Skocz do zawartości

Mini Lakiernia modelarska podpowiecie?

Stifler

Rekomendowane odpowiedzi

T2eC16FQE9s3HCn-1BR6eppMzIg60_12_zpsd16108a9.jpg

artograph_titlet_zps034e83d0.jpg

Witam

Mozecie mi doradzic cos na temat budowy lakierni?

Podaje wam wyzej model ktory mozna kupic w stanach za kwote okolo 350$ lub wiecej.

Ale ja chce zbudowac cos bardzo podobnego z typowych materialow drewnopodobnych ktorych jest duzo w castoramie itp

Ta mini lakiernia ma 2 wentylatory na dole natomiast ja chce zastosowac jeden wentylator firmy DOSPEL STYL 200

moc 400m3/h na sciance dokladnie pod plexa plus regulator obrotow tak aby moc dostosowac do malowania baza

lub zwiekszyc obroty przy malowaniu klarem.

Taka forma jest nieco inna niz standardowe kwadraciaki, czy to prawda ze ta plexa umieszczona pod katem ma za

zadanie weliminowac tak zwane lustro w ktora uderzaja malowane czasteczki i sie odbijaja powracajac do nas?

Tak wiec wykonanie takiej lakierni z went dospel o mocy 400 pod plexa bedzie to dobre rozwiazanie?

Wymiary szerokosc 76 cm x 30 x 30 sa to wymiary oryginalne?

zostawic tak czy zmienic?

Bede wdzieczny za podpowiedz osob ktore juz maja taka komore i moge cos podpowiedziec

Nie znalazłem informacji jaki silnik ma ten wentylator. Polecam szukać z silnikiem bezszczotkowym, ze względu na to, że szczotki w silniku powodują iskrzenie, a jak wiadomo opary chemii modelarskiej są łatwopalne. Niekoniecznie chodzi o pożar, ale szczotki mogą się przypalać. Poza tym bezszczotkowce są bardziej trwałe i mniej prądożerne.

Polecam szukać z silnikiem bezszczotkowym, ze względu na to, że szczotki w silniku powodują iskrzenie, a jak wiadomo opary chemii modelarskiej są łatwopalne.

A skąd to wiadomo? Oczywiście wiem, że np. niektóre rozpuszczalniki są łatwopalne, ale to zależy m.in. od stężenia par/mgły. Czy komuś faktycznie coś wybuchło np. przy gaszeniu lampki po malowaniu? A może to tylko "strachy na Lachy"?

Szczerze mówiąc sam kiedyś z ciekawości chciałem sprawdzić i strumień rozcieńczalnika rozpylany aerografem zwyczajnie zdmuchiwał zapalniczkę/zapałkę. Niby rozpylony w powietrzu rozcieńczalnik ma prawo strzelić ale czy jego stężenie będzie aż tak wysokie ?

Wentylator Dospel styl 200 jest bezszczotkowy przynajmniej tak mi powiedzial przez tel. sprzedawca i tez wczesniej wyczytalem w podobnym starym temacie.

Pytanie czy bedzie dobrze wspolgral z budowa lakierni tego typu jak jest na zdjeciu

Taka forma jest nieco inna niz standardowe kwadraciaki, czy to prawda ze ta plexa umieszczona pod katem ma za

zadanie weliminowac tak zwane lustro w ktora uderzaja malowane czasteczki i sie odbijaja powracajac do nas?

bez przesady. wystarczy położyć tam gazetę i po sprawie. Farba osiądzie na gazecie, a to co się ew. odbije wciągnie wentylator.

od siebie polecam używanie masek przeciwpyłowych. i problem "odbić od ściany" zniknie...

Akurat jestem na etapie budowy lakierni wzorując się właśnie na modelu który pokazał Stifler.

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

DSC_2106_zps7862e22a.jpg

DSC_2096_zpse8f5a2f6.jpg

DSC_2099_zpsb34eecea.jpg

Materiał sosna + MDF. Zastosowałem dwa wentylatory DOSPEL 150mm włączane niezależnie. To srebrne to kratka z okapnika kuchennego z założonym filtrem węglowym. Nadbudowa demontowalna wykonana w całości z HDF ale docelowo górna część będzie z pleksi. Wymiary komory do malowania: 80X40X40.

SebastianC

Dzieki za fotki:))

Widac ze juz cos dzialales, udalo Ci sie juz sprawdzic jak dzialaja dwa wentylatory przy uzyciu klaru lub podkladku?

Ja mam jutro zamowic wlasnie 200 o wyciagu 400 a te Twoje 150 po ile maja wyciag? wtedy moze tez rozwiaze to jak Ty

Jakie masz zamiar zamontowac swiatlo?

Pzdr:)

Widac ze juz cos dzialales, udalo Ci sie juz sprawdzic jak dzialaja dwa wentylatory przy uzyciu klaru lub podkladku?

Podkładowałem kadłub okrętu w 1:350 aerkiem z dyszą 0.5 i szczerze mówiąc to w takich przypadkach przydałoby się 2x200mm

Ja mam jutro zamowic wlasnie 200 o wyciagu 400 a te Twoje 150 po ile maja wyciag? wtedy moze tez rozwiaze to jak Ty

150mm mają wydajność 280. Wszystko zależy od tego jakie modele będziesz malował i czym. Nie jestem wstanie powiedzieć dokładnie jakiej wydajności powinny być wentylatory, trzeba je dobrać doświadczalnie.

Jakie masz zamiar zamontowac swiatlo?

Wstępnie planuję umocować oprawkę świetlówkową od zewnętrznej strony pleksi, zobaczymy jak się będzie sprawować.

Sebastian a jak głośne są te wentylatory?

Jak dla mnie to są bardzo ciche, przy malowaniu bardziej słychać psikanie aero niż same wentylatory.

Oglądałem na youtube filmik z działania lakierni Artograph 1530 o której mowa na początku wątku - wyje głośno jak stary odkurzacz zelmera.

Dzięki. Jeszcze jedno pytanie. Które dokładnie wentylatory zastosowałeś? Na stronie Dospelu jest ich od groma, do różnych zastosowań i w różnych cenach, a po samej średnicy nie mogę ich zidentyfikować.

• 10 months later...

Witam,

przymierzam się do budowy lakierni i mam kilka niejasności, które mam nadzieję wspólnie rozwiążemy.

Lakiernię chcę zbudować z arkuszy spienionego PCV. Jako serce układu posłużą 4 wentylatory Nidec BKV 301 216/77 o napięciu 24v DC 1,4 A, 5000 obr/min śr. 170 mm.

Borykam się z problemem czy komorę ssącą wykonać otwartą tak jak na schemacie A czy w kształcie leja schemat B co wydaje mi się że może poprawić ciąg (chociaż fizyk ze mnie słaby i mogę się mylić). Odprowadzenie spalin wykonam rurami pcv o przekroju prostokątnym dł. 3m z 6 załamaniami 90 stopni.

http://zapodaj.net/9f5a0a580677a.png.html

http://zapodaj.net/6763d79347a21.png.html