Moses Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Ouragan w zasadzie zakończony, więc uderzamy z kolejnym projektem z pod znaku Gwiazdy Dawida. Na warsztacie ląduje Sud Aviation Vatour IIN w wersji nocnego myśliwca, który w IAF służbę rozpoczął w 1958 roku. Miniatura jaką chcę wykonać z zestawu firmy Azur, będzie przedstawiać maszynę ze 119 dywizjonu “Nietoperzy”, w barwie naturalnego metalu, w jakiej został dostarczony Izraelowi Zdjęcie Vautor’a IIN o numerze bocznym 69 którego miniaturę mam zamiar wykonać Siostrzany Vautour IIN ze 119 Dywizjonu Nietoperzy o numerze 67 w kolorze Model rozpocząłem od wycięcia plastykowych części kokpitu. Kokpit składa się ogółem z 55 części z tworzywa, żywicy i blaszek. Jak na skalę 1/72 całkiem sporo, niestety każda część z tworzywa, musi zostać porządnie oszlifowania, aby usunąć wszelakie nierówności, ślady łączenia form. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Trzymam kciuki za Ciebie i ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hardy1987 Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 I super, po cichu liczyłem na to malowanie , będzie duże pole do popisu z różnicowaniem blach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 będzie duże pole do popisu z różnicowaniem blach Jak się patrze na zdjęcia to Sępy były chyba malowane na srebrno, więc raczej za dużych różnic nie będzie. Ale na pewno będę się starał aby było miło dla oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2014 Prace posuwają się bardzo powoli do przodu. Kokpit oblaszkowałem i złożyłem do kupy. Spasowanie części jest niestety marne. Powstało trochę szpar pomiędzy panelami a ściankami i podłogą. Prawdopodobnie zostawię to tak jak jest gdyż po zamknięciu w kadłubie, nie będzie i tak tego widać. Wykonałem także komory podwozia, które strasznie będą zionęły pustkami. Niestety materiałów fotograficznych ukazującą tą cześć maszyny jest znikoma ilość, więc może być ciężko z waloryzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2014 W dniu dzisiejszym wykonałem preshading w kokpicie oraz w komorach podwozia. Po cichu liczę że uda mi się w weekend zamknąć kadłub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2014 Niewielki update. Komory podwozia pomalowane Humbrolem 81, kokpit szaroczarnym Model Masterem 1592, fotele Humbrolem 88. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 No, model wygląda bardzo dobrze. Będę się przyglądał, jak powstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Moses, masz słabość do tak osobliwych (żeby nie napisać szpetnych ;) ) konstrukcji, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2014 Moses, masz słabość do tak osobliwych (żeby nie napisać szpetnych ;) ) konstrukcji, co? Hehe coś jest w tym co piszesz ;) Ale spoko w składziku mam kilka mainstreamowych konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2014 Dzisiejszego wieczora, popracowałem pędzlem przy kokpicie. Po pierwsze, pomalowałem dźwignie blokujące limuzyny… …Popracowałem też nad fotelami… …Pomalowałem wannę kokpitu… …I na koniec złożyłem na sucho aby zobaczyć jak to się komponuje. Odkryłem też jak używać trybu “supermakro, więc będę starał się Państwa teraz raczyć sporą ilością zbliżeń ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2014 Dzisiaj miałem wolny dzień, więc postanowiłem popracować nad francuskim Sępem. Wziąłem się za gondole silnikowe. Z doświadczenia wiem że są to elementy z którymi mogą być problemy, więc ze spokojem przyjąłem to co zobaczyłem. Na otuchę złożyłem na sucho Sępisko i postawiłem obok Huragana. Samotnie wydawał się większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2014 Bardzo krótki szybki wpis. Jako że kadłub sępa został zamknięty, i opracowywany jest papierem ściernym, tak samo jak gondole silnikowe, w tak zwanym między czasie wykonałem golenie podwozia głównego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 ładny samolocik. Fajne te działka z osłonami ( na zdjęciach). Zrobisz takie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2014 Co do urody tej maszyny zdania są podzielone;) Mój model będzie wyposażony w deflektory, m.in. ze względu na nie wybrałem srebrne malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Lutego 2014 Autor Share Napisano 2 Lutego 2014 Prace przy sępie idą bardzo powoli, było trochę szpachlowania i szlifowania, ale gondole silnikowe uważam za zakończone (prawie, zostało jeszcze światło do zrobienia widoczne przed komorą podwozia, ale nie mam na nie pomysłu.). Od siebie dodałem tylko przewód wykonany z profilu Plastruct. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 Vatour już na ukończeniu, warto w tym momencie zaznaczyć iż w instrukcji jest błąd w malowaniu. Azur podaje że nos oraz szczyt statecznika pionowego powinien być czarny co odbiega od prawdy. Monografia z serii IAF Aircraft Series dotyczący Vatoura wskazuje na szary dziób, oraz szczyt statecznika w kolorze metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Będziesz go cieniował jakoś? Nie powinno mu zaszkodzić. Metalizer siadł ładnie. Czym malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 Pójdzie tylko czarny łoś Vallejo. Malowany Model Masterem 1790 Chrome Silver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Ja tam Cię będę namawiał do jakiegoś postshadingu. Mocno rozcieńczony "steel" po liniach podziału blach ładnie go uplastyczni. A washa to bym radził zdecydowanie innego użyć niż czarnego. "Dark Brown" z Tamiyi ma ładny, naturalny kolor. Czarny wash nadaje modelowi kartonowy wygląd moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 Postłosza odpuszczę sobie, aerograf mi świruje ostatnio, muszę zainwestować w nową igłe i dyszę. A co do łosza, to skorzystam z Twojej rady i coś takiego zaaplikuje. Póki co Sęp otrzymał oznaczenia 119 dywizjonu „Nietoperzy”. Kalkomanie drukowane w Aviprincie, osiadły bardzo ładnie, a cieniutki film jest nie widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 Wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 Płatowiec ukończony, polakierowany. Do ukończenia modelu zostało zrobienie luf działek oraz doklejenie podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi