stream85 Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Witam po dłuższej przerwie. Wziąłem się wreszcie za dokończenie modelu. Zacząłem malowanie i mam pytanie czy te kolory kamuflażu takie powinny być? Jeszcze malowanie nie skończone całkiem, raz może dwa trzeba będzie poprawić, ale kolory widać dobrze. Chodzi mi głównie o jasny zielony (Pactra A81) czy taki powinien być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Zależy jak Twój aparat to widzi, ale na zdjęciach jest za jasny, najbliższy tej prawidłowej zieleni to kolor na osłonach dielektrycznych. Podpytaj bartek532 jakich on używał do swojej Suki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Kilka informacji o oznakowaniach i lata ich naniesienia na samolot: Lisek - godło 3.eskadry - 1992-93 Róża, godło 7.plbr, nazwisko - 1997 - na ZLOT dowódców Znak NATO - 1999 - z okazji wstąpienia do Sojuszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Trochę zmieniłem kolory kamuflażu, teraz chyba jest lepiej. Jasny zielony w rzeczywistości jest ciemniejszy niż na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Wydaje mi się, że teraz jest prawidłowo, ale niech wypowiedzą się jeszcze inni, według mnie barwy są takie same jak przy moim. Dla pewności sprawdzę gdy będę w domu i podam nr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Dla mnie jeszcze za jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Masz rację smialus ta zieleń trochę razi w oczy, ale być może to wina zdjęć? Może farba nie do końca wyschła? To tylko moje przypuszczenia. Kurczę gdybym był w domu wszystko by było jasne, bo bym podał Ci odpowiednią zieleń, póki co musisz poczekać do poniedziałku lub sam dojść jaki to odcień. Brąz jest dobry na moje oko. Ps: Gdy malowałem swoje Su, barwy wydawały się też za jasne, szczególnie zielony, ale gdy doszły ślady eksploatacyjne, efekt końcowy był inny, może zależy też od tego, pod jakim kątem światła się spojrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Nie tutaj kąt patrzenia nic nie zmienia. Ta farba jest za jasna. Humbrol 101 to odpowiednia do tego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2014 To, że jest to kolor Humbrol 101 to nikt nie ma wątpliwości, tylko że nie ma zamiennika na Pactrę. Ten kolor to jest zmieszany z 2 zielonych A81 i A10. Na zdjęciu może jasno wyszedł bo jest błyszczący. A pozostałe matowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 A osłony dielektryczne czym malowałeś?? Rozjaśnij delikatnie tą farbę i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Osłony malowane były właśnie pactrą A10. Do jasnej A81 dodalem trochę ciemnej. To ok, teraz zrobię odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Obiecane farbki, których użyłem do swojego Su. Ciemnozielona H116 Ochra H73 Jasnozielona H101 Brązowa H62 Jasnoniebieska H89 Zielona H2 Jeszcze taki jeden szczegół. Jeśli się dobrze przypatrzysz, na lewym skrzydle końcówka nie jest brązowa, lecz ciemnozielona (H116). W instrukcji jest błąd, ja to dostrzegłem, kiedy skończyłem już swoje Su i nie chciało mi się tego poprawiać a ty zrobisz z tym co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2014 Dzięki Koledzy za pomoc w doborze kolorów kamuflażu. Myślę, że już teraz będzie w miarę w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 19 Sierpnia 2014 Share Napisano 19 Sierpnia 2014 Teraz jak najbardziej do przyjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 19 Sierpnia 2014 Share Napisano 19 Sierpnia 2014 No i jest klasa Czekamy na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Przykleiłem belki uzbrojenia i chciałem zbiorniki paliwa podwiesić na zewnętrznych belkach oraz pod kadłubem, ale niestety pod kadłub zbiorniki "nie pasują", tzn. za bardzo do przodu wystają. Czy to jest wina belek z zestawu czy może złe miejsce mocowania tych belek, tzn błąd w modelu i instrukcji? Chciałem zrobić tak: a wychodzi tak: Poradźcie jak to zrobić albo co innego można tam pod kadłubem podwiesić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Wydaję mi się, że to wina belek, bo są za mocno wysunięte do przodu, później sprawdze na innych zdjęciach, a może jakąś inną kombinację uzbrojenia dasz? Popatrz na zdjęcia z 3305, napewno jakieś się znajdą, może jakieś ciekawsze będzie. Tylko nie patrz na te zdjęcia, gdzie są już robione w muzeum, bo podobno tam jest błędne uzbrojenie zawieszone, popatrz na zdjęcia za czasów służby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Właśnie nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia konkretnie 3305 żeby miał coś podwieszone pod kadłubem, no te z muzeum podwieszenia to w ogóle sci-fi. Mam rakiety Ch23 i Ch58 ale nie wiem, czy nasze mogły je przenosić? Bo te bomby z zestawu to jakoś mi nie pasują do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Ja bym Ci podesłał kilka fotek, bo mam sporo za czasów służby, ale niestety mam je na innym komputerze, a z nim coś mi się stało i nie mam dostępu do niego, chyba, że troszkę poczekasz z tym uzbrojeniem i polecisz dalej, a uzbrojenie dasz na sam koniec, a ja spróbuję dostać się do komputera i jak się uda, to podeślę parę fotek na PW. Póki co daj zbiorniki tak jak w instrukcji, tak jak ja mam przy swojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Tak zrobię, belki pod kadłubem na razie zostawię puste a potem się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Belki przesuń tak do połowy wnęk podwozia i zbiorniki powinny wejść, z czterema PTB prezentuje się okazale, co do rakiet, 58 raczej nie się nie spotkałem na Suce, 23 jak najbardziej, nie wiem czy posiadasz do nich belki, były montowane na zewnętrznych belkach albo podkadłubowych, musisz wybrać albo zbiorniki lub rakiety, ja bym obstawił na zbiorniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Pod kadłubem Su-22 mogły być cztery belki (dla bomb) lub dwie (dla rakiet lub zbiorników paliwa). Przy podwieszeniach zbiorników sprawa wygląda tak, jeżeli cztery to te mniejsze o pojemności 850, jeżeli dwa to można było podwiesić "długie" ale tylko na zewnętrznych węzłach. oczywiście mogły to być też "krótkie" (na zewnętrznych) lub tylko dwa krótkie na podkadłubowych. Może usystematyzuję: 4 x 850 na węzłach podkadłubowych i zewnętrznych 2 x 1150 tylko na węzłach zewnętrznych 2 x 850 - na węzłach zewnętrznych lub podkadłubowych Link do rysunku (górny prawy róg) http://richard.ferriere.free.fr/3vues/su17_3_3v.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Dzięki koledzy za pomocne informacje. Belki cofnięte i przyklejone bliżej siebie. Biorę się za podwozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Teraz pod PTB jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream85 Napisano 1 Września 2014 Autor Share Napisano 1 Września 2014 Podwozie zrobione, podwieszenia zrobione, kalkomania naklejona, generalnie chyba koniec. Dzięki wszystkim za pomoc. Wkrótce galeria i myślę jaki model następny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi