Skocz do zawartości

Czechy 1945 - pierwsza diorama

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Z racji przypadkowych zdarzeń stałem się posiadaczem częściowo zaczętej podstawki.Sprezentował mi ją kolega "bo mi pewnie coś z tego wyjdzie a jemu już się nie chce". Akurat fajnie się zbiegło ponieważ prace nad T-34-85 są na ukończeniu.Podstawka zrobiona jest na 2cm grubości płycie a otoczenie wymodelowane z dużej ilości plasteliny starałem się już na tej plastelinie odcisnąć jakieś ślady czołgu albo innych pojazdów ale kiepsko.Oto i zdjęcia tego prezentu:

podstawka_zps6cf3b0be.png

Myślałem żeby na tą plasteliną dać cienką warstwę gipsu i poodciskać wszystkie ślady.Co o tym myślicie ?

W moim zamyśle podstawka ma przedstawiać:czołg jadący drogą mijający niemiecki opuszczony outpost.Na posterunek mają się składać:

-tak mała budka podobna do tej tu http://www.worldbook.pl/podglad_albumu/299/6566/WOJ._LUBELSKIE_MAJDANEK_-_ob%C3%B3z_koncentracyjny.

- szlaban

-a na górce worki z piaskiem,stanowisko CKM oraz trochę bambetli

Będę musiał sporo roślinności dodać ponieważ podstawka ma wymiary 30x25cm i będzie trochę pusto a to raczej nie dobrze.

Napisano

Ja tam dużego doświadczenia w "odciskaniu" pojazdów nie mam, ale pomysł z gipsem chyba bym sobie darował. Jak mam "ajabymować", to wikol na to piasek i wtedy odcisnąć. Zanim zaczniesz coś dalej, to zrobiłbym przymiarkę tych wszystkich elementów na dioramie i wtedy zobaczył, czy czegoś jeszcze nie dodać/zmienić. Poustawiaj to wszystko i zrób fotkę zanim zaczniesz dalej prace nad podstawką, to zawsze któryś z Kolegów coś podpowie.

Napisano

Wyrzuć to i zacznij od nowa. Daj sobie spokój z tą plasteliną. Popatrz po forum znajdziesz tematy, w których jest wszystko krok po kroku opisane. Nie przesadzaj z "gęstością zabudowy" do się dla odmiany zrobi ciasno. Wikol, styropian, gips to jest kierunek, plastelina nią nie jest.

Napisano

Hmmmm no to teraz mam zagwozdkę.Najwyżej jutro dokończę sypanie piasku i wstępnie pomaluję, akurat będzie okazja do potrenowania malowania areo.Wstawię zdjęcia i określicie czy wato to ciągnąć dalej czy od nowa robić.Coś tam podziałałem i jak na razie wygląda to tak:

WP_000148_zpscda8e84b.jpg

WP_000150_zpsd8a2af1b.jpg

WP_000151_zps25005a9a.jpg

A tu sama budka i szlaban

WP_000147_zpsec90f8cc.jpg

WP_000144_zps848e788a.jpg

Napisano

No pomalowałem wstępnie, jutro planuję rozjaśnić to jakimś piaskowym odcieniem i pomalować worki z piaskiem.Niestety aparat przekłamuje kolory i naprawdę podstawka ma kolor trochę bardziej czekoladowy.Oto i zdjęcia :

WP_000154_zpsdbb2b91e.jpg

WP_000153_zpsd9b4565b.jpg

WP_000157_zps380fec97.jpg

• 2 months later...
Napisano

Trochę się podziało trawa posypana i drzewa stworzone, a oto i zdjęcia :

WP_000179_zps8596cf7c.jpg

WP_000180_zpsc41f85de.jpg

I drzewka:

WP_000175_zpsbc01480a.jpg

WP_000177_zpsa7e78dc0.jpg

WP_000173_zps311802fb.jpg

Mam nadzieję że masakry wielkiej nie ma

Napisano

Generalnie nie wyglądają jak drzewa. Przejrzyj prace Adama Juszczaka. Szkoda że jego SBS z galerii dioramy na temat drzew stracił wszystkie foty.

• 2 months later...
Napisano

Hmmm. Droga, dlaczego kamienie leżą po środku? Jeżeli jechał by ta droga wóz konny to koń połamałby nogi. Przejrzyj zdjęcia dróg polnych , będziesz widział jak to ma wyglądać. O drzewach już pisano ,wiec pominę . Reszta jest ok.