drabik Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Przy każdej próbie nakładania surfacer (1200) zostawia na krawędziach modelu i wszystkich "ostrych" elementach "włoski". Czy ktoś może mi podpowiedzieć dlaczego tak się dzieje? Mieszam go w zalecanych proporcjach (1:1, czyli rozumiem jedną część rozcieńczalnika na jedną surfacera?) i on dopiero pod koniec malowania "zachowuje się" normalnie. O co chodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Za mało rozcieńczalnika. Na dole zbiorniczka robi się za gęsty i robi się "wata cukrowa" (tak mi się te "włoski" kojarzą). Na górze jest rzadszy, dlatego pod koniec malowania jest OK. Ja rozcieńczam w proporcjach ok. 2:1, przy czym część rozcieńczalnika stanowi zmywacz Wamodu, który działa jak dodatkowa porcja opóźniacza (zawartego już w Levelling Thinnerze). Dzięki temu mam gładką powierzchnię nawet w wewnętrznych narożach (np. przejście skrzydło-kadłub). Dzięki!!! Dokładnie o tę watę cukrową chodzi, zabrakło mi porównania... Czyli ile czego dajesz, tak konkretniej poproszę - zanim znowu zacznę się wkurzać;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Watę cukrową uzyskasz również jeśli rozcieńczenie będzie dobre, ale za wysokie ciśnienie powietrza i surfacer zacznie wysychać zanim trafi na model, albo w momencie gdy się od modelu odbije . Mam wrażenie, że 2-3 części rozcieńczalnika na jedną surfacera ( z czasem gęstnieje w słoiczku...) to normalna proporcja, a ciśnienie raczej niskie, żeby się nie odbijał strumień aerozolu od modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 No to już wiem w którym kierunku eksperymentować;) Bo powiem szczerze, że efekt jest załamujący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Sam nie próbowałem, ale doradzono mi kiedyś, że na taką watę cukrową pomaga delikatne psiknięcie rozcieńczalnikiem, wtedy ponoć znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 jeśli jest już za późno i sytuacja jest awaryjna to pozostaw psiknięty model żeby dobrze wysechł i potraktuj dość sztywnym pędzelkiem - nitki powinny dać się zebrać w miarę bezstresowo, czasem można uratować model bez kąpieli w cleanluxie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 No właśnie na tym etapie jeszcze nie ma waty;) przy paru poprzednich miałem przeprawę a teraz czekają mnie dwie sztuki do malowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 RAV - to działa... no mniej więcej... u mnie... Ale dziś spróbuję w odwrotnej kolejności zlewać do zbiorniczka, żeby gęsty surfacer nie zdążył wcisnąć się w zakamarki; zobaczymy co to da;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi