Jacek K Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Cockpit gotowy. Niestety musiałem dorobić sporo części i podzespołów bo zestawowa wersja była bardzo uboga i nie do końca odpowiadała temu co podejrzałem w dokumentacji. Pierwsza przymiarka wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 No, ładne cacko... A jakie malowanie tej "brzytewki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Malowanko nie będzie nietypowe. Standard olivedrab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Żaluzje blaszkowe rządzą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 8 Lutego 2014 Autor Share Napisano 8 Lutego 2014 „Pukawki” gotowe. Musiałem zastąpić zestawowe k-my . Zestawowe nie chciały się złożyć do kupy z dwóch części-miały spore przesunięcie. Wydrukowałem więc na drukarce 3D nowe karabiny i jestem z nich zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 24 Lutego 2014 Autor Share Napisano 24 Lutego 2014 Prawie skończyłem „produkować” z aluminium wyrzutnię bazooki. Ta zestawowa niespecjalnie przypadła mi do gustu, nawet po koniecznych moim zdaniem przeróbkach: Teraz to wygląda tak: (w tylnej części muszę jeszcze dorobić kilka zaczepów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 16 Marca 2014 Autor Share Napisano 16 Marca 2014 Wnęki podwozia doprowadzone do stanu, który umożliwił sklejenie połówek skrzydeł, reszta dopiero dojdzie po sklejeniu z kadłubem. Skrzydło musiałem też skleić w celu zrobienia przedziału km-ów. Z przedziału km-ów najpierw wszystko wyciąłem Dopiero potem zaczęła się zabawa. Zrobiłem nowe wypełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Z braku czasu, natchnienia i pomysłów na kilka detali zrobiłem w tak zwanym międzyczasie bombki. Będę chciał zrobić kilka wariantów zbiorników, wyrzutnie bazooki i dwa rodzaje bomb do wyboru. Będzie to leżało gdzieś w okolicy samolotu-zobaczy się jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Wyrzutnie bazooki zmontowane i gotowe do malowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 23 Marca 2014 Autor Share Napisano 23 Marca 2014 Przyszedł czas na zamknięcie kadłuba. Musiałem jeszcze dorobić kilkanaście duperelek przed całą operacją ale opłaciło się bo trochę jednak widać wnętrzności. Ostatnie chwile przed sklejeniem połówek : I już po sklejeniu. Miałem małe problemy ze złożeniem do kupy kadłuba ze względu na przeróbki , ale jakoś się udało upakować wszystko: I jeszcze kilka drobiazgów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Jak patrze na Twoją robotę to korci mnie żeby jakiegoś P-47 wyjąć z szafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Jacku no cóż mogę powiedzieć tylko tyle że można się załamać porównując Twoje prace do swoich mam nadzieję że ten warsztat nie odbierze mi weny na ten weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Przypadkiem sobie tu wszedlem... Ale zostane na dluzej... Super detaliczny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 30 Marca 2014 Autor Share Napisano 30 Marca 2014 Kadłub sklejony, wyszlifowany. Zatarte linie podziału i nity odtworzone. Okazało się, że przy odpowiednim pasowaniu można uniknąć szpachli przy kadłubie, który jest sklejony na CA. Skrzydło-kadłub to już inna bajka. Tam jeden z dźwigarów jest jednocześnie tylnią ścianką wnęki podwozia i trzeba wszystko przeszlifować tak, żeby nie było szpar po złożeniu i żeby w ogóle dało się wcisnąć skrzydło na dźwigary do samego końca. Dzięki takim niekończącym się przymiarkom udało się spasować to połączenie bez użycia szpachli (prawie).Jedyny wyjątek stanowi kawałeczek krawędzi natarcia skrzydła przy samym kadłubie. Wysiłki się opłaciły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Kilka nowych dodatków. Nie wszędzie obyło się bez piłki i pilnika ale w końcu dzbanek nabiera kształtów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Niesamowicie to wygląda Jacku - jest na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Jeszcze kilka detali z ostatniego dnia : Zbiornik da się zaczepiać i odczepiać ale chyba i tak nie będę tego zamieniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Dziś niedziela, więc można sobie pozwolić na więcej dłubanki niż zwykle. Z ostatniej chwili, okuty ogon: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Niesamowita praca powstaje...bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Jacku z jakiej firmy są te blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Blachy w większości to EDEK (70%), reszta samozróbcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Klapy i lotki „uzbrojone” i spasowane. Klapy w tym samolocie są wielkości skrzydeł małego samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 ostatnie cztery zdjęcia wyglądają jak dwa dni roboty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Klapy miałem zrobione już wcześniej ale okazało się, że z blachami nie mieszczą się na swoje miejsce i musiałem część rozebrać, żeby po ponownym złożeniu w całość wszystko ładnie weszło tam gdzie trzeba. Lotki też nie chciały współpracować ale to nie Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek K Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Problem zbyt głębokich nitów raczej załatwiony. Najpierw wyszlifowałem całość papierem 240, już było dużo lepiej: potem dałem podkład (dość obficie), znów szlifowanie do plastiku (w zasadzie podkład został jedynie w dołkach imitujących nity) i następna warstwa podkładu. Na skrzydle porównanie z pokrywą komory amunicyjnej, z którą nic nie robiłem. I zbliżenie na kadłub: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi