Skocz do zawartości

P 47D Thunderbolt Razorback, 1:32 Trumpeter

Jacek K

Rekomendowane odpowiedzi

Cockpit gotowy. Niestety musiałem dorobić sporo części i podzespołów bo zestawowa wersja była bardzo uboga i nie do końca odpowiadała temu co podejrzałem w dokumentacji. Pierwsza przymiarka wygląda tak:

7ho5.jpg

u7p1.jpg

k21v.jpg

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

„Pukawki” gotowe. Musiałem zastąpić zestawowe k-my . Zestawowe nie chciały się złożyć do kupy z dwóch części-miały spore przesunięcie. Wydrukowałem więc na drukarce 3D nowe karabiny i jestem z nich zadowolony.

lbat.jpg

jb9s.jpg

40jn.jpg

• 3 weeks later...

Prawie skończyłem „produkować” z aluminium wyrzutnię bazooki. Ta zestawowa niespecjalnie przypadła mi do gustu, nawet po koniecznych moim zdaniem przeróbkach:

IMG_8700_zpsf870dc36.jpg

Teraz to wygląda tak: (w tylnej części muszę jeszcze dorobić kilka zaczepów )

IMG_8698_zps04a49ab1.jpg

• 3 weeks later...

Wnęki podwozia doprowadzone do stanu, który umożliwił sklejenie połówek skrzydeł, reszta dopiero dojdzie po sklejeniu z kadłubem. Skrzydło musiałem też skleić w celu zrobienia przedziału km-ów.

IMG_8852_zpsdfe3efdf.jpg

Z przedziału km-ów najpierw wszystko wyciąłem

IMG_8835_zpsbda1ae21.jpg

Dopiero potem zaczęła się zabawa. Zrobiłem nowe wypełnienie.

IMG_8850_zpse40f6b56.jpg

Z braku czasu, natchnienia i pomysłów na kilka detali zrobiłem w tak zwanym międzyczasie bombki. Będę chciał zrobić kilka wariantów zbiorników, wyrzutnie bazooki i dwa rodzaje bomb do wyboru. Będzie to leżało gdzieś w okolicy samolotu-zobaczy się jeszcze.

IMG_8888_zpsa1155d9c.jpg

IMG_8889_zpsc8bc960e.jpg

IMG_8890_zpsecc1ddb3.jpg

Przyszedł czas na zamknięcie kadłuba. Musiałem jeszcze dorobić kilkanaście duperelek przed całą operacją ale opłaciło się bo trochę jednak widać wnętrzności.

Ostatnie chwile przed sklejeniem połówek :

IMG_8900_zpsf8ce23de.jpg

I już po sklejeniu. Miałem małe problemy ze złożeniem do kupy kadłuba ze względu na przeróbki , ale jakoś się udało upakować wszystko:

IMG_8906_zpsde6d26e0.jpg

IMG_8907_zpsc7c86d2b.jpg

I jeszcze kilka drobiazgów:

IMG_8905_zps7d4fe331.jpg

IMG_8903_zps298ad496.jpg

IMG_8902_zpsdf48306a.jpg

Jacku no cóż mogę powiedzieć tylko tyle że można się załamać porównując Twoje prace do swoich mam nadzieję że ten warsztat nie odbierze mi weny na ten weekend

Kadłub sklejony, wyszlifowany. Zatarte linie podziału i nity odtworzone. Okazało się, że przy odpowiednim pasowaniu można uniknąć szpachli przy kadłubie, który jest sklejony na CA. Skrzydło-kadłub to już inna bajka. Tam jeden z dźwigarów jest jednocześnie tylnią ścianką wnęki podwozia i trzeba wszystko przeszlifować tak, żeby nie było szpar po złożeniu i żeby w ogóle dało się wcisnąć skrzydło na dźwigary do samego końca. Dzięki takim niekończącym się przymiarkom udało się spasować to połączenie bez użycia szpachli (prawie).Jedyny wyjątek stanowi kawałeczek krawędzi natarcia skrzydła przy samym kadłubie. Wysiłki się opłaciły.

IMG_8945_zps8de26ac3.jpg

IMG_8946_zpsc6aef064.jpg

IMG_8947_zpsee0d8c15.jpg

IMG_8952_zps700be69c.jpg

Klapy miałem zrobione już wcześniej ale okazało się, że z blachami nie mieszczą się na swoje miejsce i musiałem część rozebrać, żeby po ponownym złożeniu w całość wszystko ładnie weszło tam gdzie trzeba. Lotki też nie chciały współpracować ale to nie Tamiya

Problem zbyt głębokich nitów raczej załatwiony. Najpierw wyszlifowałem całość papierem 240, już było dużo lepiej:

IMG_9078_zps903b938c.jpg

potem dałem podkład (dość obficie), znów szlifowanie do plastiku (w zasadzie podkład został jedynie w dołkach imitujących nity) i następna warstwa podkładu. Na skrzydle porównanie z pokrywą komory amunicyjnej, z którą nic nie robiłem.

IMG_9079_zps444118e3.jpg

I zbliżenie na kadłub:

IMG_9081_zpsae3bf23d.jpg