Skocz do zawartości

Su 22 M4 Mastercraft 1/72

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu po pół roku ociągania się udało mi się skończyć "Suczkę". Jakoś dobrnąłem do końca . Model przedstawia maszynę z nr bocznym 9204 z 40. plmb ze Swidwina, lata 90 XX wieku.

Model pomalowałem akrylami Vallejo i Pactry. Jest to moje pierwsze kamo malowane aerografem i trzeci model malowany aero, nawet pędzelkiem takiego nigdy nie robiłem. Wybierałem zawsze proste schematy malowania modeli. Same malowanie nie wyszło za dobrze, ale jakieś tam doświadczenie nabyłem. Zrobiłem preshading, lecz niestety zanikł on pod zbyt grubą warstwą farby. Muszę nad tym elementem jeszcze popracować. Linie podziału na koniec podkreśliłem grafitem z ołówka. Kolory jasny zielony oraz szaroniebieski na spodzie są trochę nie trafione. Zawiodłem się na kalkach które jakieś takie sztywne były przy nakładaniu. Zaraz po nałożeniu nie można było skorygować położenia co widać po "koniu" z lewej strony statecznika.

Ogólnie zdaję sobie sprawę, że model znacznie odbiega wykonaniem od Waszych prac i ma niedociągnięcia. Cieszę się jednak, że go skończyłem i w sumie jestem z niego zadowolony. Sklejanie sprawia mi dużo frajdy i zabawy. Mam nadzieję że z następnymi modelami będzie troszkę lepiej i będę rozwijał swój warsztat.

Chciałbym podziękować wszystkim którzy udzielali mi pomocnych wskazówek na warsztacie.

A teraz czas na fotki.

DSCF6709.JPG

DSCF6710.JPG

DSCF6711.JPG

DSCF6721.JPG

DSCF6723.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

DSCF6711.JPG

DSCF6694.JPG

DSCF6699.JPG

DSCF6700.JPG

DSCF6701.JPG

DSCF6703.JPG

DSCF6728.JPG

DSCF6730.JPG

Mi też się podoba efekt końcowy.Faktycznie ten zielony bardzo jaskrawy wyszedł ale co tam.Jest ok

• 6 months later...
Witam.

Jestem na etapie dobierania farb do tego malowania, można wiedzieć jakich farb użyłeś do pomalowania tego Su? Szczególnie interesuje mnie ten piaskowy i czy ten jasnozieony to H101? Resztę powiedzmy, że mam ogarniętą.

Cześć,

Ten piaskowy to Vallejo Air, a jasna zieleń to Agama. Jak wrócę do domu z roboty to sprawdzę nr farbek. Z tego co pamiętam to chyba też nie za bardzo wyszło mi dobranie farbek.

Co do farbek zielona to Agama 06, a piaskowy Vallejo to Flat Tan. Numer Vallejo niestety starł się z buteleczki.

Edytowane przez Gość