skala72 Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Żadna nowość, te figurki UFM są już od dłuższego czasu na rynku, ale ... w Polsce nie opłaca sprzedawać się Polaków Co do tych pierwszych, czytaj wyżej. PS. Jak bym tobie powiedział jakie proporcje sprzedaży polskich pojazdów/figurek są pomiędzy Polską a Europą, to byś padł na kolana, wyszło by na to, że wszyscy są anty-patriotami. Dziwie się tylko dlaczego nie ma prowadzonych warsztatów modeli lub figurek polskich na forum, a wielu z was (forumowiczów) kupiło modele np. z MT. Teraz piszę tylko w temacie, finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 ... ale ... w Polsce nie opłaca sprzedawać się Polaków ... PS. Jak bym tobie powiedział jakie proporcje sprzedaży polskich pojazdów/figurek są pomiędzy Polską a Europą, to byś padł na kolana, wyszło by na to, że wszyscy są anty-patriotami. Dziwie się tylko dlaczego nie ma prowadzonych warsztatów modeli lub figurek polskich na forum, a wielu z was (forumowiczów) kupiło modele np. z MT. Pozwoliłem sobie zacytować fragmenty, z którymi się nie zgadzam. O to całe myślenie, dobrze że nie wszystkich. W Polsce nie opłaca się sprzedawać Polaków, to takie przesłonięcie pola widzenia po przez mamonę. Taka firma jak Toro model z powodzeniem wypuściła na rynek kali do polskich pojazdów, zrobiła niszowego Kubusia w trzech skalach, jak również samochód pancerny wz 29 o ile się nie mylę oraz figurki WP, i jakoś się opłaca. Co do tego ile sprzedaje się na zachodzie a ile w Polsce to odpowiedz może być jedna - ceny są z Zachodu a niestety zarobki są polskie. To właśnie cena jest tą barierą nie do przeskoczenia dla nie jednego z nas. A co do warsztatów figurek czy innych, że takowych nie ma to chyba indywidualne podejście modelarza, czy chce pokazać czy nie, wiele figurek było tu pokazanych po przeróbce np z Preisera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Tu masz link gdzie zostały wykorzystane z zestawu Arabów z CP-Models (nr.kat.: CMP NNA01). viewtopic.php?f=68&t=39894. Co do pojazdów i figurek WP, to bez przesady z cenami, wahają się one w granicach 40-100 pln, można sobie pozwolić na fajny zestaw. trzeba pamiętać również o plastiku, mówię o Mirage Hobby, bardzo mało warsztatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 24 Października 2013 Share Napisano 24 Października 2013 Widzę Adamie że tylko my dwaj podjęliśmy polemikę na temat figur WP. Temat z figurami CP z Tygrysem znam, ale nie zmienia to jednak faktu że są one koszmarne. W porównaniu choćby do TQD wyglądają jakby rzeźbił je ktoś po dobrej flaszce. Natomiast jeżeli chodzi o ceny to nie zmieniam zdania. Fakt że można coś dobrać na chwilę obecną jeżeli mówimy o skali 1/72 waha się faktycznie pomiędzy 40 - 60 zł i to jeżeli chodzi o zestawy polskie czy zagraniczne. Tylko weźmy wszystko pod uwagę załóżmy model, dodatki do niego tj jakaś blacha, ew, żywica i dokup sobie do tego zestaw figurek jak nic wychodzi ok 200 zł a to nie koniec, podstawka, roślinność farby kleje i cała chemia. Ale zbaczamy z drogi o figurkach WP z mojej wiedzy figurki z Under Fire Miniatures prawdopodobnie wkrótce będą do kupienia w Polsce, czyli dojdą nowe figurki z września i nie będzie źle. Wtedy wiem na co będziemy narzekać ... na brak zwierzątek w królewskiej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 gumowy01 oprócz figurek z http://www.underfireminiatures.com/page12.htm które polecam i posiadam (poza zestawem obsługi moździerza który wkrótce dokupię) są jeszcze figurki z http://www.warmodellingminiatures.com/index.php?id_category=64&controller=category&id_lang=1 i dużo słabsze ale bogatsze ofertowo z http://earlywarminiatures.com/index.php?main_page=index&cPath=269_270 oraz zestawy z http://www.shqminiatures.co.uk/Ranges/WWII/Polish/Polishmain.php?UID=2013102502070277.254.48.60 i http://www.wargamesfoundry.com/our-ranges/20mm-ww2/20mm-ww2-packs/ - zestawy WW2017 i WW2018. Figurek z SHQ i Wargamesfoundry jeszcze nie posiadam. Czasami na Ebayu można trafić na jakieś domowej roboty żywiczniaki albo odlewy z białego metalu ale bardzo rzadko i o różnej jakości. Ja osobiście przerabiam na Polaków zestawy Caesar Miniatures 7711, 7713 i obsługę z zestawu 7202, oraz zestawy Preisera. Fajne główki do wykorzystania robi Dan Taylor Modelworks. Więcej zestawów nie pamiętam i idę spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Widzę Adamie że tylko my dwaj podjęliśmy polemikę na temat figur WP. Bo to nie ten wątek ;) Swoją drogą to jest totalna posucha odnośnie współczesnych figurek WP w 72. Adam - a czy Ty posiadasz na stanie blaszki PE z kałachami? Coś takiego chyba kiedyś ACE robiło. Kiedyś myślałem, żeby strzelic w PE beryle w 72 i przeróbka tego co jest na rynku do ~współczesnych WP była by dość łatwa. Ale czasu brak i mój PCt się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 25 Października 2013 Share Napisano 25 Października 2013 Nie, kiedyż Armory robiło z żywicy, ale się zmyło. W sprawach sklepowych pisz TU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 "Złośliwcze" Drogi, czy miałeś w rączkach zestaw z Wargammingminiatures? Bardzo interesuje mnie opinia o nim... Chetnie razem z kimś bym kupił zestaw, żeby ograniczyć koszty przesyłki, bo liczą chyba ze 15-20Euro, a w paczce zmieściłyby się 3 zestawy ( pisze z pamięci, kiedyś z nimi korespondowałem , ale wystraszyła mnie cena przesyłki). Co do Underfireminiatures to niewłaściwe jest obuwie, pasują właściwie tylko na saperów polskich :( Ktoś z Kolegów może się podzielić zdjęciami /opinią o SHQ? zestawy ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 mysiek13 jeśli chodzi o ten zestaw to mam go i postaram się do końca przyszłego tygodnia wrzucić ich zdjęcia. Zdjęcia surowych figur z SHQ znajdziesz na ebay lub po prostu wpisz w gogle. Się będziesz tam obuwia czepiał Nie tylko saperzy, z 10BK i WBP-M też takie buty nosili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 Wiele mitów tutaj narosło. Jako osoba mająca informacje z pierwszej ręki, muszę wskazać, iż: 1. Pierwszy numer 9,98, kolejne nie więcej niż 20 zł. 2. Kolekcja ma liczyć 79 numerów. 3. Figurki w filmiku to raczej nie wydawane w kolekcji, zobaczcie np na Niemców - typowe pozy Pegasus German Infantry. 4. W przyszłości kilka zestawów piechoty, działa (w tym przeciwlotnicze), kawaleria. 5. Mają być też wojska radzieckie. 6. Dostępny w empikach, kioskach kolportera itp. 7. Nakład ma być duży. 8. Z którymś z kolei numerem będzie zwykły TKS, bez nkm 20mm. Najlepsze źródło informacji: http://strategie.net.pl/viewtopic.php?f=50&t=12067&start=120 Ps - jeden wybrany numer będzie do wygrania w tym konkursie: viewtopic.php?f=57&t=40448 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 2. Kolekcja ma liczyć 79 numerów. Tego nie spodziewałem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 O rany aż tyle numerów może załapią się też samochody pancerne z września wz 29 i 34, bo na małą skalę nie miały szczęścia. Mają być też sowieckie, ja mam apetyt na T-28 i T-35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 może załapią się też samochody pancerne z września wz 29 i 34, bo na małą skalę nie miały szczęścia. Oj przydały by się,przydały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 A tak mi teraz do łba wpadło. Ciekawe czy pojawi się jakaś gra do tych zestawów, podobna do tego co Zvezda wydaje. Było by fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 Graczy by to pewnie zadowoliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 skala72 przeczytaj http://strategie.net.pl/viewtopic.php?f=50&t=12067&start=120 Zasady do gry są testowane i cały czas rozwijane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 No to super. W tym toku, może trzeba spodziewać się kolejnych wydań: 1941 (DAK), ..., 1944 (DD) i 1945 (Berlin). Jeżeli tak, to ... będzie rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Cóż, szersze plany dopiero po sukcesie tego pierwszego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Witam! A wiadomo może, kiedy toto będzie dostępne? Bo marzy mi się makieta stanowiska Ursusa z MSPO sprzed paru lat (czy tam tych targów obronnych z pocz roku-sprawdzi się) z tankietką... Ile toto by mogło kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Kolega nie czytał wątku od początku. Premiera w dniu jutrzejszym, a kosztować ma ok 10 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Istotnie, teraz doczytałem. Dzięki W ndz zajrzę do EMPiKu w Galerii Krakowskiej, i tak po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Czekałem, czekałem i się doczekałem Mam już w łapkach cieplutki modelik TKS. Tak jak gdzieś już pisałem, (co prawda wtedy wypowiadałem się na podstawie zdjęć) model jest mimo że składa się raptem z 12 elementów najlepszą repliką tego pojazdu. RPM może się już chować ze swoim wyrobem, no chyba że ktoś będzie takim wariatem jak ja i zaplanował otwarcie tego TKS-a i zrobienie mu wnętrza. Ma co prawda uproszczenia i delikatne błędy, ale też jeszcze nie widziałem w 100% idealnego modelu. Myślę że czas faktycznie założyć nowy temat dotyczący całej serii "Wrzesień 1939" bo ma wyjść 79 numerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 I to dychę kosztuje? Daj proszę jakąś fotę-Inbox, no i chociaż efekt potem. Relacja ze składania też mile widziana ^^ Nawiasem-do twojego avka pięknie pasowałby LEGO Rosiek z MSPO ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inkub Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 Kosztuje niecala dyche - pierwszy numer. Pozostale beda kosztowac 19,95 PLN. Drugi bedzie PzKpfw A Ausf. A, trzeci C2P, czwarty dowodczy Pz I... a w dalszej kolejnosci PzKpfw I Ausf. B, Kfz 13, TKS-3. kilka dni temu zrobilem inboxa, jest co prawda robiony pod katem wargamingu, ale foty powinny wystarczyc i modelarzom redukcyjnym http://miniwojna.blogspot.com/2013/11/prosto-z-pudeka-tankietka-tks-z.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Listopada 2013 Share Napisano 15 Listopada 2013 I to dychę kosztuje? Daj proszę jakąś fotę-Inbox, no i chociaż efekt potem. Relacja ze składania też mile widziana ^^Nawiasem-do twojego avka pięknie pasowałby LEGO Rosiek z MSPO ;) Chłopie, tu nie ma co oglądać - skoda czasu i życia, pierwszy model kosztuje 9,98 zł., to nie jest model za 1500-100-90 tylko kupuje się w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi