sotter Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 No i udało mi się zamknąć taki weekendowy temacik. To znaczy powinien być weekendowy ale niestety biorąc pod uwagę permanentny brak czasu i moje ślimacze tempo pracy troszkę się przeciągnął. Okręcik bardzo zabawny, niezgrabny tak jak wszystkie preddrednoty. ciekawostką jest, że zbudowano go w szczecińskiej stoczni na zamówienie Chin. Po wojnie chińsko japońskiej (1895) wcielony do floty imperialnej, służył aż do 1914 r. Teoretycznie wersja, którą chciałem zaprezentować to ta z roku 1986, czyli jeszcze przed większymi modyfikacjami, ale z nowym malowaniem. Niestety materiał referencyjny jest opłakany, przynajmniej ja dotarłem jedynie kilku zdjęć. Model w sali 1:700 niewymagający, zważywszy na ubogie wyposażenie. Troszkę starałem się pokombinować, żeby nieco go uatrakcyjnić. Podstawowym założeniem dioramki było wciśnięcie japońskiego zameczku. Niestety oryginalność pomysłu szlag trafił jako, że kilka tygodni temu Kostats pokazał fajnego Fusiaka na podobnej dioramce, no ale ja myślałem o tym już dawno Generalnie dioramka bardziej treningowa, wiem co nie wypaliło ale jedyną metodą nauki są próby. Oto mała galeria z prośbą o krytyczne wskazówki i uwagi. No i na deser, coś z epoki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 No w finalnej wersji fale się rozmyły Piękną po prostu piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 13 Grudnia 2013 Ładna scenka - taka przyjemna dla oka, ale dopiero teraz wpadł mi w oko szczegół, do którego się doczepię Mianowicie: o ile można uznać, że wybrzuszenia żagli dżonek są skierowane mniej więcej we właściwych kierunkach tak kierunek powiewu bandery już nieco tutaj trąca pewną niekonsekwencją Ale to detal, drobniutki detal Jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Banderka musiała "wskoczyć" już po ostatnich zdjęciach warsztatowych.... i już pewnie inaczej wiało ogólnie dioramka jest bardzo fajna mnie się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 ...gratulacje big Zapalniczka niczego sobie ,a ten bastion jest boooooski PS.no dobra .....okręt też jest super ... Japońskie krążowniki miały mały problem z tymi pancurkami pod Yalu ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 cudeńko w zegarmistrzowskiej skali gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Piękna konserwa Zdjęcie z zapalniczką miażdży, myślałem, że jest większe to to Ale o jedno muszę zapytać, czemu blaszki na konserwie niepomalowane? :-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Dzięki za dobre słowo Kolegom. Banderka rzeczywiście załopotała troszkę nie w tym kierunku, ale przyjmijmy że dżonki płyną półwiatrem a nagły podmuch zakręcił Ale o jedno muszę zapytać, czemu blaszki na konserwie niepomalowane? :-k Zależy które ozdóbki na burcie były złote, a czarne blaszki bawiłem specyfikiem model mastera i efekt nie jest zadawalający bo poczernienie schodzi odsłaniając fragmenciki blaszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Mówię o tych czarnych, nie powinny być w kolorze reszty kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Zdjęcie z zapalniczką miażdży, myślałem, że jest większe to tFaktycznie zapalniczka dopiero pokazuje proporcje. Podoba mi się koncepcja i układ. Świetny zameczek i roślinność. Okręt jakiś taki goły, no ale tak już musiało być Z czego robiłeś olinowanie na dżonkach? Wyszło lepiej widoczne niż na okręcie, to ta sama nitka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Zdjęcie z zapalniczką miażdży, myślałem, że jest większe to tFaktycznie zapalniczka dopiero pokazuje proporcje. Podoba mi się koncepcja i układ. Świetny zameczek i roślinność. Okręt jakiś taki goły, no ale tak już musiało być Z czego robiłeś olinowanie na dżonkach? Wyszło lepiej widoczne niż na okręcie, to ta sama nitka? Dzięki, olinowanie wszędzie z tych niemal niewidzocznych żyłek uni caenis czy cuś, wiesz takie cieniusie czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 24 Grudnia 2013 Share Napisano 24 Grudnia 2013 Gratulacje !!! Świetna robota i efekt pierwsza klasa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 23 Kwietnia 2014 Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Model jest piękny, zwłaszcza pagoda podoba się mojej połowicy, ale pozwolę sobie wtrącić trzy grosze. Chińczycy tuż przed bitwą u ujścia Jalu usunęli z pancerników wszystko co wydawało im się zbędne, tzn. kutry, szalupy (z wyjątkiem jednej), osłony dział artylerii głównej, okręty nie posiadały żurawików łodziowych na dziobie. Podejrzewam, że Japończycy po zdobyciu Chen Yuen'a (jakoś nie mogę się przyzwyczaić do nowej oficjalnej transkrypcji), zanim wypuścili go na wodę i przemalowali na swoje barwy, dobudowali na rufie charakterystyczne sponsony dla dział 152mm, tak jak to pokazał Modelkrak. Gdybyś chciał jakieś materiały na temat floty Peiyang to daj znać. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Bardzo prawdopodobne, wiesz przy jednostkach z tego okresu dokumentacja która jest do dyspozycji nie powala szczegółami ;) Ale żeś mnie zadziwił tą flotą Peiyang. No będę niezmiernie zobowiązany, bo troszku tego potem w barwach Nipponu pływało. A jak byś miał coś o japońskich pre i drednotach to w ogóle byłbym wniebowzięty. A jakby jakieś plany Kōtetsu (ex Stonewall) to już w ogóle byłoby super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 24 Kwietnia 2014 Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Niestety planów Kotetsu nie posiadam, ale mogę zaproponować poniższe materiały: Bronienoscy Japonii: Japono-Kitajskaja wojna 1894-1895: Mikasa i drugije: Kriejsiera typa Matsushima: Bronienoscy w boju. Borba na wostokie w 1894-1895 godach: Zeskanowanie trochę potrwa, najgrubsza jest pierwsza pozycja. Pozdrawiam. Tomek Małysz KMMR Pancelot, IPMS Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi