BOMI21 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Dobra, dotarło do mnie pudło z MiGiem-29 9-12 early. No to zaczynamy: Podobno producent wyprasek coś pomieszał i porozsyłał do kupujących ten zestaw z kadłubem od 9-13 - widocznie albo ja mam szczęście, albo już sobie z tym poradzili Rakiety. Standardowy zestaw 2x R-27R i 4x R-73 (znany z 9-12 Late i 9-13) został zamieniony na 2x R-27R, 2x R-73 i 2x R-60. Dla niektórych to plus (nasze MiGi bardzo często latają z R-60) dla innych - minus, przykładowo nie podwiesimy już czterech R-73 :-/ Ale coś za coś. Ja uważam taką zmianę za jak najbardziej pozytywną . No to jedziemy z wypraskami. Skupię się tylko na zmianach w stosunku do 9-12 Late. Po lewej zmieniony zestaw pylonów - wyleciała jedna para APU-73 ( tak jak pisałem, w poprzednich zestawach były cztery R-73) Poza tym zmian brak. Belki dla R-60 były i w poprzednich zestawach. Pośrodku - zwykła ramka ze "stelażem" pod silnik i SZOK! GWH zamieściło w tym wypuście standardowe wyrzutnie pułapek cieplnych! Będą one niezbędne do wykonania jakiegokolwiek MiGa-29 latającego w PSP, ale też zdecydowanej większości maszyn wersji 9-12, jakie zostały wyprodukowane. Wyrzutnie pułapek cieplnych po raz pierwszy zamontowano na prototypie "917". dokonano tego w w lipcu 1984 roku. Następny był "925". Od tej pory wyrzutnie montowano na wszystkich MiGach-29. Po prawej dodatkowa ramka do wczesnego wariantu - czyli charakterystyczne płetwy pod ogonami (miały polepszać charakterystyki korkociągu i wchodzenia/wychodzenia z niego), inne końcówki ogonów (w miejsce wyrzutni pułapek cieplnych), inny zagłówek pilota i parę anten. Na ramkach doszukałem się też zwykłego "chlapacza" z późniejszych wersji. Czyli zestaw zawiera wszystkie części, które zawierał oryginalny 9-12 Late. W końcu Chińczycy zauważyli też, że MiG-29 miał "throttle lever", czyli ten.. yyyy przesuwany "ustawiacz" mocy silnika. Zmieniono blaszki - upusty na napływach mają cieńszą "siateczkę", dodano też części zasłon głównych wlotów powietrza do silników (w 9-13 też to zrobiono) - poza tym bez zmian. Instrukcja Zmienione ilustracje - są czytelniejsze i zawierają więcej podpowiedzi na temat malowania poszczególnych części. Dodano też przejrzysty schemat pokazujący gdzie jakie napisy eksploatacyjne mają zostać nałożone. Podsumowując - zestaw zawiera wszystkie części, które można było znaleźć w 9-12 Late, czyli nie ma potrzeby "polowania" na zestaw Late. Poprawiono większość baboli pierwszego wydania (spasowanie niektórych części, braki w instrukcji itp). Z tego zestawu można bez obaw zrobić dowolną maszynę późnej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Swietna wiadomosc... Ile ten zestaw bedzie kosztowsl u Nas i kiedy bedzie dostepny bo nie chce znow go przegapic tak jak zrobilem z poprzednim zestawem 9-12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 Swietna wiadomosc... Ile ten zestaw bedzie kosztowsl u Nas i kiedy bedzie dostepny bo nie chce znow go przegapic tak jak zrobilem z poprzednim zestawem 9-12 To nie moja działka - ja takich rzeczy nie wiem - pytać w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Ale jak ze statecznikami pionowymi, duże czy małe stery kierunku? Będzie trzeba dokupić parę R-73 lub R-60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 W sklelach jak narazie cisza Ciekawe kiedy pojawi sie wersja UB z GWH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOMI21 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 Ale jak ze statecznikami pionowymi, duże czy małe stery kierunku? Będzie trzeba dokupić parę R-73 lub R-60 Stery kierunku wydają się być identyczne z tymi w 9-12 Late. Przykładałem do mojego złożonego '77. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Co do uzbrojenia to mysle ze nie bedzie problemu z dopasowaniem do zestawu czegos z uzbrojenia od Eduarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Edek tani nie jest, ale to już nie moje zmartwienie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Ja swego czasu zaopatrzylem sie w pelny zestaw uzbrojenia Eduarda lacznie z wyrzutniami npr oraz zestaw Aero Line z czwiczebna UZR-60... Uzbrojenie to kupilem z mysla o Smokerze Eduarda ale czesc postaram sie wykorzystac w GWH jak uda mi sie go kupic lub namowic zeby ktos mi go kupil pod choinke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Odgrzewam kotleta. Zdarzyło się komuś, żeby w pudle z wersją 9.12, Late, Early, czy German zamiast góry kadłuba do 9.12 była ta do 9.13? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Odgrzewam kotleta. Zdarzyło się komuś, żeby w pudle z wersją 9.12, Late, Early, czy German zamiast góry kadłuba do 9.12 była ta do 9.13? Na pewno był taki numer na początku produkcji 9-12 Early. Ale dość szybko to poprawiono. Jest to opisane choćby tutaj: "I know there were some mix ups when the “9-12 early type” was first released with 9-13 fuselage tops mistakenly packed into the box but as far as I know the error was corrected too and replacement fuselage top was sent out to distributors. (So those lucky ones now have a spare 9-13 fuselage top.) But now the right top part is included in the box." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Pytam, bo jestem szczęśliwym posiadaczem takiego zestawu A w zasadzie to mam dwa i w obu są różne góry kadłuba Na szczęście poprawnego 9.13 da się z niego wykonać więc bez tragedii. Gorzej, jakby wyszła jakaś dzika hybryda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi