Skocz do zawartości

Sud Aviation Vautour IIN All Weather Fighter - Azur 1/72

Moses

Rekomendowane odpowiedzi

Ouragan w zasadzie zakończony, więc uderzamy z kolejnym projektem z pod znaku Gwiazdy Dawida. Na warsztacie ląduje Sud Aviation Vatour IIN w wersji nocnego myśliwca, który w IAF służbę rozpoczął w 1958 roku.

Miniatura jaką chcę wykonać z zestawu firmy Azur, będzie przedstawiać maszynę ze 119 dywizjonu “Nietoperzy”, w barwie naturalnego metalu, w jakiej został dostarczony Izraelowi

119vautour_iin_358.jpeg

Zdjęcie Vautor’a IIN o numerze bocznym 69 którego miniaturę mam zamiar wykonać

vautour.jpg

Siostrzany Vautour IIN ze 119 Dywizjonu Nietoperzy o numerze 67 w kolorze

Model rozpocząłem od wycięcia plastykowych części kokpitu. Kokpit składa się ogółem z 55 części z tworzywa, żywicy i blaszek. Jak na skalę 1/72 całkiem sporo, niestety każda część z tworzywa, musi zostać porządnie oszlifowania, aby usunąć wszelakie nierówności, ślady łączenia form.

vautour-002.jpg

będzie duże pole do popisu z różnicowaniem blach

Jak się patrze na zdjęcia to Sępy były chyba malowane na srebrno, więc raczej za dużych różnic nie będzie.

Vautour_IIN_-_BA_126_-_Nose.jpg

V_IIN_358_92_AD.jpg

Ale na pewno będę się starał aby było miło dla oka

• 2 weeks later...

Prace posuwają się bardzo powoli do przodu.

Kokpit oblaszkowałem i złożyłem do kupy. Spasowanie części jest niestety marne. Powstało trochę szpar pomiędzy panelami a ściankami i podłogą. Prawdopodobnie zostawię to tak jak jest gdyż po zamknięciu w kadłubie, nie będzie i tak tego widać.

vautour-003.jpg

vautour-006.jpg

vautour-012.jpg

Wykonałem także komory podwozia, które strasznie będą zionęły pustkami. Niestety materiałów fotograficznych ukazującą tą cześć maszyny jest znikoma ilość, więc może być ciężko z waloryzacją.

vautour-014.jpg

W dniu dzisiejszym wykonałem preshading w kokpicie oraz w komorach podwozia. Po cichu liczę że uda mi się w weekend zamknąć kadłub

vautour-0181.jpg

vautour-017.jpg

vautour-0163.jpg

vautour-015.jpg

Niewielki update.

Komory podwozia pomalowane Humbrolem 81, kokpit szaroczarnym Model Masterem 1592, fotele Humbrolem 88.

vautour-019.jpg

vautour-020.jpg

vautour-021.jpg

vautour-023.jpg

vautour-022.jpg

Moses, masz słabość do tak osobliwych (żeby nie napisać szpetnych ;) ) konstrukcji, co?

Hehe coś jest w tym co piszesz ;) Ale spoko w składziku mam kilka mainstreamowych konstrukcji

Dzisiejszego wieczora, popracowałem pędzlem przy kokpicie.

Po pierwsze, pomalowałem dźwignie blokujące limuzyny…

vautour-024.jpg

vautour-025.jpg

…Popracowałem też nad fotelami…

vautour-026.jpg

…Pomalowałem wannę kokpitu…

vautour-027.jpg

…I na koniec złożyłem na sucho aby zobaczyć jak to się komponuje.

vautour-028.jpg

Odkryłem też jak używać trybu “supermakro, więc będę starał się Państwa teraz raczyć sporą ilością zbliżeń ;)

Dzisiaj miałem wolny dzień, więc postanowiłem popracować nad francuskim Sępem. Wziąłem się za gondole silnikowe. Z doświadczenia wiem że są to elementy z którymi mogą być problemy, więc ze spokojem przyjąłem to co zobaczyłem.

vautour-029.jpg

vautour-030.jpg

Na otuchę złożyłem na sucho Sępisko i postawiłem obok Huragana. Samotnie wydawał się większy

vautour-031.jpg

Bardzo krótki szybki wpis. Jako że kadłub sępa został zamknięty, i opracowywany jest papierem ściernym, tak samo jak gondole silnikowe, w tak zwanym między czasie wykonałem golenie podwozia głównego.

vautour-033.jpg

Co do urody tej maszyny zdania są podzielone;)

Mój model będzie wyposażony w deflektory, m.in. ze względu na nie wybrałem srebrne malowanie

Prace przy sępie idą bardzo powoli, było trochę szpachlowania i szlifowania, ale gondole silnikowe uważam za zakończone (prawie, zostało jeszcze światło do zrobienia widoczne przed komorą podwozia, ale nie mam na nie pomysłu.). Od siebie dodałem tylko przewód wykonany z profilu Plastruct.

vautour-038.jpg

• 7 months later...

Vatour już na ukończeniu, warto w tym momencie zaznaczyć iż w instrukcji jest błąd w malowaniu. Azur podaje że nos oraz szczyt statecznika pionowego powinien być czarny co odbiega od prawdy. Monografia z serii IAF Aircraft Series dotyczący Vatoura wskazuje na szary dziób, oraz szczyt statecznika w kolorze metalu.

89_1_b1.jpg

vautour-042.jpg

Pójdzie tylko czarny łoś Vallejo.

Malowany Model Masterem 1790 Chrome Silver

Ja tam Cię będę namawiał do jakiegoś postshadingu. Mocno rozcieńczony "steel" po liniach podziału blach ładnie go uplastyczni. A washa to bym radził zdecydowanie innego użyć niż czarnego. "Dark Brown" z Tamiyi ma ładny, naturalny kolor. Czarny wash nadaje modelowi kartonowy wygląd moim zdaniem.

Postłosza odpuszczę sobie, aerograf mi świruje ostatnio, muszę zainwestować w nową igłe i dyszę. A co do łosza, to skorzystam z Twojej rady i coś takiego zaaplikuje. Póki co Sęp otrzymał oznaczenia 119 dywizjonu „Nietoperzy”. Kalkomanie drukowane w Aviprincie, osiadły bardzo ładnie, a cieniutki film jest nie widoczny.

vautour-043.jpg

vautour-044.jpg

• 1 month later...

Płatowiec ukończony, polakierowany. Do ukończenia modelu zostało zrobienie luf działek oraz doklejenie podwozia.

dscf67021.jpg