HK1885 Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) W ramach nadmiaru wolnego czasu. XII-ka Airfixa, prosto z pudła, bez dodatków. Ogólnie miły ten model chociaż kokpit ma trochę przekombinowany jak na mój gust. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 Ja bym widział raczej srebrne wnętrze kadłuba za kabiną pilota, już za tą wręgą z fotelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2013 Ja bym widział raczej srebrne wnętrze kadłuba za kabiną pilota, już za tą wręgą z fotelem. Nie widziałem wnętrza XII-ki więc się nie wypowiadam, jest zielono. Ale oczywiście jak będziesz robił Spita to możesz pomalowac na srebrno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 Każdy może pomalować jak chce. Co do tego nie mam wątpliwości. Też zdjęcia wnętrza Mk.12 nie mogę sobie jakoś przypomnieć, zakładam, że nie różnił się w tym szczególe od maszyn wersji z Merlinem z tego samego czasu i z tej samej fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 W ramach nadmiaru wolnego czasu. ...zazdroszczę...tego czasu. W takim razie dawaj ostro. Czy brak sreberka nie będzie zakłucać pracy urządzeń pokładowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2013 ...zazdroszczę...tego czasu. W takim razie dawaj ostro. Ja też sobie zazdraszczam, aż do Nowego Roku Czy brak sreberka nie będzie zakłucać pracy urządzeń pokładowych? Bez wątpienia. Też zdjęcia wnętrza Mk.12 nie mogę sobie jakoś przypomnieć, zakładam, że nie różnił się w tym szczególe od maszyn wersji z Merlinem z tego samego czasu i z tej samej fabryki. To podziel się proszę Grzegorz wiedzą, bo to nie ostatni Spitfajer. Ja kojarzę IX-ki ze sreberkiem w środku dlatego tutaj machnąłem na zielono po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 Jestem w trakcie tego modelu. Chętnie po patrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Ja kojarzę IX-ki ze sreberkiem w środku dlatego tutaj machnąłem na zielono po całości. Nie sądzę, żebyś był naprawdę zainteresowany tematem, więc nie będę się produkował Pozostanę biernym obserwatorem. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Numer seryjny to istotna sprawa dla kółka ogonowego: chowane jak w Mk. VIII lub stałe jak w Mk. V - w końcu to poprzednik Mk 14. Kiedyś popełniłem Airfixową "dwunastkę". Tu krótki warsztat. Troszkę da się poprawić z wyjątkiem kadłuba... http://forum.asg.koszalin.pl/sokol/forum.asg.koszalin.pl/viewtopic.php?f=12&t=4376 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Widzę, że rozwija się tu powoli wątek śledczy aż się boję brać za kolejnego Spita A tak bardziej serio to oczywiście podglądam budowę z zaciekawieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Polecam artykuł Wojtka Matusiaka (chyba) ze starego AeroPlana poświęcony Mk. XII. Poza tym opis w Monografii ww. Sam płatowiec praktycznie to Mk. V c wzmocniony dla mocniejszego silnika. Jeśli chcesz, poszukam tego AP, zeskanuję i prześlę na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2013 Numer seryjny to istotna sprawa dla kółka ogonowego MB882, z chowanym kółkiem, bez zagłówka i z deklami na kołach. Troszkę da się poprawić z wyjątkiem kadłuba Ograniczę się do przerycia linii na skrzydłach, z wnękami i pokrywami bawił się raczej nie będę. Warsztat wcześniej odnalazłem i podejrzałem już Twoją robotę. Cenię sobie Twoje zamiłowanie do detali i poprawki jakie robisz, zawszę się temu przyglądam z dużym zainteresowaniem. Jeśli chcesz, poszukam tego AP, zeskanuję i prześlę na maila Jeśli będziesz tak uprzejmy to bardzo poproszę, Matusiak zawsze ciekawe rzeczy pisze o Spitfajerach. Widzę, że rozwija się tu powoli wątek śledczy No to tak trochę mimo woli. W zamierzeniu model jest bardziej z pudła do pobarokowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Podaj na pw maila. Skany gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Bardzo przyjemny w budowie model. Minimalne ilości szpachlówki, wszystko ładnie spasowane. Zostało parę drobiazgów i do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Fajna sylwetka. Maluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Fajna sylwetka. Maluj. Właśnie zacząłem. Rozumiem, że robię się monotonny. Kolejny model dostał sreberko Gunze. Przy okazji - co polecicie na kamuflaż MSG/OG/DG z palety Gunze H? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Rozumiem, że robię się monotonny. Kolejny model dostał sreberko Gunze. ...ale marudzisz. Mogę podać nr olejnych szuwaksów, ale tych pewnie nie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Mogę podać nr olejnych szuwaksów, ale tych pewnie nie chcesz. Dzięki Marku, mam MM autentyki a chciałem sobie gunziakami pomalować, stąd pytanie. Albo coś dobiorę z Gunze H albo zamówię set z Gunze C, a póki co mam w zanadrzu nowe Tamiye do RAFu. Btw: dokończyłem robotę - nuda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Fajnie się nudzisz. Chętnie zobaczył bym w akcji te Tamiye. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Oj lubię takie nudy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 30 Maja 2014 Autor Share Napisano 30 Maja 2014 Spiteful skończony więc czas powrócić do nudzenia się... Zemściło się na mnie malowanie czarnego preszejdingu, bo było ciężko na początku i musiałem sporo powalczyć. Gunze H306, zbiornik XF-83, wszystko rozjaśnianie off-white'm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Miałem to pisać przy Spitefullu, ale tam prace malarskie były już za mocno zaawansowane na takie poprawki. Wydaje się iż Airfix popełnił błąd i linia zaznaczona na czerwono nie występowała w oryginale w żadnej wersji z Griffonem Edit: Mój błąd jednak miały ale dopiero od Mk.XIV w/g Aj-Press Spitfire cz.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 30 Maja 2014 Autor Share Napisano 30 Maja 2014 Jak się przyjrzeć to można się dopatrzyć... Ale tutaj już nie Ja się tam nie znam i szkoda mi czasu na wnikanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 faktycznie widać, zatem przepraszam za zamieszanie mój błąd nie było tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 kolejna perełka się szykuje kibicuję wiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi