczej opracowany kadłub. Wg mnie łatwiejszy w wykonaniu. Ale mniej detali...

• 11 months later...
  • Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Też się zastanawiam nad Akagi i waham się między Fujimi a Hasegawą... zastanawiam się nad inną kwestią- czy u Fujimi spód kadłuba jest do pomalowania na czerwono i widoczny na zewnątrz, czy wkłada się go do środka kadłuba jak we wszystkich nowych modelach fujimi?

• Super Moderator
czy u Fujimi spód kadłuba jest do pomalowania na czerwono i widoczny na zewnątrz, czy wkłada się go do środka kadłuba jak we wszystkich nowych modelach fujimi?
Hmmmm..... ???? Kurka - nakreślisz coś bliżej, bo zupełnie nie znam tej kwestii (z braku takowych modeli Fujimi) - o co kaman ?

W modelach od linii wodnej są zawsze te płaskie plastikowe "spody" do podklejenia pod kadłub, na które wewnątrz mocujesz ciężarki i takie tam. W większości przypadków ta część robi za wodnicę na modelu i jest do pomalowania na czarno/czerwono, bo po prostu ją widać na zewnątrz. W nowych modelach fujimi tak nie jest- "spód" chowa się do kadłuba i nie widać go na modelu, co ma jednak niemałe znaczenie wizualne, bo okrętowi "znika" trochę kadłuba i sprawia wrażenie bardziej zanurzonego.

• Super Moderator
A ja nie bardzo...

We wszystkich modelach Fujimi, które mam czerwona podkładka się nie chowa do wewnątrz

No tak też myślałem do chwili tłumaczenia filipa... Stąd moje zdziwienie, bo też do tej pory nie spotkałem, aby podkładka chowała się do wnętrza kadłuba....

Też zauważyłem że to nie jest cecha wszystkich modeli Fujimi- w moim Yamato spód jest czerwony i na wierzchu, a już w Takao chowa się do środka.

Fujimi wydało nawet zestaw z duetem Shigure i Yukikaze gdzie ten drugi ma wodnicę, a ten pierwszy nie...

http://thumbnail.image.rakuten.co.jp/@0_mall/northport/cabinet/fujimi/futokusp39_03.jpg

http://thumbnail.image.rakuten.co.jp/@0_mall/northport/cabinet/fujimi/futokusp39_02.jpg

Dla mnie to kompletnie bez sensu dlatego wolę się upewnić przy okazji każdego modelu Fujimi