premier1986 Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Rozpoczynam nowy wątek. Mam nadzieję że uda mi się do szybko skończyć Sturmgeschutz Sdkfz 167 lub w skrócie stug IV. Wyrób Academy. Wypraski wyglądają bardzo przyzwoicie, nie widać śladów po wypychaczach, nadlewek itp. Linie podziału bardzo wyraźne, podobnie nity. Niewielka ilość części ale to taki w sumie weekendowy model. Niestety gąski tylko gumowe ale wyglądają naprawdę dobrze. Nie będę ich więc wymieniał na firule czy coś podobnego. Instrukcja całkiem czytelna, cheć niestety brak zaznaczenia co na jaki kolor malować. Kalki ocenię jak je już nałożę. Zapraszam na relację. Na początek foto wyprasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 To ja musialem trafic na bubla, bo było kupe sladów po wypychachasz i nadlewek. Jeśli bys chciał z niego cos wyciągnąć fajnego, to niestety czeka cie sporo pracy jak i nakladu finasowego, co w moim przekonaniu nie oplaca się do tego modelu ;) Zycze powodzenia z tym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Ściślej rzecz ujmując to nie jest wyrób Academy a formy Tamiyi z lat bodajże 60 tych XX wieku. Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić. Nie oznacza to oczywiście, że zrobisz zły model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Planujesz coś poprawić w tej imitacji Stuga?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Nie, nie będę w nim nic poprawiał ani też nie będę dokupował żadnych waloryzacji, lufy czy gąsek. Kupiłem go jako pierwszy model niemieckiego czołgu. Poza tym dla mnie bardziej liczy się poprawne złożenie i dokładność malowania niż zgoda z historią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2014 Znalazłem malowanie z frontu wschodniego. Niestety okazuje się że moje psikadło już się nie nadaje do precyzyjniejszych prac i dlatego kamo wygląda jak wygląda. Jak dostanie brudzenia obicia itp to będzie dużo lepiej. Jak narazie pomalowane płyty boczne dodatkowego opancerzenia. Założone są tylko tymczasowo do zdjęć, tak zamo układ jezdny. Przyznaję że składa się go bardzo przyjemnie. Prawie nie potrzebna jest szpachla. Oto efekty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Nie będzie to źle wyglądało, w przypadku gdy podasz model "łederingowi" wszelkiej maści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2014 Mały update. Malownie gotowe. Teraz lakier, kalki, lakier, brudzenia washe itp idt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Jak na początek wygląda to przyzwoicie ,zrób dobrego washa i nie będzie źle. Na temat samego modelu ostatnio otworzyłem w sklepie ten model i byłem w szoku bo ramki wyglądały jak w nowej tamiya żadnych nadlewek przesunięć , no i kolor plastiku jak nowa tamiya . Pózniej wziołem ten model z sam model z Tamiya i wypraski przypominały własnie model który opisuje kolega hypnos82 , zreszta ja miałem to samo gdy kupiłem go 10 lat temu . Musieli poreperować formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Bo to przepak starego modelu Tamiya, spasowanie dobre, ale detal i zgodność z oryginałem jaka jest każdy wie. Mógłbyś spróbować wykonać ekrany boczne z arkusza polistyrenu, zestawowe są w jednym kawałku i za grube, dużo pracy z tym nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2014 Pomysł z ekranami ciekawy tylko jakiej grubości powinien być polistyren?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Z tego co pamiętam, Schurceny miały "w naturze" grubość od 5mm do 7mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2014 Dzięki za info. To cienkie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 One miały głównie "sprowokować" detonację pocisku kumulacyjnego w bezpiecznej odległości od pancerza pojazdu. Teraz zerknąłem w notatki, max. grubość 8mm. Później stosowano jeszcze "delikatniejsze" osłony - siatki Thoma Schurzen... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 9 Marca 2014 Autor Share Napisano 9 Marca 2014 Trochę się tu nie pokazywałem ale jakoś nie było czasu. Mała aktualizacja pracy. Zrobiłem brudzenie i obicia. Ja tam jestem zadowolony:D Teraz jeszcze pigmenty imitujące błotko i ziemię, detale, gąski i koniec. Osłony założone tymczasowo na razie i nie są jeszcze pobrudzone po wewnętrznej stronie, są że tak powiem soute:D Dodałem też fotki wydechu. W sumie to nie wiem czy to dobrze wygląda. Oceniać, komentować, doradzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 9 Marca 2014 Share Napisano 9 Marca 2014 Powiem szczerze, że nieźle to wygląda. Mam wątpliwości, czy płyty były malowane kolorem bazowym od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 9 Marca 2014 Autor Share Napisano 9 Marca 2014 Myślisz że od wewnętrznej strony miały kolor mini?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Marca 2014 Share Napisano 9 Marca 2014 Całość mi się podoba, tylko okolica jarzma działa jakaś taka czysta przy reszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 9 Marca 2014 Share Napisano 9 Marca 2014 W tym malowaniu wygląda znacznie lepiej niż poprzednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 14 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Długo, długo nic się nie działo ale robota powoli, małymi kroczkami szła. Dzisiaj położony został lakier matowy i to już prawie jest koniec budowy. Tylko drobne szpargałki (klucze, łopaty itp) pozostały do doklejenia i wtedy już galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Nowet ładnie. ( bardzo ładnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Myślisz że od wewnętrznej strony miały kolor mini?? Odpowiedź po pełnym miesiącu: Nie wiem czy miały kolor minii, ale nie wydaje mi się, żeby chciało się komu malować wewnętrzne strony schurzenów na kolor bazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi